Egyetem Tér
2023-09-13

Együtt a csúcsteljesítményért

A Debreceni Egyetem sportszakmai tudásbázisára és gyakorlatára is számítanak az úgynevezett high performance center, vagyis csúcsteljesítmény-központ létrehozásánál. Ennek részleteiről tárgyaltak és állapodtak meg az állami sportvezetőket, döntéshozókat és felsőoktatási intézményeket felvonultató budapesti konferencián.

A High Performance Center a felsőoktatásban és az élsportban elnevezésű szakmai tanácskozást a Batthyány Lajos Alapítvány, a Kosárlabda Specifikus Módszertani Központ (KSMK) és a Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány (KMTA) rendezte meg szeptember 6-án a budai Lónyay-Hatvany villában. A hazai elit utánpótlásnevelés meghatározó szereplőinek, részeseinek találkozóján az egyes területek összehangolása, koordinálása és a jövőbeli célok kijelölése állt a középpontban a csúcsteljesítmény-központ létrehozása érdekében.

Ebben meghatározó szerep jut a hazai felsőoktatási intézményeknek, köztük a Debreceni Egyetemnek mint már jól működő high performance centernek is. Ennek részleteiről, valamint az intézmény sporttudományi hátteréről, a teljesítménydiagnosztikában elért eredményekről, illetve a tehetségazonosítás és -kiválasztás folyamatáról tartott előadást Balogh László, a DE Sporttudományi Koordinációs Intézet igazgatója.

- A Debreceni Egyetem évek óta magas szintű sporttudományi kutatási és közvetlen gyakorlati tevékenysége - az akadémiák, a sportági kiemelt állami módszertani központok és a saját módszertani centrum - példaként szolgálhat a létrehozandó nemzeti csúcsteljesítmény-fokozó központok számára – hangsúlyozta Balogh László.

Az esemény zárásaként a négy kiemelt állami kosárlabda akadémiát összekapcsoló Kosárlabda Specifikus Módszertani Központ megállapodást kötött a Pécsi Tudományegyetemmel, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemmel, valamint a Debreceni Egyetemmel, a már korábban megkezdett közös tudományos együttműködés folytatására és a szakedző képzés közös módszertani alapjainak kialakítására.

Sajtóközpont-TB

Vincze Ferenc kapja idén a Fiatal Írók Szövetségének Csáth Géza-díját

Izgalmas időutazásra invitál szombaton a Zsuzsi Erdei Vasút

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek