Egyetem Tér
2023-07-17

„Parádés” 3x3-as megnyitó

Látványos nyitóünnepséggel vette kezdetét a 3x3 Egyetemi Kosárlabda Európa-bajnokság szombat este a Debreceni Egyetem Főépülete előtt. A megnyitón esküt tettek a 35 intézmény sportolói és a játékvezetők is, emellett lélegzetelállító akrobatikus kosárlabda-bemutatót is megcsodálhatott a közönség.

A teltházas nyitóünnepségen a Debreceni Egyetem nevében Pető Károly rektorhelyettes köszöntötte a résztvevőket, egyben megtiszteltetésnek nevezte, hogy a DE házigazdája lehet a rangos sporteseménynek.

- A Debreceni Egyetemen érezzük a sport formáló erejét. Campusaink világszínvonalú sportlétesítmények széles választékát kínálják, amelyek kielégítik hallgatóink és kollégáink igényeit. A Debreceni Egyetem büszke arra, hogy korszerű sportkomplexumokkal és rendkívül modern sportinfrastruktúrával rendelkezik, így folyamatosan arra ösztönzi hallgatóit, hogy a pályán és az oktatás területén egyaránt a legjobbat hozzák ki magukból – húzta alá az intézményi vezető.

Az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) és annak elnöke nevében Ilan Kowalsky EUSA-representative köszöntötte a résztvevőket, és kiemelte a Szervezőbizottság munkáját.

- Büszkén mondhatjuk, ma ünneplünk, hiszen ez egy újabb esély arra, hogy megtapasztaljuk az egyetemi sport különlegességét, rögtön itt, a megnyitón is, amelyet a Szervezőbizottság ugyancsak kiváló munkával hívott életre. Biztos vagyok benne, hogy a résztvevő sportolók élvezettel küzdenek majd, és a legjobb eredményért harcolnak, a legsportszerűbben, barátságos és lelkesítő hangulatban – jegyezte meg Ilan Kowalksy.

A nemzetközi sportvezető hozzátette: a 3x3-as kosár Eb kiváló alkalom arra, hogy a résztvevők új barátokat szerezzenek és új kultúrákat ismerjenek meg.

A 16 női és 24 férfi csapat 3x3-as versenyét Balogh László, a szervezőbizottság elnöke, a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézet (DESKI) igazgatója nyitotta meg. Az ünnepségen részt vett Bács Zoltán kancellár és Juhász Péter, a Magyar Egyetemi Főiskolai Sportszövetség (MEFS) főtitkára is.

A megnyitót a Piruett Tánc Stúdió erre az alkalomra összeállított kosárlabdás koreográfiája, valamint a Face Team látványos, akrobatikus kosárlabda-bemutatója zárta.

Szombaton technikai értekezletet is tartottak, amelyen kisorsolták a torna csoportjait. A DE férfi és női együttese házigazdaként egyaránt az A-jelű csoportban várhatta ellenfeleit.

A női együttes erős ötösbe került, hiszen a francia Western Brittany, a spanyol Polytechnic University of Madrid és a török Atilim University mellett egy hazai vetélytársat is kapott a Miskolci Egyetem személyében.

A férfiak a tavalyi EUG-n bronzérmes Bécsi Egyetem mellett a török Manisa, a horvát Karlovac, a norvég Norwegian School of Economics és a szlovén Ljubljana egyetemeinek játékosai ellen igyekeznek kiharcolni a továbbjutást.

Vasárnap 9 órától már a labdáé a főszerep. A nyitómeccseket pedig épp két magyar csapat, az egyes pályán a Debreceni Egyetem, míg a kettesen a TF játssza. Kedd estig a csoportmérkőzéseket, szerdán pedig a helyosztókat és a döntőket rendezik.

A találkozókra a belépés díjtalan, a szurkolókat pedig szikrázó hangulat várja a Debreceni Egyetem Főépülete előtt.

A pontos menetrend és az eredmények elérhetőek az esemény hivatalos oldalán és az eusa.eu-n.

Sajtóközpont - PKZs

Tovább folytatódik a kánikula a jövő hét első felében, a hét közepén érkezhet enyhülés

Több mint ezer gyermeknek gyűjt tanszert a Magyar Református Szeretetszolgálat

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek