Egyetem Tér
2023-04-11

Városi kitüntetést kapott a Debreceni Egyetem professzora

Juhász István egyetemi tanár Pro Urbe díjat vehetett át kedden a város napja alkalmából rendezett ünnepi közgyűlésen. A kitüntetéssel a professzor jelentős, több évtizedes tevékenységét ismerték el.

I. Lipót császártól és királytól 1693. április 11-én kapott szabad királyi városi rangot Debrecen. Ebből az alkalomból minden évben ezen a napon kitüntető címeket adományoz a városi közgyűlés. A keddi ünnepi ülésen átadták a díszpolgári címeket, a Pro Urbe, a Mecénás és a Déri Frigyes-díjakat.  

A Kölcsey Központban megrendezett eseményen Pro Urbe díjat vehetett át Juhász István, a Debreceni Egyetem professzora, a város fejlődését és jó hírnevét növelő, a helyi közösség javát szolgáló, évtizedeken keresztül kifejtett, közmegbecsülést érdemlő tevékenységének elismeréseként. 

Juhász István 1981-ben cum laude diplomázott általános orvosként. Egyetemistaként a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar megyei vezetősége tagja és a DOTE Hallgatói Alapszervezet irányítója volt két cikluson át. Fiatal orvosként a Debrecen Városi Vöröskereszt vezetőségének aktív tagja volt, évekig a véradások szervezésében és az elsősegélynyújtás oktatásában vett részt.  Később változatos szakmai - bőrgyógyászati, onkológiai és égési - témájú ismeretterjesztő előadásokat tartott. Évtizedek óta oktatja az orvos- és fogorvostan-hallgatókat sebészetből és bőrgyógyászatból mind magyarul, mind angol nyelven. Részt vesz a rezidensek oktatásában, valamint a szakorvosok posztgraduális bőrsebészeti képzésében is. 1994-ben lett kandidátus, majd PhD, tudományos munkássága a sebgyógyulást és a bőrgyógyászati onkológiát érinti. Alapító tagja a Debreceni Egyetem Multidiszciplináris Kutatások doktori iskolájának.

A Magyar Sebkezelő Társaság egyik alapítója, a Magyar Égési Egyesület elnöke és a Magyar Dermatológiai Társulat főtitkára volt, nyolc éven át az Európai Égési Egyesület főtitkáraként is tevékenykedett. Munkáját Széchenyi Professzori Ösztöndíjjal és a Magyar Dermatológiai Társulat Kaposi Mór-emlékérmével ismerték el, emellett a Cseh Purkinje Orvostudományi Társaság tiszteletbeli doktora. 

Juhász István mellett Pro Urbe díjjal ismerték el György Géza és Püski Lajos tevékenységét. Debrecen Város Díszpolgára kitüntető címet adományozott a városi közgyűlés Fahidi Évának és Kocsis Fülöpnek. A Déri Frigyes-díjat idén Szabó Péter és Szűcs Gyula, a Mecénás-díjat pedig Harangi Emil, Harangi Sándor és Katona Zoltán kapta.  

Sajtóközpont - CzA
Fotó: DMJV

Egyetemi siker a Karikázó Fesztiválon

VonZOO lehetőség

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek