Egyetem Tér
2023-02-24

Skót hangulatú köszöntés a BTK-n

Kollégái és barátai közösen ünnepelték Rácz Istvánt, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Angol-Amerikai Intézet egyetemi tanárát, aki a közelmúltban vehette át professor emeritusi kinevezését.

A baráti hangulatú vacsorán a kar nevében Keményfi Róbert dékán, az intézet részéről pedig Venkovits Balázs igazgató köszöntötte az ünnepeltet, akinek meglepetésként a kollégák és tanítványok által összeállított kötettel is kedveskedtek.

Rácz István évtizedek óta az Angol-Amerikai Intézet munkatársa, doktori címét 1984-ben szerezte, fő kutatási területei a 19. századi angol romantikus költészet és az 1945 utáni brit líra. Írásokat közölt többek között Philip Larkinról és Ted Hughesról, valamint Shelley magyarországi fogadtatásáról, Blake-ről és a költészet fordításának kérdéseiről. Három monográfiája mellett két tanulmánykötetet is szerkesztett.

2022. november 26-án, az intézmény őszi doktor- és díszdoktoravató ünnepségén vehette át professor emeritus címét, ebben a minőségében továbbra is az Irodalom- és Kultúratudományok Doktori Iskola Angol és észak-amerikai irodalom- és kultúratudományi programjának vezetője marad.

A februári, skót témájú vacsora valódi meglepetés volt az ünnepelt számára, aki úgy tudta, hogy egy félévnyitó Burns-estre érkezik – világszerte január 25-én ünneplik ugyanis a 18. századi skót költő, Robert Burns születésnapját, aki „a skótok Petőfijeként”, nemzeti költőjeként is ismert.

A Burns Night-hoz számos hagyomány kapcsolódik, többek között a haggis (fűszerezett belsőségekkel és zabbal töltött birkagyomor), és a whisky fogyasztása, valamint a költészet közös ünneplése, így nem véletlen, hogy a jó hangulatú estre a vendéglátók számos skót és angol ételkülönlegességgel készültek.

 

 

Sajtóközpont – BZs

24 millió forintot érő dohány az ágyneműtartóban és a sufniban

Ádám Martin

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek