Debrecen
2024-04-01

XV. Deszka Fesztivál

Debrecenben rendezzük Magyarország idei egyik legnagyobb színházi eseményét, a XV. Deszka Fesztivált. 2024. május 9. és 18. között 10 napon át 8 helyszínen 31 előadást láthatnak az érdeklődők. A fesztivált emellett zenei rendezvények, filmvetítések és beszélgetések is színesítik.

Tizenötödik alkalommal rendezi meg a Csokonai Nemzeti Színház Debrecen, a Vojtina Bábszínház és a Drámaírói Kerekasztal a kortárs magyar dráma ünnepét, a Deszka Fesztivált 2024. május 9. és 18. között.

Az idei seregszemlén az ország minden részéből hívtunk meg társulatokat, hogy a kortárs magyar drámát ünnepeljük. Vendégül látjuk – a teljesség igénye nélkül – a Nemzeti Színházat, a Játékszínt, az Örkény István Színházat, a Radnóti Miklós Színházat, a József Attila Színházat, a Szolnoki Szigligeti Színházat vagy a Pécsi Nemzeti Színházat.

A Fesztiválon határon túli színházi közösségek is bemutatkoznak, így a Kolozsvári Állami Magyar Színház, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház vagy a szatmárnémeti Harag György Társulat is hoz egy-egy előadást.

A Fesztivál díszvendége idén Szakonyi Károly, Kossuth- és József Attila-díjas drámaíró lesz, akinek Adáshiba című színdarabját a Játékszín társulata adja elő.

A Deszkának idén is elengedhetetlen része a GÖRDESZKA, a fesztivál gyermek- és ifjúsági szekciója, amelyen olyan előadásokat láthatnak az érdeklődők, amelyek fiataloknak (is) szólnak. A házigazda Vojtina Bábszínház mellett vendégszerepel többek között a Budapest Bábszínház vagy a győri Vaskakas Bábszínház.

A Fesztivál része IV. Csokonai Színházpedagógiai és Színházi Nevelési Konferencia is, ahol a színházi előadások mellett szakmai beszélgetéseken, workshop-okon vehetnek részt az érdeklődők. A Csokonai Ifjúsági Program (CSIP) által szervezett program fókuszában a gyermekkorban tapasztalt egyéni és társadalmi krízisek, traumák állnak.

A Fesztivál részeként a Debreceni Egyetem Színháza a fesztivál ideje alatt hirdeti ki az „Egy sima, egy fordított” című drámafordítói pályázatának eredményét. Emellett bemutatják a győztes pályamunkákból összeállított produkciót Hajdu Imelda, a Csokonai Nemzeti Színház  színművészének rendezésében.

A XV. DESZKA Fesztivál keretében dokumentációs meetingre invitáljuk mindazokat, akik a Debrecen 175 címmel a cívisvárosa önkormányzata és a Csokonai Nemzeti Színház által közösen meghirdetett drámaírói pályázatra be kívánják nyújtani a pályaműveiket. A település történelmében fontos időszakot: Debrecen 1849-es fővárossá válását és annak történelmi körülményeit bemutatandó készülő drámaszövegek minél sikeresebb létrejötte érdekében egy délután erejéig olyan neves történészekkel, helytörténészekkel és levéltárosokkal lehet találkozni, akik fontos helyszíneket, dokumentumokat és a korban meghatározó személyeket bemutatva nyújtanak tudományos inspirációt a június 30-ig beadható drámaszövegek elkészítéséhez.

Idén nyolc helyszínen várjuk a kortárs magyar dráma szerelmeseit: a Csokonai Teátrum mellett a Csokonai Fórum három játszóhelyén (Latinovits Zoltán Terem, Kóti Árpád Terem, Simor Ottó Orfeum), a Vojtina Bábszínházban, a Pásti utcai zsinagógában, az Apolló moziban és a Dósa nádor téren.

A színházi előadásokon túl, azok után közönségtalálkozókat, beszélgetéseket szervezünk, a Dósa nádor téren pedig koncerteken is szórakozhatnak a vendégek.

Idén az Apolló mozi is bekapcsolódik a programba és az előadásokhoz kapcsolódó filmeket vetítenek a Fesztivál ideje alatt.

Azt szeretnénk, ha minden érdeklődő eljutna az előadásokra, ezért a tizenötödik, jubileumi fesztiválon a Csokonai Nemzeti Színház négy játszóhelyén egységesen 5015 forintért lehet fesztiváljegyet vásárolni. Tisztelegve a kortárs magyar dráma ügye előtt ez az ár kedvezményesebb, mint a játszóhelyeinken az év során kínált kiemelt jegyár. A Vojtina Bábszínház GÖRDESZKA előadásaira egységesen 2015 forintért lehet jegyet vásárolni. Az Apolló mozi kapcsolódó filmjeit 1015 forintos jeggyel lehet megtekinteni, míg a szabadtéri koncertek mindenki számára nyitottak a Dósa nádor téren.

A XV. Deszka Fesztivál előadásaira szóló jegyek értékesítése a húsvéti ünnep után, 2024. április 2-án indul online és a színházak jegypénztáraiban.

2024-ben Magyarország egyik legnagyobb színházi fesztiválja lesz a XV. Deszka Fesztivál. Kínálatában, művészi színvonalában a legizgalmasabb programnak ígérkezik. Debrecenbe hozzuk a kortárs magyar színjátszást.

 

A részletes program itt olvasható

Nyárias melegrekordokkal búcsúzott a március

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek