Debrecen
2024-03-30

Az autizmus különleges világa

Április 2. Az autizmus világnapja.

Az autizmus nem betegség, hanem egy állapot.

Főként a gyerekeket érintően manapság egyre több helyről halljuk az autizmus fogalmát. Annak ellenére azonban, hogy évről évre nő az autizmus spektrumzavarral diagnosztizált emberek száma, még mindig kevés információ jut el a köztudatba.

Mit jelent az autizmus? Mitől autista valaki? Milyen hatással van ez az egyén életére? Hogyan befolyásolja ez a mindennapokat? Milyen lehetőségei vannak a szülőknek, kihez fordulhatnak, ha gyermeküknél autizmus spektrumzavart állapítanak meg?

Ezekről a kérdésekről beszélni kell, mert hozzátartozik az életünkhöz.

Mindebből következően szeretnénk minél több emberhez eljuttatni ezeket a nagyon fontos információkat, így olyan érintetteket, szakembereket hívtunk meg, akik valamilyen szempontból napi kapcsolatot ápolnak autizmussal élő gyerekekkel, felnőttekkel. A beszélgetés során igyekszünk megválaszolni a fenti kérdéseket, valamint tudatosítani, hogy az autizmus az életünk része, amitől nem félni kell, hanem megérteni azt.

A beszélgetés keretét felolvasások adják, a művekkel az érintett édesanyák érzéseit kívánjuk a közönség felé közvetíteni, hogy az eseményen résztvevők még inkább megérthessék a beszélgetés tartalmát.

A rendezvény végeztével ugyanakkor a hallgatóságnak is lehetőséget biztosítunk, hogy kérdéseket tegyen fel.

Kérünk minden érdeklődőt, tisztelje meg azzal autizmus világnapi beszélgetésünket, hogy valamilyen kék színű ruhadarabot, kiegészítőt visel a helyszínen.

Sok szeretettel várunk mindenkit!

Felolvas: Kiss Milán, az Electro Lyra zenekar énekese

A kerekasztal beszélgetés résztvevői:

Miléné Galgóczi Judit, érintett édesanya, író

Dobos Károly, gyógypedagógus, logopédus

Bessenyei Zoltán, drámapedagógus

Moderál: Gyenge-Rusz Anett, érintett édesanya, író, az ÚjEgyensúly.hu szerzője

A Tiéd itt a tér programunkról:

A MODEM kéthetente jelentkező programsorozata lehetőséget nyújt olyan debreceni civilek, egyetemisták, pedagógusok, kreatívok, a város kulturális életében résztvevők számára, akik szívesen szerveznének valamilyen kulturális eseményt.

Helyszín: MODEM fogadótér  2024. ápr. 02. 18:00

Küzdelmes meccs várható

Ádám Martin

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek