Debrecen
2024-03-28

Pályázatok várják a debreceni könnyűzenei életben tevékenykedőket

A Zenei Támogatási Program és a Zenedoboz mellett idén a DEAL (Debrecen Art Lab) pályázatra is jelentkezhetnek a fiatal, debreceni könnyűzenei életben tevékenykedők. A pályázatok részleteit Puskás István alpolgármester ismertette a VOKE Vasutas Művelődési Központban 2024. március 28-án.

Zenei Támogatási Program

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Zenei Támogatási Program pályázatot hirdet fiatal, amatőr könnyűzenészek részére.

A pályázat célja, hogy a meglévő országos támogatási rendszereket kiegészítve, azok hiányterületeit figyelembe véve anyagi segítséget nyújtson az amatőr, tehetséges zenészeknek Debrecenben.

2023-ban, az akkor meghirdetett két kategóriában összesen 42 pályázatot nyújtottak be, amelyből 10 pályázat megvalósítása kapott támogatást.

Pályázni az alábbi kategóriákban lehet:

  1. Könnyűzenei hangfelvételek készítésének és megjelentetésének támogatása
  2. Könnyűzenei videoklipek készítésének és megjelentetésének támogatása
  3. Tehetséges fiatal zenészek hangszervásárlásának támogatása

 

A pályázók körének pontos meghatározását a pályázati felhívás tartalmazza.

A pályázat beadási határideje: 2024. április 30.

A pályázati felhívás letölthető a http://www.debrecen.hu/hu/debreceni/osztondijak-palyazatok/ elérhetőségről.

Pályázni kizárólag az alábbi linken megadott online adatlapon lehet:

https://demki.hu/debrecenihangfoglalopont/palyazati-adatlap/

 

Zenedoboz

Az idei évben ismét meghirdetjük a debreceni középiskolásoknak szóló Zenedoboz pályázatot. A Zenedoboz alapja, hogy a Debrecen Turisztikai Ügynökség konténerét csak turistaszezonban tudja kihasználni, így októbertől áprilisig más típusú funkciókra kínálta fel azt a kulturális intézmények számára. Ennek eredményeképpen született meg a debreceni középiskolásoknak szóló pályázat ötlete, melynek célja, hogy évente más-más debreceni középiskolában zenei tehetséggondozó pont működjön. A diákközösségeknek, csapatoknak egy egész tanéves projekttervet kell készíteniük (zenei képzés, próbahely kialakítása, stb.) a pályázat keretében.

Elsőként a Debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium, második évben a Tóth Árpád Gimnázium ötletgazdag pályázata nyert, a 2023/2024-es tanévben pedig a fennállásának 150. évét ünneplő Debreceni Fazekas Mihály Gimnáziumhoz került a Zenedoboz, ami lehetőséget biztosított új tehetségek felfedezésére és a zenélni szerető diákok megmutatkozására. A diákok örömmel használták a Zenedobozt, amelyet a Rocksuli rendezett be hangszerekkel, hangtechnikai felszerelésekkel.

Szeretnénk, ha ez a következő tanévben folytatódna és egy újabb debreceni középiskolában kovácsolná össze a zeneszerető diákokat a kezdeményezés.

 

DEAL (Debrecen Art Lab)

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának kezdeményezésére és megbízásából a VOKE Vasutas Művelődési Központ 25 év alatti kreatív fiatalok támogatása céljából nyílt pályázati programot hirdet a DEAL (Debrecen Art Lab) program keretében az alábbi kategóriákban:

Project Space

 

A DEAL Project Space alprogramjában a VOKE Egyetértés Művelődési Központ két, kizárólag erre a célra dedikált helyiségének használatára lehet pályázni kreatív, egyéni és/vagy csoportos tevékenység céljából tematikus megkötés nélkül.

A nyertes pályázó minimum egy, maximum hat hónapra térítésmentesen használhatja a műhelyként, alkotó térként használható helyiséget.

 

Event Space

Az Event Space alprogramban a VOKE Vasutas Művelődési Központ báltermének térítésmentes használatára lehet pályázni, programok megvalósítása céljábó

A két kategória (Project Space, Event Space) nyertesei számára a VOKE Egyetértés Művelődési Központ mentor programot biztosít: havi rendszerességgel szervez fejlesztő foglalkozásokat (képzés, workshop, tanulmányút, projektspecifikus konzultáció). A projekt megvalósítási ideje a szerződés megkötésével indul.

 

Az érdeklődők számára a VOKE, a terek és a pályázat megvalósításának pontos körülményeinek jobb megismerése céljából konzultációs napot tart 2024. április 5-én 14:00-17:00 óra közt.

 

A pályázat benyújtási határideje: A jelentkezés folyamatos.

Pályázat benyújtási módja: elektronikusan a deal@vmuvhaz.hu címre.

Eredményhirdetés: 2024. május 3.

 

Techno Lab

A DEAL Techno Lab alprogramja 25 év alatti debreceni vagy a városban tanuló elektronikus zenei (techno) producerek, a műfaj iránt érdeklődő, abba aktívan bekapcsolódó vagy bekapcsolódni vágyó fiatalok számára biztosít tapasztaltszerzési, képzési programot.

A program együttműködő partnerei a Német Kulturális Fórum – Goethe Intézet, a debreceni Magenta Kraft, a debreceni Unexpected Frequencies és a budapesti Technokunst.

A pontos program a nyár folyamán kerül meghirdetésre.

 

A pályázati felhívás letölthető a https://www.vmuvhaz.hu/deal/ elérhetőségről.

 

 

Derencsényi István (Deri) a Sportszervizben

Van csapatunk - jegyzet

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek