Debrecen
2024-02-14

Újabb stratégiai együttműködővel bővült a Debreceni Szakképzési Centrum partnereinek száma

Stratégiai együttműködést kötött a Debreceni Szakképzési Centrum és a Contemporary Amperex Technology Hungary, melynek köszönhetően újabb lehetőségek nyílnak meg a szakképzést választó diákok előtt.

A 2011-ben alapított Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL) az innovatív energiaipari technológiák fejlesztése területén nemzetközi piacvezető vállalat, amely elkötelezett, hogy világszerte elsőrangú megoldásokat és szolgáltatásokat nyújtson úttörő energetikai alkalmazások terén az elektromos közlekedés globális elterjedése érdekében. A cég 13 gyártóbázisának és 5 kutatási fejlesztési központjának köszönhetően mára széleskörű szakmai tapasztalattal rendelkezik. A CATL 2022-ben jelentette be
magyarországi beruházását, amely a vállat második európai gyára lesz a Németországi után. A CATL debreceni üzeme a jövőben a gyártásban átveszi a cég zöld és ipar 4.0 technológiák terén szerzett tapasztalatait.

A 2024. február 13-án aláírt együttműködés célja a szakképzés összehangolása az iskolai és vállalati igények, lehetőségek területén a felkészült, motivált, magasan képzett szakemberek kinevelése érdekében. A négy érintett iskola (a Debreceni SZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikum, a Debreceni SZC Brassai Sámuel Műszaki Technikum, a Debreceni SZC Beregszászi Pál Technikum és Kollégium és a Debreceni SZC Vegyipari Technikum) diákjai többek között szakmai oktatás, valamint üzemlátogatás, az intézmények oktatói pedig szervezett vállalati program vagy kihelyezett óra során ismerhetik meg CATL vállalati kultúráját. Az együttműködés lehetővé teszi, hogy a centrum és a vállalat közösen dolgozza ki a szakmai képzéshez tartozó tananyagok tartalmát, ezzel is segítve a duális tanulók képzését, akik így a legújabb
szakmai ismereteket sajátíthatják el, és önállóan dolgozni tudó, sokoldalú szakemberekké válhatnak. Ugyanakkor a felek a 9. évfolyamos beiskolázásának megerősítését is célul tűzték ki, így mindamellett, hogy az általános iskolás diákok és szüleik is betekintést nyerhetnek a vállalat működésébe, valamint közös pályaorientációs és pályaválasztási programokat szerveznek majd számukra.

„Szilárd meggyőződésem, hogy a Debreceni Szakképzési Centrummal kötött oktatási együttműködés mind a CATL, mind pedig a diákok számára előnyös lesz. Debrecenben és a megyében élő fiatal generáció előtt új és inspiráló karrierlehetőségek nyílnak ezáltal az autóiparban. A CATL pedig elkötelezett és motivált, fiatal helyi munkaerőbázisra támaszkodhat. Ez az együttműködés, a szakképzés kulcsfontossága révén, egy jelentős mérföldkő cégünk számára, és csupán az első lépés sok hasonló közül.” – nyilatkozta He Wei, a CATL magyarországi operációért felelős vezetője az eseményen.

Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum kancellárja elmondta, a világ mindig változik, amelynek elsődleges mozgatórugója a gazdaság. Kijelentette, az ipari forradalmak negyedik és ötödik korszakának határán vagyunk. Az Ipar 4.0 egy olyan modern technológiai környezetet jelent, amelyben a robotizáció, az automatizációs és az adatelemzések, azok pontos és helyes felhasználása nagyon fontos. Kijelentette, hogy ezek nem működnek felkészült, nagytudású, versenyképes szellemiségű munkavállalók nélkül. A Szakképzés 4.0 szakképzésfejlesztés stratégiai program célkitűzése a versenyképes tudás biztosítása a jövő generációjának. Debrecenben mindig is nagy szerepe volt a tudásnak, amihez most egy hihetetlenül modern technológiai környezet épül napról-napra. Azok a fiatalok, akik Debrecenben laknak vagy itt tanulnak, történelmi lehetőségek előtt állnak, mert „Debrecen a jövő, a remény városa” – hangsúlyozta a kancellár. Elmondta, az együttműködési megállapodás nem előzmények nélküli, csaknem egy éve kezdődött el a közös gondolkodás, mára a cég jelen van az érintett intézményekben, a felek megfogalmazták a célokat, és a várakozások szerint a közös munka hozzájárul majd a város, ezzel együtt pedig az ország fejlődésének erősítéséhez. A szakképzés csak akkor értelmezhető, ha meg tudjuk a fiataloknak mutatni, hogy az adott szakmához kapcsolódó tudás hol hasznosul. Itt Debrecenben, „a tudás fővárosában” pedig erre soha nem látott lehetőség van – hangsúlyozta
Tirpák Zsolt.

Prof. Dr. Pósán László, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának elnöke elmondta, számára minden olyan pillanat, amely az oktatás színvonalát tudja emelni, az üdvözlendő. Ez pedig egy olyan alkalom, amelynek részeként egy ilyen lehetőség veszi kezdetét. Ahogyan a régi korokban, a modernkor sem különbözik attól, hogy megtanulni különböző gyártási folyamatokat nem íróasztalnál, hanem adott gyártási környezetben lehet. Ezt ma már duális képzésnek hívjuk, de a szellemiség nem változott. Fontos cél, hogy ennek a lehetősége egyre nagyobb teret nyerhessen. Debrecen nem csak a cégek technológiai színvonalából fakadóan, hanem az együttműködési lehetőségek kihasználása terén is a mai települések között is élenjáró lehet. Ezek pedig közvetetten a teljes város hétköznapjainak minőségét javíthatják majd a jövőben.


A vállalat építkezése 2023-ban indult, és várhatóan 2025-ben kezdik meg a termelést a debreceni Déli Ipari Parkban, azonban a munkaerőtoborzás már kezdetét vette, több operatív területen keresik új munkatársaikat.

DEAC Lovas szakosztály

Orosz István (1935-2024)

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek