Debrecen
2024-02-13

Debrecen költségvetés-tervezetéről számolt be Barcsa Lajos

A város idei költségvetés-tervezetének Papp László polgármester általi bemutatása után Barcsa Lajos ismertette az önkormányzat gazdálkodásával, köznevelési, sport és intézmény-felújítási feladataival kapcsolatos részleteket 2024. február 13-án.

Barcsa Lajos elsőként beszélt a város helyi adóbevételeiről. Kifejtette, hogy amíg 2014-ben még csak 10 milliárd forint volt az iparűzési adó mértéke, most, tíz adóévvel később már 28 milliárd forint volt a város bevétele. Ez az idei évben még tovább fog nőni, ugyanis 35 milliárd forinttal tervez a 2024-es költségvetés. Ez idő alatt több mint 800 millió forinttal nőtt az építményadóból, és 80 millió forinttal az idegenforgalmi adóból származó bevétel is. Mindent egybevetve a város gazdasága 3-szorosára nőtt az elmúlt tíz évben.

Az alpolgármester az állami támogatási szaldóval kapcsolatban hozzátette: a város 8 milliárd forint szolidaritási hozzájárulást fizet, a kormány viszont 21,4 milliárd forintnyi normatív-, illetve 58,3 milliárd forintnyi beruházási támogatást biztosít Debrecennek. Előbbiben szerepel többek között köznevelési feladatok támogatására 7,2 milliárd Ft, valamint szociális, gyermekétkeztetési és gyermekjóléti feladatok támogatására 6,7 milliárd Ft, utóbbiban pedig például a Környezeti Ellenőrző Rendszer fejlesztése és napelemparkok telepítése is. 

Barcsa Lajos részletezte a város gazdaságfejlesztési beruházásait, melyre idén valamivel több, mint 80 milliárd forint jut. Ebből a Déli Gazdasági Övezet és az Északnyugati Gazdasági Övezet infrastruktúráját építi tovább az önkormányzat, előbbi 14,2 milliárd, utóbbi 11,3 milliárd forintból fejlődhet. Hangsúlyozta az Északnyugati Gazdasági Övezet fejlesztése az idei évben gyakorlatilag befejeződhet, míg a Déli Gazdasági Övezetben most indul meg a munka java. Ezzel együtt jelentős víziközműfejlesztés is szerepel az idei költségvetésben, ami 55 milliárd forintos fejlesztést jelent. Az alpolgármester kiemelte a közlekedésre fordítható 9,2 milliárd forintot is, amelynek része a városi útépítések mellett a nagyfelületű aszfaltozások, lakossági útépítések, útstabilizáció és járdarekonstrukció is. Külön beszélt a kerékpárúthálózat fejlődéséről, amely 2014-ben 80 km-t tett ki, 2024-ben pedig befejeződnek a Pallagi úti kerékpárút munkálatai is, amelyek révén megközelíti a 110 km-t a kerékpárutak együttes hossza Debrecenben. Viszont itt nem áll meg a kerékpárúthálózat bővítése, hiszen a Fenntartható Városfejlesztési Stratégia része több kerékpárút fejlesztése, aminek első lépése a Létai úti kerékpárút építése lesz a TOP+ források felhasználásával. Barcsa Lajos hozzátette, hogy jelentős útfejlesztés zajlik az idei évben a kormány támogatásával is az állami utakon, aminek következtében öt nagy csomópont beruházása kezdődik meg, míg további 14 útszakasz fejlesztésének előkészítése is folyamatban van. 

Az intézményfejlesztési program 5 milliárd forintos tételéből kiemelkedik, hogy elkészül az Epreskerti Tornacsarnok beruházása, de számos TOP pályázat elszámolása és TOP+ pályázat előkészítése történik meg az idei évben – sorolta Barcsa Lajos.

Az alpolgármester az önkormányzati intézmények közül kiemelte az óvodákat, ahol az új Pedagógusi Életpálya törvény értelmében jelentős béremelésre számíthatnak az óvodai dolgozók, ami 666 millió forint plusz forrást igényel az idei évre. Ezzel együtt a köznevelési feladatokra jutó állami finanszírozás mértéke 2,2 milliárd forinttal növekszik a 2023-as évhez képest.

Az EDC Nonprofit Kft tevékenységéről Barcsa Lajos elmondta, hogy a társaság számára az idei évben 407 millió forint önkormányzati támogatást irányoztak elő. Az EDC 2024-es tervei között szerepel, hogy ismételten megszervezi a beszállítói fórumot, valamint oktatás programokat valósít meg. Továbbá azt hangsúlyozta, hogy az EDC segítségével igyekeznek a várost úgy pozícionálni, hogy Debrecen egyre több nemzetközi konferencia házigazdája legyen. Ezeknek a rendezvényeknek pedig a turizmus élénkítő hatása a szálloda és a szolgáltató szektor számára rendkívül sok pozitívummal járna.

Barcsa Lajos a város sportcélú kiadásairól elmondta: az 1,72 milliárd forintos költségvetés legnagyobb részét a Debreceni Sportcentrum Nonprofit Kft. 1,425 milliárd forintos gazdálkodása teszi ki. Kiemelt sportszervezetek támogatására 423 millió forintot fordít a város, ilyen a DVSC Labdarúgó Akadémia, a DVSC Kézilabda Kft., a Cívis Póló Vízilabda SE, a DEAC Sport Nonprofit Kft. és a Debrecen Városi és Körzeti Labdarúgó Szövetség.

Emellett az önkormányzat kötelező és önként vállalt sportfeladatokra is elkülönített 103 millió forintot, amiben az amatőr sport támogatása mellett kiemelt sportrendezvények támogatása, a salakmotor sportág támogatása és a Békéssy Béla- sportösztöndíj is számára biztosítottak a források.  

A Debreceni Vagyonkezelő Zrt. 2024-es feladataival kapcsolatban Barcsa Lajos kiemelte: továbbra is az a városvezetés célja, hogy a holding tagvállalatai a lehető legmagasabb minőségben szolgálják a debreceni polgárokat, ezzel együtt pedig a fejlesztésekről sem feledkeznek meg. Példaként említette, hogy a DKV Zrt-nél 2024-ben befejeződik a 2022. január elején elkezdődött dízel autóbusz-állomány csere, az év utolsó negyedévétől csak új Mercedes autóbuszok futnak majd. Mindezt a fejlesztést úgy teszi meg a vállalat, hogy tarifaemelést sem tervez a társaság, és április 1-től a 14 év alatti Debrecenben tanulók számára ingyenes lesz a közösségi tömegközlekedés használata.

Az alpolgármester azzal zárta tájékoztatását, hogy általánosságban elmondható, hogy 2024-ben szinte minden szektor dolgozója számíthat béremelésre, hiszen az intézményi költségvetésekben jelentősen növekednek a személyi jellegű kiadások, valamint a sikeres energiaközbeszerzéseknek köszönhetően a tavalyi év magas rezsiárait sikeresen magunk mögött hagyhatjuk.

 

Csütörtökön Sopronban vendégszerepel a Mandics-csapat

Bosszúból lepermetezett több hektár kukoricát

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek