Debrecen
2024-01-24

2024. április 1-től ingyenes a helyi közösségi közlekedés a 6-14 év közöttiek számára

A részletekről 2024. január 24-én Papp Viktor a debreceni Fidesz-KDNP frakcióvezetője és Piros Zoltán önkormányzati képviselő számoltak be.

Papp Viktor bevezetőjében elmondta, a 2024-es év egyik legfajsúlyosabb döntése lesz a debreceni közgyűlés számára, hogy április 1-től kezdődően elfogadják a Debrecenben tanuló 6-14 év közötti diákok számára az ingyenes közösségi közlekedés használatát.

A bérletek érvényessége tanévre fog szólni, tehát először 2024. április 1 - augusztus 31 között, majd a következő tanévben szeptember 1-től a következő év augusztus 31-ig tart. Az a gyermek, aki tanév közben tölti 14. életévét, neki szintén az adott tanév végéig szól a bérlet érvényessége.

A frakcióvezető felhívta a figyelmet, hogy fontos elkülöníteni Lázár János építési és közlekedési miniszter bejelentését, hiszen 2024. március 1-től a MÁV és Volán-csoport járatain lesz díjmentes a közösségi közlekedés. Ennek oka, hogy míg a MÁV és Volán-csoport fenntartója a Magyar Állam, addig a helyi közlekedés a város és a DKV működtetési körébe tartozik.

Az ingyenes helyi közösségi közlekedést a Debrecen Városkártya igénylésével teszik lehetővé. Azon gyermekek számára, akinek nincs ilyen Városkártyája, azoknak bevezetik a Junior Debrecen Városkártya rendszerét, amely megfelel az ingyenes bérletnek.  Papp Viktor hozzátette: az intézkedéssel becslések szerint 16 ezer gyermek számára teszik ingyenessé a közösségi közlekedést.

Debrecen gondoskodó város, ahol kiemelt szerepe van a családok támogatásának. Az intézkedés révén pedig jelentős segítséget kapnak a családok, hiszen két gyermek esetén a mostanihoz képest évi 120 ezer forint megtakarítást tudnak elérni – mondta el a frakcióvezető.

Papp Viktor úgy fogalmazott, a Junior Városkártyával nem csak a közösségi közlekedés ingyenes használata biztosított, hanem jogosulttá válnak minden olyan kedvezménynek az igénybevételére, ami a Debrecen Városkártyával is érvényes. Így számtalan szolgáltatás kedvezményesen vehető igénybe.

A frakcióvezető kiemelte, a városban tanuló, de Debrecen vonzáskörzetében élő gyermekek számára is megnyílik ez a lehetőség, hiszen a Junior Városkártya igénylésének a feltétele, hogy a gyermek Debrecenben rendelkezzen tanulói jogviszonnyal.

Papp Viktor hangsúlyozta, hogy ezek az intézkedések a város 2014 óta tartó gazdasági fejlődésének eredményeként jöhettek létre, ahogy számos más a lakosság életminőségét javító fejlesztések is, mint az útépítések, járdaépítések vagy pedig a városban zajló zöld fejlesztések.

A Városkártya igénylése 2024. február 5-én indul, és internetes regisztrációhoz kötött. Papp Viktor felhívta a figyelmet, hogy lehetőleg március közepéig minden igénylő regisztráljon, hogy időben megkaphassák a gyermekek a Junior Városkártyájukat.

A regisztráció a www.debrecen.hu oldalon keresztül lesz elérhető, ahol szükség lesz a gyermek OM azonosítójára és egy fényképre.  

Piros Zoltán önkormányzati képviselő elmondta, hogy a Junior Városkártyának számos pozitív hozadéka lesz, így könnyebb lesz az iskolák és óvodák számára közösségi programokat szervezni, hiszen az utazás 2024. április 1-től kezdve díjmentes lesz számukra.

A képviselő hozzátette, a regisztrációt követően a legyártott Junior Városkártyákat az adott intézményben osztják ki a gyermekek illetve szülők számára.

Ki az a Gulácsi Bence?

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek