Debrecen
2023-12-21

Fenntartható Debrecen Nagydíjat vehetett át a Vitesco Technologies Hungary Kft.

Fenntartható Debrecen Nagydíjjal ismerte el Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata a Vitesco Technologies Hungary Kft.-t. A díjat Papp László polgármester és Balázs Ákos alpolgármester adták át Makray Réka HR-igazgatónak a 2023. december 21-én tartott városi közgyűlésen.

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata 2019 óta Fenntartható Debrecen elismeréssel jutalmazza azokat a gazdálkodó szervezeteket, intézményeket, munkaközösségeket, amelyek tevékenysége összhangban áll a város fenntarthatósági törekvéseivel. A Zöld Munkacsoport javaslatai alapján 2022 áprilisában a cím új koncepciója került kidolgozásra, melynek révén Fenntartható Debreceni Díjat és Nagydíjat adományoz a város. A címet, illetve a díjat 2019 óta több mint 20 szervezet nyerte el. A város közgyűlésének környezetvédelmi és városfejlesztési bizottsága döntése alapján a Fenntartható Debrecen Nagydíjat 2023-ban a Vitesco Technologies Hungary Kft. vehette át.

A Vitesco Technologies elkötelezett, hogy termékei mellett a mindennapi életben is egy zöldebb jövőért dolgozzanak. A szeptember első felében megrendezett belső kampánysorozat a Zöld hét során arra ösztönözték kollégáikat, hogy a mindennapi élet apró változtatásaival váljanak környezettudatosabbá. Támogatják a közösségi közlekedést mint a munkába járás környezettudatos módját. A DKV helyi bérletek, illetve a vármegyebérletek árát megtérítik az igénylést benyújtó munkavállalóknak. Mindezek mellett a gyár előtt található egy egyedi kivitelezésű kerékpártároló és elektromoskerékpár-töltő. Telephelyükön parkosított érkeztetővel és köztes terekkel rendelkeznek, melyeken számos különböző fajú és méretű cserjét, csemetét, bokrokat ültettek. Az idén a cég megvásárolta a szomszédos telket bővítés céljából, mely projekt célja jelentős zöld területek kialakítása összefüggő füvesített felületekkel és számos fa ültetésével. A fenntarthatóság jegyében az esővizet az épület tetejéről a gyár mellett található óriási, 763 köbméteres esővíztárolóba gyűjtik. A papíron, műanyagon és fémen kívül elkülönítve gyűjtik az elektromos hulladékot és az elemeket is. Saját szelektív hulladékudvarral is rendelkeznek. Az épület minden helyiségében intelligens vezérlésű LED-világítás található. A telephely építése során szem előtt tartva a világszerte elismert LEED Standard követelményeit, 2021. december 21-én megkapták az elismerésre méltó Gold minősítést. E minősítést tartalmazza az energiahatékony mérnöki megoldások alkalmazását, az energiatakarékos világítási rendszer kiépítését, az elektromosautó-töltés lehetőségét, valamint a termelt hulladék újrahasznosítását. Maximális pontot értek el többek között a vízhatékonyság, a szürkevíz-használat, valamint az esővíz-felhasználás kategóriájában. A telephelyen található éttermük rendkívül büszke arra, hogy megannyi hozzávalóját termelői forrásból szerzi be vagy pedig saját farmján állítja elő. Intézkedéseikkel nem csak a fenntartható termelést szolgálják, hanem a magas hozzáadott értéket nyújtó munkavállalók elismerésén keresztül is szolgálják a debreceni családok jólétét.

A nagydíj átadását követően Papp László polgármester elmondta: a város nagyon büszke arra, hogy a világ egyik vezető technológiai vállalata, a Vitesco Technologies alkalmasnak találta annak idején Debrecent arra, hogy itt hozza létre munkahelyteremtő beruházását, és ezzel több száz debreceninek adjon munka- és karrierlehetőséget. Nagyon meg kellett küzdeni a Vitescoért, de a város rendkívül nagyra értékeli azt, hogy a cég debreceni is lett és nagyszerű vállalati kultúrát képvisel. Nagyon jól döntött a város akkor, amikor létrehozta a Fenntartható Debrecen Díjat, ugyanis a fenntarthatóságról így nem csak beszélünk, hanem ösztönző hatása is van ennek a kezdeményezésnek. Papp László örömét fejezte ki annak kapcsán,  hogy a világ nagyvállalatai közül többen érzik fontosságát, szükségszerűségét annak, hogy itt, Debrecenben a saját vállalati működésünkben, vállalati kultúrájuk ide adoptálásával tegyenek Debrecen lokális környezetvédelméért és fenntarthatóságáért – túl azon, hogy globálisan is hozzájárul a Vitesco Technologies, az elektromobilitás terén elért eredményeivel ahhoz, hogy a világ globálisan is fenntarthatóbbá váljon. Így találkozik egymással a lokalitás és a globalitás itt, Debrecenben, amihez gratulált a polgármester s azt kívánta, hogy legyenek nagyon sikeresek a cég következő évei, és sok eredményt érjenek el itt Debrecenben, sok debreceni boldogulására.

Makray Réka, a Vitesco Technologies Hungary Kft. HR-igazgatója megköszönte az elismerést, a díjat. Mint hangsúlyozta, a fenntarthatóság értéke a vállalatuk DNS-ébe van kódolva. A tiszta mobilitás bajnokaiként egyre nagyobb számban állítanak elő okos hajtáslánc-megoldásokat Debrecenben hibrid és hagyományos meghajtással működő járművekhez egyaránt. Azonban nem csak a termékeiken keresztül, hanem működésük során is képviselik a fenntarthatóság fontos üzenetét. Így például folyamatosan nyomon követik az energiafogyasztásukat a felhasználás optimalizálása a veszteségek minimalizálása érdekében. A kibocsátott hulladék mennyiségének 95%-át újrahasznosítják. Az energiahatékonyság a gyártóberendezések beszerzési folyamatának is fontos kritériuma. Több tekintetben is támogatják kollégáikat a közösségi közlekedés használatában, ezzel segítve a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését. Telephelyünkön újrahasznosítják az esővizet, ezáltal csökkentve a vezetékes vízhálózat terhelését. Az alternatív energiaforrások – úgy mint a nap- és a geotermikus energia – hasznosítására vonatkozó projektjeik elindultak, és egy-két éven belül realitássá válnak. Hosszú távú stratégiájukban elkötelezték magunkat az elektromobilitás mellett. 2027-re már karbonsemleges vállalat lesznek. Kollégáik fenntarthatóság iránti elkötelezettségének legjobb példája a Zöld hét kihívás. Ennek a kezdeményezésnek a részeként arra kérik kollégáikat, hogy különböző fenntarthatósági kihívásokon keresztül mutassák meg a nagyvilágnak, mit jelent számukra a környezetünk védelme. Az elmúlt évek során több százan vettek részt az egy hetes kihívássorozatban: autó helyett biciklivel jártak munkába, újra felhasználható bevásárlótáskákat, gyümölcszsákokat, üvegkulacsot használtak, s részt vettek közös szemétszedési akcióban is. A cég folyamatosan arra ösztönzi kollégáit, hogy példamutatásukkal segítsék a fenntarthatóság üzenetének terjedését.

Pokorny Lia

Megújult az egyetem alapítványi óvodája

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek