Debrecen
2023-11-08

Folytatódik a városi faültetési program Debrecenben

Debrecen városa új környezetpolitikát hirdetett 2019-ben melynek része- számos elem mellett - minden városrész fásítása. A 2023-as év őszi faültetési szezonját a Tégláskertben indította el Balázs Ákos alpolgármester, Papp Viktor a debreceni Fidesz-KDNP frakcióvezetője és Piros Zoltán a városrész önkormányzati képviselője. Az Egyletkert utcán 25 darab virágos kőrist ültettek el, amelyek kifejezetten jól viselik a városi környezetet.

Debrecen szerencsés helyzetben van, hiszen eleve magas a fásított és zöld területeinek aránya. A 34%-os mutatóval megelőzzük akár Bécset, akár Barcelonát is. Ez annak köszönhető, hogy elődeink mindig is tudták, hogy a fásítás mennyire jótékony hatással van a városunk levegőminőségére. Ezt a munkát folytattuk 2019-ben, amikor az új környezetpolitika részeként elindítottuk az „Ültessünk 10 000 fát!” programot és a véderdősítést. A 10 000-ből már a nyolcezredik fát is elültettük és idén még 1300 facsemetét ültetünk el. Tavasszal pedig az ígéreteinket betartva el fogjuk ültetni a tízezredik facsemetét is! – kezdte a sajtótájékoztatót Balázs Ákos.

A fásítás kiemelten fontos Debrecen környezete szempontjából. A város földrajzi adottságai miatt a levegő porszennyezése magas, viszont 10 000 fa képes évente 45 tonna port megkötni. Ez óriási szám, ez 2 autóbusz súlyánál is több! Ráadásul a nyári hőségben a fával borított területeken akár 6-8 Celsius- fokkal is kevesebb lehet a hőmérséklet, a párologtatásnak köszönhetően még inkább javítja a hőérzetet is – emelte ki az alpolgármester.

A városvezető elmondta, hogy a 10 000 fa 32 hektárnyi árnyékot biztosít és évente 80 tonna széndioxid köt meg, valamint 200 000 liter vizet párologtat el.

A városrészi faültetések mellett folytatjuk a véderdősítést is a kormánnyal együttműködve több helyszínen – mondta el Balázs Ákos, aki hozzátette, hogy a Civaqua-program befejezésével együtt a Tócó-patak mentén egy zöld folyosó jön létre, ami jelentősen hozzájárul a város levegőminőségének javításához.

A Fidesz-KDNP frakciója mindenben támogatja a faültetéseket, a képviselőink napi kapcsolatban vannak a lakossággal és minden faültetési kérést egyeztetnek a hivatal munkatársaival, rendszeresen eleget téve a lakosság megkeresésnek. Fontos számunkra, hogy Debrecen kertségi és lakótelepi részeinek közterületei is szépek, zöldek legyenek. Köszönjük a városvezetésnek, hogy elindította az „Ültessünk 10 000! fát” programot, melyet tavasszal közösen érünk el – mondta el Papp Viktor, frakcióvezető.

Hozzátette, több mint 200 helyszínen 1300 fa elültetése történik meg az idei év hátralévő részében.

Piros Zoltán a városrész önkormányzati képviselője kiemelte, hogy a városi faültetésen kívül számos zöld kezdeményezést indítottak el. Ilyen programok voltak például az esővízgyűjtő edények osztása, a virágültetések, a használt sütőolaj gyűjtő edények kihelyezése, valamint a zöld lombzsákok osztása.

A képviselő aláhúzta, hogy a Future of Debrecen program nem csak cselekvő magatartásra, hanem közös gondolkodásra is ösztönzi a város lakosságát.   

 

Hallgatói tapasztalatcsere a kutatási módszerekről

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek