Debrecen
2023-09-29

Szabó Magda Minifesztivál

Október 5. és 7. között rendezi meg a Szabó Magda Minifesztivált a Sziget-kék Tematikus Park, Debrecen szülötte, a Kossuth-díjas írónő, Szabó Magda október 5-ei születésnapja tiszteletére.

A Szabó Magda Minifesztivált október 5. és 7. között rendezi meg a Nagyerdei Kultúrpark üzemeltetésében működő Sziget-kék Tematikus Park, Debrecen szülötte, a Kossuth-díjas írónő, Szabó Magda október 5-ei születésnapja tiszteletére. A fesztivál célkitűzése, hogy a gyerekek, családok számára is megélhető közelségbe hozza Szabó Magda munkásságát, és általa fókuszba helyezze a kortárs gyerekirodalmat, a magyar költészetet, a zenét és a könyveket. A fesztivál eseménysorában olyan kulturális programok szerepelnek, melyek között a bölcsődés korosztálytól a kiskamaszokat nevelő családok is találnak a maguk számára inspiráló elfoglaltságot.

A fesztivál létrejöttét Debrecen város egyik legjelentősebb építőipari vállalkozása, a HUNÉP Zrt. támogatja. A cég közel 70 évre visszanyúló tevékenysége, városépítő munkája – csakúgy, mint Szabó Magda debrecenisége – kézzel fogható, látható helyi értéket jelent. Lokálpatriótaként örömteli kötelességének tekinti, hogy valamilyen formán támogasson minden olyan kezdeményezést, mely a város fejlődéséhez hozzájárul.Legyen az a szakmába vágó építési feladat, vagy akár a szellemi gyarapodást segítő oktatási, nevelési tevékenység vagy kulturális esemény. A cég projektjei során mindig szem előtt tartja a jövő generációinak érdekeit is; a Szabó Magda Minifesztivál támogatásával ezúttal a legfiatalabb generáció építő jellegű kulturális kikapcsolódásáért tesz.
A programok között több folyamatosan zajlik: a kiállítást – melynek csütörtöki megnyitóján Szabó Magda-sütit is lehet majd kóstolni – október végéig megtekintheti a közönség, a parkfelfedező küldetést pedig egész szombaton lehet majd teljesíteni. A park területén felépített faházakban a látogatók a Csimota Kiadó, a Karakter 1517 Könyvesbolt és a Líra Könyváruház könyvkínálatából válogathatnak a három nap folyamán. Pénteken délután J. Kovács Judit, a hatalmas népszerűségnek örvendő Kerekítő könyvek és foglalkozások megalkotója érkezik a Sziget-kékre, ahol Kerekítő foglalkozás megtartása mellett dedikálni is fog. Szombaton délelőtt a Papírrepülő – ezúttal a felnőtteknek szóló – irodalomterápiás foglalkozásán vehetnek részt az érdeklődők, délután pedig az Ej, mi a kő! Tyúkanyó kend! irodalmi koncert zárja az eseményeket Fehérváry Lilla és a Dörgő Zenekar előadásában. A nagyközönség számára Mocskonyi Dörgő a Dal 2023-ból ismert fiatal énekes-dalszerző zeneművész. Fehérváry Lilla bábszínész, énekes, alkalmazott zeneszerző, a Hattyú Dal Színház tagja, a Madárdal Zenekar egyik alapítója énekese. Ének-gitár-szaxofon felállásban Petőfi költészetét hozzák élvezhető közelségbe a gyerekek számára.

A fesztivál programjai:

Október 5–7.
KÖNYVVÁSÁR
csütörtök – péntek 14:00-17:00
szombaton 10:00-17:00
(Karakter 1517 Könyvesbolt és Kávézó, Líra Könyváruház, Csimota Kiadó, Móra Kiadó)

Október 5., csütörtök
16:00–17:00
SZABÓ MAGDA KIÁLLÍTÁS MEGNYITÓ
Megnyitja: Erdei Nóra idegenvezető, az Explore Debrecen megálmodója / Szabó Magda süti
kóstoló (Karakter 1517 Könyvesbolt és Kávézó)
 

Október 6., péntek
17:00–18:30
KEREKÍTŐ MANÓ MONDÓKÁZÓJA – Találkozás J. KOVÁCS JUDITtal
J. Kovács Judit a Kerekítő Program vezetője 2010-ben álmodta meg Kerekítő manó figuráját, aki a közös játékok, foglalkozások során a gyerekek barátjává, érzelmi társává válik. A Kerekítő könyvek megalkotásának célja a népi ölbeli játékok, mondókák – lovagoltatók, tenyeresdik, csiklandozók – felelevenítése volt, hogy a mai családok életében is mindennapossá váljon a mondókázás. Fesztiválunk programsorában J. Kovács Judit látogat el parkunkba, ahol a Kerekítő könyvsorozat mondókái nyomán, hangszerjátékkal, Kerekítő manó társaságában tart foglalkozást, majd a közönségnek alkalma nyílik a vele való személyes beszélgetésre és könyvdedikálásra is.

Október 7., szombat
10:00–17:00 „BEZZEG AZ ÉN IDŐMBEN!” – parkfelfedező Sziget-kék küldetés / játékos múltidézés Szabó Magda korából
10:00–12:00 TITOK! – irodalomterápiás foglalkozás Szabó Magdával és a Papírrepülő – Irodalomterápiával
Egyéni és családi életünket láthatatlan, ám erős szálakkal szövik át a titkok. De mit kezdjünk, mit is kezdhetünk velük? Szabó Magda egyik szövegének segítségével járjuk körbe ezeket a kérdéseket. Hogy melyikkel, az titok!
(A programra regisztráció szükséges: szigetkek@zoodebrecen.hu)

14:00–15:00 VEDD FEL A RITMUST! – hangolódás ritmushangszer-készítéssel a koncertre

15:00–16:00 EJ, MI A KŐ! TYÚKANYÓ, KEND!
„Irodalmi” koncert a Dörgő zenekarral és Fehérváry Lillával
A „Petőfi 200” jubileumi évben sokat hallhatunk nemzeti nagy költőnkről, de igazából a legkisebbek kimaradnak ebből. Ezt az űrt tölti be Fehérváry Lilla (ének) és a Dörgő zenekar (gitár, szaxofon) játékos koncertje. Az Anyám tyúkja vers kapcsán felfedezzük, mennyit változott a világ 200 év alatt, megfejtjük a benne elhangzó „ismeretlen” szavakat. Az előadás további részében Petőfi pusztai szekeres utazásairól, az ott látottakról, hallottakról énekelünk, és táncolunk.

Ókortörténeti újdonságok

Taylor Swift Debrecenben

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek