Debrecen
2023-09-07

Szeptemberben minden a debreceni kulturális örökségeinkről szól

Irodalom és épített örökség: idén ismét egymásba fonódik a Térey Könyvünnep és a Kulturális Örökség Napja. Újabb alkalom arra, hogy megfogalmazzuk, mit is jelent számunkra a debreceni identitás.

A Térey Könyvünnepet idén már negyedik alkalommal szervezi meg a Méliusz Juhász Péter Könyvtár. A költő születésének 50. évfordulója tiszteletére Debrecen városa 2020-ban hagyományteremtő szándékkal alapította meg a Könyvünnepet, melyet évről évre a közelmúlt nagy debreceni irodalmi alakjainak, valamint kortárs alkotóinak szentelnek.

Az idei Térey Könyvünnepen a hagyományoknak megfelelően lesz koszorúzás a Kétmalom utca 17. szám alatt, melynek során pályatársak, barátok idézik fel a költő alakját. A megemlékezés után megnyitjuk a nagyközönség előtt Térey Könyvsarkot, amely a József Attila-díjas költő, író gyerekkorába, illetve érett írói felnőttkorába enged betekintést személyes tárgyain keresztül.

A megemlékezéshez csatlakozik a vámospércsi Térey Könyvtár is. Az intézmény 2022. márciusa óta viseli a költő nevét, amelyben azóta állandó kamarakiállítással is emlékeznek rá. Idén Harmath Artemisz, a költő özvegyét látják vendégül, aki Korpa Tamás költővel beszélget Térey ránk hagyott örökségéről.

A megemlékezésen túl a programsorozat az idei évfordulós szerzőinket állítja fókuszba változatos irodalmi programokon keresztül. Így a nyitó eseményen, szeptember 12-én Csokonai mint újhullámos rapper lép elénk a Prieger Zsolt által megálmodott, Mihály, avagy egy város kísértetei című zenés előadásában. Szeptember 13-án egy vándorkiállítást, a Petőfi-múzembuszt köszönhetjük Debrecenben, amely a 200 éve született költő személyiségét, munkásságának ismert darabjait mutatja be.

A szépíró olvas, a Déri Múzeum – Debreceni Irodalom Háza beszélgetéssorozatának következő vendége Géczi János költő, képzőművész lesz, akit Áfra János kérdez olvasmányélményeiről, inspirációiról.

A City Legends jóvoltából megismerhetjük a cívisváros „deákos” történetét, míg az Explore Debrecen a Térey által újra felfedezett Sajó István építészeti remekeit és a cívisváros egyik legősibb városrészének, Szentlászlófalva hely- és kultúrtörténeti érdekességeit tárja fel előttünk.

A Könyvünnep szeptember 18-án a Déri Múzeum helytörténeti konferenciájával zárul, amely egyben át is vezet a Kulturális Örökség Napjához, melynek célja az épített örökségünk megmutatása, megismertetése, rajtuk keresztül pedig közösségünk lokális identitásának boncolgatása.

A programsorozat a Debreceni Egyetem Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet és a MODEM interdiszciplináris konferenciájával nyit. A szakmai tanácskozás a különböző tudományterületeknek teremt platformot arra, hogy párbeszédbe lépjenek az újrajátszás (artistic reenactment) társadalmi, művészeti, történelmi, kulturális jelenségeiről és jelentőségéről. Innen kanyarodunk át az épített örökséghez.

A Debreceni Városvédő és -szépítő Egyesület három bejárásra, sétára invitálja az érdeklődőket, melyek során a volt Iparkamara Székházának, a Petőfi tér épületeinek és Debrecenfalva cívisházainak történetéről és értékeiről, megőrzéseinek fontosságáról hallhatunk.

Megújítva, de az értéket megőrizve: szeptember 17-én végre kitárul a Csokonai Színház ajtaja, a debreceniek ismét birtokba vehetik a felújított teátrumot.

Térey Könyvünnep

Amit rátok hagytam, termő örökség.

Szeptember 12., 17.00, Debreceni Református Kollégium udvara: Mihály, avagy egy város kísértetei c. előadás

Szeptember 13., 12.00-15.00., Déri tér, „Átröpűlök hosszában hazámon” - Vándorkiállítás Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából – Debrecenben állomásozik a Petőfi-múzeumbusz!

Szeptember 13., 19.00, Déri Múzeum, Díszterem: A szépíró olvas – irodalmi beszélgetéssorozat – Géczi János (https://www.facebook.com/events/328033053015232)

Szeptember 14., 10.00, Térey Könyvtár, Vámospércs: A Térey János Könyvtár csatlakozása a Könyv Barátai Hálózathoz, beszélgetés Harmath Artemisz irodalomtörténésszel, Térey János özvegyével; Térey-relikviák átadása a könyvtár számára

Szeptember 14., 17.00, Kétmalom utca 17.: Térey emléktáblájának megkoszorúzása, ünnepi beszéd

Szeptember 14., 17.30, Nyíl utca 2., A Térey Könyvsarok megnyitója

Szeptember 16., 14.00, Kálvin tér, a Csokonai szobor előtt: Alföldi „deákos városjárás Horog Mátéval (https://www.facebook.com/events/1297744707772808)

Szeptember 16., 16.00, Simonyi út 44. (Pálma étterem előtt)
Art deco a pusztán – Séta Sajó István műépítész nyomában Térey János emlékére

Szeptember 17., 10.00, Simony út 44. (Péterfia-Eötvös utca sarok) Séta Szentlászlófalván Térey János emlékére

Szeptember 18., 9.00, Déri Múzeum, Díszterem: Örökségünk Debrecen II. – helytörténeti konferencia és az Év Cívis Háza díj átadása

A Térey Könyvünnep részletes programját itt találják: https://www.facebook.com/events/1238062690215739/

 

Kulturális Örökség Napjai

Szeptember 15-16., MODEM, 10.30, 15.30: KonfeREncia: Művészi újrajátszás, az újrajátszás művészete (https://www.facebook.com/events/306626388716652)

Szeptember 16. 10.00: volt Iparkamara Székház bemutatása a Cívisház Zrt. és a Debreceni Városvédő- és Szépítő Egyesület szervezésében

(Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/309175158355678/?ref=newsfeed)

Szeptember 17. 16.00: Harangi Attila városvédő építész Velünk élő örökségünk – a cívisházak. Városi séta Debrecenfalván

(Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/309175158355678/?ref=newsfeed)

Szeptember 17., 19.00: A felújított Csokonai Nemzeti Színház megnyitó ünnepsége

Speed-Weekend a Perényi Pál Salakmotor Stadionban

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek