Debrecen
2023-08-30

Nagyfelületű útjavítás a Kishegyesi út és a Derék utca csomópontjában

Az ez évi debreceni nagyfelületű útjavítások II. üteme keretében munkálatok kezdődtek a Kishegyesi út és a Derék utca csomópontjában. A beruházásról sajtótájékoztató keretében számoltak be a helyszínen Papp László, Debrecen polgármestere, valamint Széles Diána alpolgármester és Varga András, mint az érintett területek önkormányzati képviselői 2023. augusztus 30-án.

Nemrég bejelentettük, hogy folytatjuk az év elején megkezdett – idén összességében több mint 2,8 milliárd forint értékű – nagyfelületű aszfaltozási, útfelújítási, útjavítási munkálatokat – mondta el Papp László. Augusztus 21-én a Sumen utca érintett szakaszának felújításával indult a második ütem, augusztus 28-án pedig újabb elemként a Kishegyesi út és a Derék utca csomópontjának 107 millió forint értékű felújítása kezdődött el. Az elmúlt években ez a városrész nagyon jelentős mértékben részesedett az útrekonstrukciós programból, hiszen a Kishegyesi út nagy része – több mint két kilométer hosszon – újult meg az elmúlt esztendőben, s kerékpárút is épült. A Kishegyesi út és a Derék utca csomópontjának átépítése – egy a Derék utcáról jobbra, a Kishegyesi útra kanyarodó sáv létrehozásával – már a múlt évben elkezdődött, hiszen a Tócóvölgy és a Tócóskert irányából a városközpont felé ez egy nagyon fontos kiközlekedési pont. A most indult felújítás a csomópont centrumától számítva a Kishegyesi úton mindkét irányban mintegy 150-150 méteres szakaszt érint. A munkálatok az itt található autóbuszmegállók felújításával már megkezdődtek, s emiatt a megállókat ideiglenesen át is kellett helyezni. A tervek szerint a beruházás ezen a helyszínen szeptember 23-ig – illetve remélhetőleg ennél előbb – befejeződik. Az iskolakezdés időszakában nyilván lesznek itt közlekedési nehézségek, de a város azt kéri, annak érdekében, hogy megújult környezetben lehessen itt közlekedni, ezt a kis kellemetlenséget a felújítási időszak alatt a környékbeliek fogadják el, s óvatosan haladjanak át a csomóponton. Papp László azt is hozzátette, hogy a Kishegyesi út rekonstrukciója a következő esztendőkben is folytatódik, s ami ezt a városrészt illeti, az István út is részesül majd a felújítási programból.

Amint azt Széles Diána alpolgármester elmondta, a Hatvan utcai kert, a Nagysándor-telep és a Fészek-lakópark önkormányzati képviselőjeként közel húsz éve részese minden egyes olyan fejlesztésnek, amit a debreceniek kérnek és kívánnak az önkormányzattól. Ez egy jelentős mértékben fejlődő városrész, s messze van már az az állapot, amikor például a Bartók Béla út még macskaköves volt. Széles Diána hangsúlyozta, hogy mindezek a fejlesztések a debreceniek jóvoltából, az itt tevékenykedő cégek által befizetett adóból, a munkahelyteremtő beruházások eredményeiből valósulhatnak meg. Ezek a fejlesztések természetesen mindig egybeesnek az itt élő debreceniek igényeivel, melyeknek az önkormányzat szeretne mindig eleget tenni. Kiemelte, hogy a Kishegyesi út vasúti átjárótól kifelé vezető szakaszának teljes mértékű megújítása – különös tekintettel a Pósa utcai és a Hatás úti csomópontok kialakításával – nagyon megkönnyítik az arra lakók életét. Széles Diána hangsúlyozta, hogy a jelenlegi beruházás is azt mutatja, hogy a Kishegyesi út fejlesztése folytatódik, s ha az önkormányzat a debreceniek bizalmából folytatni tudja azt a munkát, amit huszonöt év óta végez, akkor a Kishegyesi út teljes mértékben meg fog újulni. Ezzel a képviselői körzetét érintő mindkét jelentős útvonal – a Bartók Béla út és a Kishegyesi út – még inkább a városlakók életminőségének emelését, a közlekedés biztonságát fogja szolgálni.

Varga András önkormányzati képviselő elmondta, hogy a mostani Kishegyesi úti beruházás körülbelül 300 méter hosszan több mint 3500 négyzetmétres útfelületet érint. A munkálatok padka nyeséssel, padkarendezéssel, a régi aszfaltréteg felmarásával kezdődnek, majd az aknafedlapok szintbe helyezésével és az úttest új aszfalt kopórétegének leterítésével folytatódnak. Ő is annak a reményének adott hangot, hogy a munkálatok – amennyiben azt az időjárási viszonyok is megengedik – a tervezett szeptember 23-i időpont előtt minél hamarabb be tudnak fejeződni. Emlékezetett arra, hogy a tapasztalatok szerint a Derék utcáról a Kishegyesi útra jobbra kanyarodó új forgalmi sáv tavalyi megépítése mennyivel komfortosabbá, biztonságosabbá tette a Tócóskert és a Tócóvölgy felől a kiközlekedést. A mostani beruházás is ezt a célt szolgálja. Varga András a Tócóskertet és a Tócóvölgyet körülölelő, illetve kiszolgáló útvonalakat – István út, Derék utca, Kishegyesi út – egy kis körgyűrűhöz hasonlította, ahol minden fejlesztés fontos. Említést tett arról is, hogy a közeljövőben a Tócóskert területén parkolófelújítások történnek majd. A város vezetőjének megköszönte azt a lehetőséget, melynek révén a debreceniek olyan városban élhetnek, ahol az adóbevételek növekedésének révén egyre több forrás jut mindennemű fejlesztésre, így a közlekedésfejlesztésre is.

Tóth Dénes

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek