Debrecen
2023-07-30

Hatvan év több mint 60 debreceni dala 62 . rész

Hatvanéves a debreceni rockzene. E szép jubileum alkalmából válogattuk ki azt a több mint hatvan debreceni dalt, amit mindenkinek ismernie kell!

62. rész  Kereszttűz - Árnyékháború

A zenekar 2008 októberében Széplaki András (gitár) alapította Debrecenben, 2 gitár, és basszusgitár felállásban. Eleinte feldolgozásokat játszottak a Kassai úti pincegarázsban kialakított próbatermükben, aztán elhatározták, hogy nincs értelme várni a további tagok érkezésére, elkezdték írni a saját nótákat. A zenei irányvonal kb. a '90-es évek magyar Heavy Metal-ja volt. Időközben, a dalok születésének folyamatában megfogalmazódott az igény, hogy nevén kellene nevezni a zenekart, így 2009-ben már a Kereszttűz zenekar vágott neki az új évnek.

2009-ben néhány hónap leforgása alatt három komplett dal született, az Árnyékháború, a Föld és az Elárulva. A három dalról próbatermi körülmények között, meglehetősen mostoha, és szegényes technikai feltételekkel, hangfelvételt is készítettek. A körülményeknek megfelelően, ez meglehetősen rossz minőségű lett, de a zenésztársak kereséséhez megfelelő alapnak bizonyult.

Az következő években folyamatosak voltak a tagcserék, de 2011-től már énekese is volt a zenekarnak, ami nagyot lendített a zenekar szekerén. Ebben az évben további új számok születtek, mint például a Gonosz, a Hanyatlás, az Éjszaka, valamint egy régi-új nóta, az egyik legelső 2008-as Kereszttűz dal átdolgozása, a Hiába minden.

2012. januárjában sikerült a dobos posztot újból betölteni. Mivel az új dobos viszonylag rövid idő alatt elsajátította a tervezett koncertműsort, a zenekar elkezdhette szervezni az első koncerteket. Több lehetőség is adódott, először az EGO Project, majd az Invader zenekar vendégeként, de sajnos ezek meghiúsultak, a zenekar hibáján kívül. Végül az első koncertre 2012. február 24.-én került sor, a Diktátor zenekar vendégeként. A koncert a visszajelzések, és a zenekar véleménye szerint is sikeresnek volt mondható, jó hangulatban telt a buli. A koncerten néhány számról pár amatőr videofelvétel is készült, mely a média menüben megtalálható.

Az ezt követő években további tagcserék történtek, több tagnak is kénytelen-kelletlen elváltak az útjai a zenekartól...

2013. áprilisában két régi nóta, az Elárulva illetve az Árnyékháború végleges verziója közzé lett téve a honlapon, és egyéb csatornákon. A két dalhoz video is készült, a zenekar életét megörökítő fotókból összeállított montázs formájában. Ezekben a videókban korábban sosem látott régi fotók is megjelentek a zenekarról, illetve új képek az új felállásról, melyből akkor csak a dobos hiányzott. Ezekben az időkben, már lassan kezdett végleges formát ölteni két új, régi-új nóta, az Éjszaka, és a többször elővett és átdolgozott Hiába minden.



A zenekar később több, kisebb nagyobb szünetre is kényszerült, magánéleti és egyéb problémák miatt. Eközben néhány tag elmaradt a zenekarból, néhányan azonban a dolgok rendeződése után visszatértek. A zenekar 2017-ben kezdett igazán újból összeállni, gyökeret ereszteni az alapító, és egy ős tag, Vodila Gergely alkotta "kemény magból". Később sikerült az énekes posztot is betölteni, ami fokozta a tagkeresés izgalmait. Szerencsés véletlenek láncolatának eredményeképpen sikerült rálelni a dobosra, Jebelóczki Benji személyében, aki zeneileg teljesen új dimenziót nyitott a korábbiakhoz képest. Az ezt követő időkben a basszusgitáros poszton cserélődtek a tagok időről időre, mire végre sikerült meggyőzni egy másik "ős" Kereszttűz tagot, Kálmán Pétert hogy csatlakozzon. Így a zenekar "kemény magja" még erősebb lett. 2022. május közepén az akkori énekes váratlanul távozott a zenekarból. A zenekar tagjai látták, hogy végre egy olyan, mind emberileg, mind zeneileg elhivatott énekesre van szükség, aki amellett, hogy hiteles frontember tud lenni, a "kemény mag" részévé tud válni, a zenekar egységét erősítve. Egyértelmű választás volt Kurczina Janó, aki ez első igazi énekese volt a zenekarnak, elhivatottsága nem volt kérdés a zenekar irányába, sem zeneileg, sem emberileg. A dalok nagyobbik részét ismerte, hiszen anno együtt írták, együtt tették teljessé őket. A zenekar ezzel egy időben áttelepült Nyíregyházára, ahol a tagok különböző lakóhelyeiből és egyéni adottságaiból adódóan könnyebbé vált a próbák szervezése. Mindemellett a nagyobb, jobb elosztású próbatermet sikerült találni, ahol nem ütközünk folyton egymásba, és a felvételek szempontjából is ideálisabb.

A zenekar aktuális felállása 2022. novemberében alakult ki mikor is a basszusgitáros váratlan döntése nyomán kilépett a zenekarból. A zenekar így jelenleg basszusgitárost keres...

Lövöldözések törtek ki egy hollandiai fesztiválon, sebesültek

Győztes keleti rangadóval indított a kis Loki

Váradi Ferenc

Szerző
Hasonló cikkek