Debrecen
2023-07-25

Vádemelés a Nagytemplom fémtolvajai ellen – rendőrségi videóval és fotókkal

A Debreceni Járás Ügyészség vádat emelt azzal a két férfival szemben, akik 2023 februárjában lefeszítették és ellopták a Nagytemplom réz ablakpárkányait, egyikük további négy lopást is elkövetett.

A vádirat szerint a két férfi 2023. február 9-én este a debreceni Nagytemplom hátsó, park felőli részéhez mentek, ahol az idősebb férfi egy fogóval feszegetni kezdett hat vörösréz ablakpárkányt. A férfi a meglazított párkányokból hármat egy zsákba tett és együtt magukkal vittek, másnap pedig leadták az egyik debreceni hulladéktelepen. Az ellopott, összesen 187.000 forint értékű fémlemezt a debreceni rendőrök megtalálták és visszaadták a sértettnek.

Az idősebb férfi ezt megelőzően, 2022. december 23. és 2023. február 5. napja között további négy, Bocskaikertben és Hajdúhadházon található házból is ellopott különböző értékeket, többek között létrát, kerti szerszámokat, kerékpárt és mobiltelefont. Az így okozott, összesen 200.000 forint lopási kár nagy részét a rendőrség lefoglalta és visszaadta a tulajdonosoknak.

Az idősebb elkövető ezen túlmenően 2023. február 1-jén, éjfél körül az egyik debreceni vasútállomás területén erősen ittasan kiabált, ezért a vasúti őr értesítette a rendőrséget, akik a helyszínre érkeztek és a férfi sérülése miatt mentőt is hívtak. Közben próbálták megnyugtatni a tettest, de az elkövető indulatos maradt, és amikor beszállt a kiérkező mentőautóba, az egyik intézkedő rendőrt szidalmazni kezdte, közben trágár kifejezéseket használt.

A Debreceni Járási Ügyészség a letartóztatásban lévő, többszörös visszaeső idősebb férfival szemben társtettesként, kisebb értékre, üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal, védett kulturális javak körébe tartozó tárgyra elkövetett lopás bűntette, becsületsértés vétsége és további négyrendbeli lopás vétsége miatt emelt vádat. A szintén letartóztatásban lévő társát az ügyészség védett kulturális javak körébe tartozó tárgyra elkövetett, súlyosabban minősülő lopás bűntettével vádolja. Vádiratában a járási ügyészség az idősebb férfival szemben fegyházbüntetés, társával szemben börtönbüntetés és mindkettőjük ellen közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabását és vagyonelkobzás elrendelését indítványozta.

 

A rendőrség által az elkövetők előállítása során készített videófelvétel és fényképek itt tekinthetők meg:

https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/lezart-akta-megrongaltak-a-templomot

Nagyszerű szervezés, szikrázó hangulat

Megint nem hisszük el, hogy vége

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek