Debrecen
2023-07-04

Évadhirdető sajtótájékoztatót tartott a Csokonai Nemzeti Színház

A Csokonai Teátrumban tartott sajtótájékoztató keretében köszöntötte Debrecen város polgármestere, Papp László és kulturális alpolgármestere, Puskás István a Csokonai Nemzeti Színház – Debrecen új vezetőit, Mátyássy Szabolcs igazgatót, Szabó K. István művészeti vezetőt és Nemes Zsófiát, az újonnan alakuló tánctagozat vezetőjét. Debrecen főzeneigazgatója, Somogyi-Tóth Dániel továbbra is az operatagozat vezetőjeként kapcsolódik majd be a munkába.

Az eseményen, amelyen ismertették a 2023/24-es évad bemutatóit is, részt vett Szikora János, a székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatója, aki az évad első premierjét rendezi, Dejan Projkovski macedón rendező és Verebes Ernő, a Nemzeti Színház dramaturgja is. 

„Rendkívül büszke vagyok arra, hogy ennek az ötéves önkormányzati ciklusnak – nyilván a gazdasági vonatkozású fejlesztések mellett – a legnagyobb beruházása a kultúrát érintette. 20 milliárdnyi forrást használtunk fel a debreceni színházak fejlesztésére, köszönet ezért jelentős részben a város polgárainak, akiknek munkája révén a debreceni költségvetés olyan tartalékokkal rendelkezik, amely ki tudja egészíteni a központi kormányzati és uniós forrásokat. Megújult játszóhelyekkel – nyugodtan mondhatom, hogy a Csokonai Teátrum és a Csokonai Fórum ma Magyarország legmodernebb színházai közé tartozik –, megújult színházvezetéssel, új lendülettel vághatunk bele az új évadba, amelyet izgatottan várunk” – fogalmazott Papp László. 

Mátyássy Szabolcs, a Csokonai Nemzeti Színház – Debrecen új igazgatója köszöntőjében arról beszélt, hogy az új vezetőség legfőbb célja a többtagozatos, öt játszóhelyes, szabadtéri színpaddal rendelkező intézményt a hazai, régiós és nemzetközi kulturális térképen is kiemelt helyre emelni, a helyi hagyományok tiszteletben tartásával, de az újítás szellemében. „A prózai-, tánc- és operatagozat együttes jelenléte nélkülözhetetlen egy nemzeti besorolású teátrum esetében, így – lépcsőzetes építkezéssel – elengedhetetlen a három tagozat létrehozása rögtön a szeptemberi indulást követően” – mondta el. Szót ejtett arról is, hogy a pályázatírás megkezdése előtt kérte fel Szabó K. Istvánt, hogy művészeti vezetőként csatlakozzon hozzá, mivel az a színházi esztétika, amelyet a rendező munkáiban képvisel, közel áll ahhoz, amelyet Debrecenben szeretne megvalósítani. 

„Egy Latinovits Zoltán idézet foglalja össze leginkább a következő évadunk szellemiségét: Költözzünk vissza egymásba! A város, a közönség és a színház szeretetteljes szimbiózisban tud kiteljesedni, így, ha megtaláljuk a módját, hogy visszaköltözzünk egymásba, akkor hazaérkezünk, akkor mindkét épület megtelik élettel és a találkozásaink is új értelmet nyernek” – hangsúlyozta Szabó K. István köszöntőjében, aki egyúttal ismertette a Csokonai Nemzeti Színház – Debrecen 2023/24-es évadát is, amelynek során összesen 16 premiert tartanak az öt játszóhelyen. 

Ezek közül négy a PR-Evolution Debrecen Kortárs Táncegyüttes saját bemutatója lesz. Az idén 20 éves társulat vezetője, Nemes Zsófia elmondta köszöntőjében, hogy hálás a város és a művészeti vezetés nyitottságáért, és művészeivel arra fog törekedni, hogy a következő években a kortárs tánc szerves részévé váljon Debrecen kulturális életének. A Csokonai Teátrum első premierje Giacomo Puccinitől a Bohémélet lesz, amelyhez Szikora János érkezik a társulathoz rendezőként. A székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy most először van módja ezzel az operával dolgozni, és közel 30 év után tér vissza a cívisvárosba, így izgatottan várja, hogy elkezdődjön a próbafolyamat. Dejan Projkovski az évad második felében állítja színpadra Dosztojevszkijtől az Ördögök című művet, a macedón rendező a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a produkció a hagyományos értékektől elszakadt modern emberről beszél majd. Csokonai Vitéz Mihály születésének 250. évfordulója előtt a színház a költő Dorottya című darabjának bemutatásával tiszteleg, a Szabó K. István által rendezett előadás dramaturgja, Verebes Ernő hangsúlyozta, hogy az eredeti szöveg átdolgozásával egy igazán humoros, ma is érvényes produkciót készítenek.


A Csokonai Nemzeti Színház – Debrecen bemutatói a 2023/24-es évadban: 

Csokonai Teátrum 

Giacomo Puccini: Bohémélet (rendező: Szikora János)
Csokonai Vitéz Mihály: Dorottya (rendező: Szabó K. István)
J. B. Molière – J. B. Lully: Úrhatnám polgár (rendező: Keresztes Attila)
F. M. Dosztojevszkij: Ördögök (rendező: Dejan Projkovski)
 

Csokonai Fórum
Latinovits Terem 

Lewis Carroll – Mikó Csaba: Alice Csodaországban (rendező: Bereczki Csilla)
Astor Piazzola: Maria de Buenos Aires (rendező: András Lóránt)
Euripidész: A trójai nők (rendező: Szabó K. István)

Csokonai Fórum
Kóti Árpád Terem

Visky András: A test történetei (III-IV) (rendező: Visky Andrej)
Borbély Szilárd: Nincstelenek (rendező: Botos Bálint)
Kiss Csaba: Veszedelmes viszonyok (rendező: Kiss Csaba)
Hanoch Levin: Jákobi és Lájdentál (rendező: Árkosi Árpád)

PR-Evolution Debrecen Kortárs Táncegyüttes 

Blue Men, És Fehér (koreográfus: Nemes Zsófia)
Agapé (koreográfus: Nemes Zsófia)
Da Vinci mosolya (koreográfus: Nemes Zsófia)
Teljesség felé (koreográfus: Nemes Zsófia)


CSIP Program

Tasnádi István: Cyber Cyrano (rendező: Tasnádi-Sáhy Péter)

Szabó Magda Szalon 

Zenés kabaré, stand up comedy 

Meghívott bérletes operaelőadások

Maurice Ravel: Pásztoróra / A gyermek és a varázslatok (rendező: Tompa Gábor)
Petőfi Sándor – Kovács Adrián – Bereczki Ágota: A helység kalapácsa (rendező: Zakariás Zalán)

 

Rászorulóknak készítettek szendvicseket a FISH! zenészei és rajongói

Csütörtökön kezdődik a Duna-part Feszt a Savoyai-kastélyparkban

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek