Debrecen
2023-06-08

Ismét Irodalom Éjszakája Debrecenben

A debreceni belváros hangulatos terei, utcái, épületei esténként ismét az irodalom otthonaivá válnak június 15. és 17. között, az ötödik alkalommal megrendezett Irodalom Éjszakáján. Ahogy azt a kortárs világirodalmat népszerűsítő program rendszeres látogatói már megszokhatták, az egyes helyszíneken a Csokonai Színház művészei olvasnak fel, az idei évben rekordszámú 27 ország 27 szerzőjének műveiből.

Míg tavaly a sziget nyújtotta menedék szolgált témául, idén a (láb)nyomok olvasása, kutatása nyújt tájékozódást és ad fókuszt a választott szövegeknek − írja ajánlójában Nagy Gabriella, az Irodalom Éjszakája szövegkurátora, a Litera főszerkesztője. „A röpke emberi létből nem távozhatunk jel nélkül, nyomot akarunk hagyni, amikor házat építünk, fát ültetünk, gyermeket szülünk vagy nemzünk, alkotunk, hídkorlátra kattintunk egy lakatot, fényképezünk, sírhelyet rendelünk, vagy bevéssük a fakéregbe a nevünk. De nyomot hagyunk akkor is, amikor nem szándékunk.” 

Az élő felolvasásokra 9 szabadtéri helyszínen párhuzamosan kerül sor 19:00 – 21:30 között, a szervezők mindenütt biztosítottak esőhelyszíneket is. Minden helyszínen egy adott szerző művének 10-15 perces részlete hangzik el 19.00, 19.30, 20.00, 20.30, 21.00 órai kezdéssel. 

Ha átböngészik a szerzők névsorát és egy-egy irodalmi alkotás témáját, az Irodalom Éjszakája azt a kivételes lehetőséget is kínálja, hogy mindenki maga állíthatja össze aznapi irodalmi barangolásának útvonalát, amihez a szervezők nyomtatott térképet adnak. 

Puskás István, Debrecen alpolgármestere, az esemény fővédnöke köszöntőjében arra emlékeztetett, hogy „az estéről estére különböző helyszíneken felhangzó szövegek már önmagukban is lábnyomok, melyeket követve idegen nyelvek, irodalmak, szerzők kultúrák ismeretlen-ismerős világaiba juthatunk.” Ehhez kapcsolódva Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója úgy fogalmazott, hagynunk kell, hogy a kíváncsiságunk és a nyitottságunk új ösvényekre vigyen, mert a program lényege az, hogy minden évben új írókat ismerjünk meg. „Az írók mindig ismeretlen terepeket felfedve és felfedezve járnak előttünk, ha épp nem átjárót vágnak az élet olyan nagyon is jól ismert területeire, amelyeket inkább nem zargatunk a hétköznapjainkban, hadd nőjék be őket a feledés vagy a feledni és tudni nem akarás gyomnövényei.” 

„Idén ünnepli ötéves fennállását az Irodalom Éjszakája debreceni kiadása! Egyrészt rekordot dönt majd, másrészt pedig úttörő lesz: először kerül sor 27 ország irodalmának bemutatkozására, és először tolmácsolnak jelnyelvre irodalmat a város utcáin. Mindkettő hatalmas öröm és büszkeség számunkra.” – ajánlja a felolvasások sorozatát Adéla Gálová, a Cseh Centrum igazgatónője és a projekt vezetője, amely az EUNIC Hungary és a Csokonai Színház együttműködésében, Debrecen város és a Deutsche Kulturforum támogatásával valósul meg.

A programon való részvétel ingyenes és előzetes regisztrációt nem igényel.

Mark Szmirnov a DEAC játékosa marad

Guns dal is hallható a margitszigeti zenélő szökőkút új műsorában

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek