Debrecen
2023-04-27

Jelentős teljesítménynövelés valósul meg a CIVAQUA programot kiszolgáló szivattyútelepen

Debrecen és környéke vízhiányának mérséklésére, illetve a vizek térségben tartására irányuló törekvések évtizedekre nyúlnak vissza. Ennek egyik legjelentősebb állomása a Keleti-főcsatorna megépítése volt (átadása: 1956. július 14.), amely a Tisza vizét, ha nem is Debrecenbe, de elérhető közelségbe (18-20 km) hozta.

Ennek a távolságnak a leküzdésére indult el a Hajdúhátsági Többcélú Vízgazdálkodási Rendszer (HTVR) kiépítése a ’70-es évek elején, de a beruházást gazdasági okok miatt a ’80-as években leállították. Az elmaradt műszaki beavatkozásokból fakadó hátrányok felszámolását célozza a CIVAQUA program. Ez egy olyan térségi fejlesztést jelent, amely egyszerre biztosítja a vízgazdálkodás és a természetvédelem igényeinek kielégítését.

A mostani projekt keretében folytatódik a rendszer vízellátását a Keleti-főcsatornából biztosító HTVR szivattyútelep felújítása egy új szivattyú beépítésével, valamint az ehhez kapcsolódó új udvartéri nyomócsövek kialakításával. A munkálatok mind az udvartéren mind a gépteremben folyamatban vannak. A régi szivattyút már elbontották. Jelenleg az új szivattyú és az azt működtető 1500 kW-os motor elhelyezéséhez készítik a vasbeton alapot. A szivattyú beépítését követően a kivitelező elkészíti a szívó- és a nyomóoldali szerelvénysort is. Ezzel párhuzamosan felújítják a szivattyúálláshoz tartozó villamos energia hálózatot. Erre a jelentős teljesítménynövekedés miatt van szükség. A beruházás legnagyobb kihívása ugyanis az, hogy a Keleti-főcsatorna és a Bodaszőlő térségben megépülő kiegyenlítő tározó közötti szintkülönbség 63 méter. Vagyis az új szivattyúnak magasabb szintre kell felemelni a vizet a 13 kilométeres szakaszon, mint amilyen magas a debreceni Református Nagytemplom tornya.

A CIVAQUA-Tócó projekt kivitelezési munkái több helyszínen zajlanak párhuzamosan. A víz szállításához szükséges, mintegy 15 km-es vezetékrendszer mára csaknem teljesen elkészült. A Bodaszőlő közelében, a térségi magas ponton megépülő háromezer köbméteres kiegyenlítő tározó kivitelezési munkálatai rövidesen elindulhatnak. A Tócó mentén a víz visszatartásához szükséges 14 duzzasztóműtárgy és 4 fenéklépcső építése folyamatban van, jelenleg öt helyszínen zajlanak a munkálatok Debrecen-Józsa térségében. A Debrecenben, a Vezér úton épülő 23 ezer köbméteres tározó területén egy helyen még régészeti feltárások szükségesek, ezt követően lehet befejezni a munkálatokat.

A projektet a Széchenyi 2020 program keretében az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciuma valósítja meg, a Debreceni Önkormányzattal együttműködve. A kivitelező a hajdúszoboszlói AQUA-GENERAL Kft. A projekt fizikai befejezésének tervezett határideje: 2023. november 30.

Sikeresen vívnák meg hétvégi párharcaikat csapataink

MÜZLI: a mesterséges intelligencia a kor ipari forradalma

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek