Debrecen
2022-12-08

Kiállítással és emlékkoncerttel emlékezett Debrecen Tréfás György operaénekesre

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Debreceni Református Nagytemplom, az MNL Hajdú-Bihar Megyei Levéltára és a Méliusz Juhász Péter Könyvtár közösen rendezett kiállítást és emlékkoncertet Tréfás György Liszt Ferenc-díjas, érdemes és kiváló művész, Debrecen Város Díszpolgára, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja tiszteletére 2022. december 7-én.

Az Új Városháza fogadóterében nyílt időszaki kiállítás a „Megtisztul a lélek” Ötven év a Csokonai Színház színpadán címet viseli és abból az alkalomból készült, hogy Tréfás György 65 éve lett a Csokonai Színház társulatának tagja. A bemutatott anyagot Máthé Andrásnak, a színház fotósának köszönhetően a levéltár őrzi. A kiállítás bemutatja a művész életpályáját, neves szerepeit, elismeréseit és az előadások plakátjait is. Ezen túl láthatjuk Tréfás György öltözékeit, özvegyének, Katikának nagylelkű felajánlása révén pedig eredeti emléktárgyait is.

A tárlat megnyitóján Puskás István alpolgármester kiemelte, hogy az elmúlt egy évben a város történetének és jelenének izgalmas területeit tudták bemutatni, a közösségi tér pedig beépült a város kulturális életébe.

„Emléket hagyok itt, mely ércnél maradóbb” – az alpolgármester Horatius gondolatait felidézve hangsúlyozta, hogy a művészet az, ami tovább élteti az embert. – Tréfás György ércnél maradandóbb emlékművét nem csak azok a hang- és képfelvételek jelentik, amiket látunk a kiállításban, hanem az ércnél maradandóbb emlékmű mi magunk vagyunk, debreceniek, akiknek a szívében, emlékezetében ott él, ez az emlékmű pedig addig fog állni, amíg mi emlékszünk rá – fogalmazott.

Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke megjegyezte, hogy náluk nincs olyan karácsony, amikor ne csendülne fel Tréfás György hangja. – Tréfás György fellépéseit, áriáit kritikák sokasága méltatta. Ahogyan a fának jó hely a víz mellettiség, mert a megmaradás helye, a biztonság állapota, úgy Tréfás György Debrecenben találta meg azt a szeretetteljes közeget, ahol megbecsülése maradéktalan és magasztaló volt – emlékezett vissza a művészre. 

Gemza Péter, a Debreceni Csokonai Színház igazgatója arról szólt, hogy néhány héttel ezelőtt új játszóhelyükön, a Csokonai Fórumban ünnepelték a debreceni operatársulat fennállásának hetvenedik évfordulóját, amelynek megkerülhetetlen szereplője Tréfás György. – Ő nem csak a Csokonai Színház, hanem Debrecen város kulturális emlékezetének is örökös tagja, személye meghatározta egy korszak operajátszását. Nevéhez köthető számos ikonikus szerep, örökre beírta nevét a hazai és nemzetközi operatörténetbe – zárta gondolatait.

A kiállítás megnyitóján, valamint az azt követő emlékkoncerten debreceni fiatal énekművészek működtek közre: 

Antoni Norbert, Dargó Gergely, Grega Csaba, Janovicz Zsófia, Jasznik Ákos, Losonczki Andrea, Rendes Ágnes, Szilágyi Szilvia és Miske László Jászai Mari-díjas színművész 

Zongorán kísért: Gyülvészi Péter, a Csokonai Színház karigazgatója 

A műsort összeállította: dr. habil. Mohos Nagy Éva, a Csokonai Színház örökös tagja, Liszt Ferenc-díjas operaénekes.

Az időszaki kiállítás 2023. január 9-éig tekinthető meg az Új Városháza nyitvatartási idejében.

Alapkutatás az asztma gyógyításáért

Együttműködik a Capital Block és a DVSC

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek