Debrecen
2022-02-28

Segítségnyújtás a Debreceni Egyetemen

A háborús helyzet miatt közel 300 férőhelyet alakítottak ki a Debreceni Egyetem Kollégiumaiban az Ukrajnából érkező menekültek számára.

A Hallgatói Önkormányzat és a Kollégiumi Igazgatóság segítségével szabad szobákat hoztak létre, vagyis összeköltöztettek hallgatókat, hogy minél több szabad helyet tudjanak biztosítani az ideérkezőknek.

A Debreceni Egyetemen nagy számban tanulnak Kárpátaljaiak, így nem is volt kérdés az egyetem számára, hogy segíti őket és családjaikat.

A Debreceni Egyetem kancellárja, Bács Zoltán kiemelte:

,,A Debreceni Egyetemnek mindig is fontosak voltak a határon túli események, hiszen az egyetem ebben a környezetben tulajdonképpen híd Erdély és Kárpátalja felé is. Ezért teljesen természetes volt, hogy a háború kitörésének első napján jelentkeztünk, mert ha segítség kell, akkor itt vagyunk.”

Az első érkezők pénteken foglalták el a szobáikat és jelenleg 20-25 fő tartózkodik a kollégiumokban. A vendégek száma folyamatosan változik, hiszen vannak olyanok is, akik csak egy éjszakára érkeznek és tovább indulnak az ország más pontjaira.

,,Döntően Kárpátaljáról érkeztek a kollégiumokba és igyekszünk lehetőségeink szerint olyan szobákat biztosítani, ahol ki tudják pihenni azt a fajta sokkot és fájdalmat, amit el kellet már nekik eddig is szenvedni"-emelte ki Dr. Csiszár Imre a Kollégiumok ügyintézője.

Nem csak férőhelyekkel segíti az egyetem az Ukrajnából érkezőket, hanem adománygyűjtést is szervezett a számukra. A DEHÖK, leginkább tartós élelmiszereket, tisztálkodó szereket, ruhákat és meleg takarókat vár. A felajánlásokat a kijelölt Campusokra lehet eljuttatni, amiket minden pénteken továbbítanak a Magyar Református Szeretetszolgálat munkatársainak.

Csont István a DEHÖK elnöke a mai sajtótájékoztatón elmondta:

,,Olyan jól halad a gyűjtés, hogy ma már két gyűjtőpont is szinte megtelt. Minden nagyobb egyetemi campuson gyűjtünk, illetve Hajdúböszörményben, Szolnokon és Nyíregyházán is egyaránt. Nem csak a hallgatók, hanem azok is felkereshetik ezeket a helyeket, akik hallottak már az adománygyűjtésről."

Az adománygyűjtés részletei: https://dehok.unideb.hu/adomanygyujtes-a-karpataljai-menekultek-reszere/

UEFA, FIFA

Helló Lányok!

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek