Debrecen
2021-10-05

Ma lenne 104 éves Szabó Magda

Szabó Magda születésének 104. évfordulóján, 2021. október 5-én több helyszínen is koszorút helyeztek el Debrecenben az író személyéhez kapcsolódó emlékhelyeken.

Puskás István Debrecen kulturális ügyekért felelős alpolgármestere délelőtt a Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziuma Kossuth utcai épületén elhelyezett domborműves emléktáblánál koszorúzott, majd a gimnázium által, a XIX. Matula Napok eseménysorozatának keretében rendezett megemlékezésen vett részt az író hamvait is rejtő családi sírhelynél a Debreceni köztemetőben. 

A megemlékezésen jelen volt Tasi Géza, az író keresztfia és örököse is. 

Puskás István alpolgármester megemlékezésének beszédében megemlítette, hogy a debreceniek szerencsés helyzetben vannak, mert Szabó Magda szövegei mindannyiunk közös kincse, amellyel nem csak a szerző lépett át a hosszú távú emlékezetbe, hanem maga a város is úrrá tud lenni az időn. Szabó Magda műveiben egy ma már nem létező Debrecen él tovább, itt van velünk a jelenben, és ez segít minket abban, hogy még inkább magukénak érezzük ezt a várost. S mindez egyben azt a kötelességet is a debreceniekre rója, hogy segítsük Szabó Magda életművének továbbékését, mert addig ez a város is jelen van a nagyvilágban. 

Strasbourgban nyílt kiállítás Máté Bence természetfotóiból

dr. Bánki György

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek