Belföld
2021-11-28

Összefognak a csomagolásmentes boltok

Megalakult a Csomagolásmentes Boltok Érdekvédelmi Közössége Egyesület, vagyis a Csombék Egyesület.

Az egyesület elnökével, a hajdúböszörményi Szekeresné Kovács Brigittával beszélgettünk a témában:

– Már több, mint három éve vagy tulajdonosa egy csomagolásmentes boltnak. Mit is jelent ez pontosan?

– A csomagolásmentesség két fő részt érint. Egyrészt, hogy hogyan érkeznek be hozzánk az áruk, másrészt, hogy hogyan vásárolhatnak nálunk az érdeklődők. A beszállításnál arra figyelünk, hogy minél nagyobb, úgynevezett lédig kiszerelésben érkezzenek az áruk. Gondolok itt nagyméretű zsákra, papírtáskára vagy akár arra, hogy a meglévő tárolónkat a gyártó tölti fel. A vásárlói oldalról pedig nem kínálunk csomagolást, ami azt jelenti, hogy a vásárló hozza a saját tárolóját és abba kapja az árut. Egy csomagolásmentes boltnak különben az a küldetése, hogy felhívja a figyelmet a környezeti nevelésre. Megmutatja, hogy mit jelent az, ha valamin nincs csomagolás, illetve ha az műanyagmentes. Rámutat, mennyi felesleges műanyaghulladékot termel egy bolt, mennyi felesleges műanyaggal jár egy háztartás. Ezek az üzletek a tudatos szemléletformálást célozták meg azt, hogy a vásárlók figyeljenek a környezetükre. A csomagolásmentes boltokban főként magyar, környezetbarát, emberbarát és jó minőségű termékek kapnak helyet. Mindig elsődlegesek a környezeti szempontok. Próbálunk lokálisan gondolkodni, hogy a termékek minél kisebb ellátási láncon keresztül érkezzenek be hozzánk. Kerüljük a környezetkárosító anyagokat, és próbálunk főleg magyar alapanyagokat használni. Vannak azonban olyan helyzetek,amikor nehéz ezt megoldani: például a natúrkozmetikumoknál a sheavaj-kérdést, mivel ez az alapanyag Magyarországon nem előállítható.

– Azt lehet tudni, hány csomagolásmentes bolt van az országban?

– Ezt azért nehéz pontosan megmondani, mert nincs meghatározva, mi is a csomagolásmentes bolt. Vannak üzletek, amik csomagolásmentesnek mondják magukat, mégis árusítanak csomagolt termékeket is. Az országban jelenleg minimum 50 csomagolásmentes bolt van, és egyre többet nyitnak. Jó irányvonalnak gondolom, hogy egyre többen haladnak ebbe az irányba, de sajnos nem egységesek az elgondolások. Ezek a boltok gyakran „magányos farkasok”. Egyedül próbálnak érvényesülni. Ezért láttuk szükségesnek összefogni ezeket a boltokat.

– Milyen nehézségekkel, illetve előnyökkel jár egy ilyen bolt működtetése?

– Kezdem a nehézségekkel, mert sajnos bőven akad belőlük. Hozzánk nem egy nagykereskedő szállít, és nincs kiépülve a beszállítás mögé háttér. A marketingtevékenység is nehézséget okoz, hiszen nagyon sok energiabefektetést igényel tudatosítani az emberekben, hogy vannak csomagolásmentes boltok, és ha azokban vásárolnak, akkor minőségi és környezetbarát termékeket kapnak. Nehéz eljuttatni hozzájuk azt az üzenetet, hogy miért érdemes egy ilyen boltot támogatni. Nem volt egyszerű közösséget és kommunikációt létrehozni a boltok között sem. Viszont emellett nagyon sok előnye van egy ilyen üzletnek. Egyrészt emberközelibb, sokkal személyesebb a hétköznapi vásárlás egy csomagolásmentes kisboltban. Mi is rengeteg vásárlót ismerünk személyesen, s mindig váltunk velük pár szót. A beszállítókkal is személyes a kontaktusunk, ami azért hasznos, mert a termékekre garanciát tudunk vállalni. A vásárlói visszajelzéseket mindig továbbítjuk nekik, így segítünk a termékfejlesztésben is. Amiért pedig a legjobban megéri ezt csinálni, az az összefogás, a közösség építése. Nálunk, Hajdúböszörményben már kialakult egy közösség, melynek tagjaival napi szintű a kapcsolatunk. Ebben segít a közösségi média is. A közösséggel együtt szervezünk programokat és a tagok tudják, hogy akár csak tanácsért is bármikor bejöhetnek hozzánk, mert tényleg szívesen segítünk.

– Hogyan jött az ötlet, hogy a boltok összefogjanak és egyesületet alapítsanak?

–  A nyitás utáni második évében átköltöztünk egy új üzlethelyiségbe, és bővítettük élelmiszer-részlegünket. Ebben az időben egyre több bolt nyitott és tulajdonosaik hozzánk fordultak segítségért. Világossá vált számomra, hogy mennyi nehézséggel küzdenek. Említsünk csak meg egyet: a termékek beszállítását. Ekkor elkezdtem gondolkodni, hogyan lehetne ezt megkönnyíteni számukra. Végül arra jutottam, hogy itt is csak az összefogás, a közösség kialakítása lehet a megoldás. Úgy gondolom, hogy igaz a mondás, miszerint: egységben az erő. Úgy gondolom, hogy együtt fent tudunk maradni és stabilitást tudunk biztosítani egymásnak. A Csombék esetében egy francia egyesület példáját vettem alapul. Az már egy több éves összefogás, és nagyon szépen támogatja a boltokat. Ezután több hazai boltot is felkerestem, és nagyon pozitív volt körükben az egyesületalapítási ötletem fogadtatása. Végül 2021 szeptemberében 17 taggal megalapítottuk a saját egyesületünket, ami már működik is.

– Pontosítsuk a Csombék Egyesület céljait!

– Segíti a kommunikációt a csomagolásmentes boltok között. Ösztönzi a gyártókat, hogy termékeiket a tömeges és csomagolásmentes értékesítési rendszernek megfelelően fejlesszék. Kialakít egy egységes szabályozási hátteret a csomagolásmentes boltok részére. A tagoknak folyamatos képzést biztosít a marketing, a kereskedelem és az új piaci fejlesztések területén. Rendezvényeket szervez ezen piaci szereplők részére. A rendelkezésre álló médiacsatornákon keresztül folyamatosan reklámozza a csomagolásmentes vásárlást és annak előnyeit, ezzel is ösztönözve a vásárlókat a szemléletváltásra. Nyomon követi a tag boltok működését, az egyesület irányelveinek betartását,iránymutatást ad a beszállítók minőségi megfelelésére vonatkozóan, és ezzel stabil, megbízható kereskedelmet biztosít a csomagolásmentes boltoknak.

– A beszállítók és a gyártók milyen szerepet játszanak az egyesület munkájában?

– A beszállítókat egyesületi tagokként kezeljük, s így kereskedelmi piacteret kapnak. Akik viszont ennek alapján beszállítanak egy egyesületi tag csomagolásmentes boltba, azoknak meg kell felelniük az egyesület irányelveinek. Ezek szerint például egy tisztítószer legyen környezetbarát, pálmaolajmentes, és ne tartalmazzon toxikus anyagot. A beszállítók részt vesznek az egyesület életében, megjelennek piacokon, rendezvényeken. S szakmai tapasztalataik megosztására is számítunk előadások formájában. Kitűzött célunk a tudásátadás.

– Kik az egyesületi tagok és hogyan lehet hozzátok csatlakozni? Milyen feltételei vannak a csatlakozásnak? 

– A Csombék Egyesület tagjai a következő üzletek: Csuporka (Hajdúböszörmény), „Zöldnek lenni jó!” ökobolt (Hajdúnánás), „StopCsomagolás!” (Eger), Eni Mag-ház (Budapest), Zöld Misszió csomagolásmentes bolt (Kecskemét), Öko Spájz hulladékmentes bolt (Szekszárd), Kisbödön (Hajdúszoboszló), Zöld Blokk (Pécs), Csipetke csomagolásmentes bolt (Szeged), Boldog Föld (Budapest), 1 Csepp Zöld csomagolásmentes bolt (Győr), „Ne pazarolj!” (Budapest) Dekagramm (Sopron), Magaméri Shop (Pécs), Pitypang csomagolásmentes bolt (Gyöngyös), Zöld mÉRTÉK csomagolásmentes bolt (Szolnok), „Zsákoljunk!” Győr, Grammok Kamrája (Tatabánya), Menő-Jövő – csomagolásmentes piacbolt (Nagykovácsi), Csomagolásmentes Termékek Boltja – Zöld Sarok (Székesfehérvár). A csatlakozás feltétele többek közt az, hogy ezeknek a boltoknak legalább hat hónapig nyitva kell lenniük a csatlakozás előtt. Van egy belépői nyilatkozatunk, ami tartalmazza azokat az irányelveket, amikhez a tagoknak tartaniuk kell magukat. A jelentkezéseket e-mailben fogadjuk a tagsag@csombek.hu címen. Van lehetőség akkor is felkeresni minket, ha csomagolásmentes bolt nyitását tervezi valaki. Ilyen esetben segédanyagot tudunk biztosítani számára.

– Milyen előnnyel jár az, ha egy bolt csatlakozik az egyesülethez?

 Közösségi támogatást kap tőlünk. Segédletet biztosítunk a beszállítókról, ezen felül képzéseken tud részt venni, ami fontos kereskedelmi szempontból. Például naprakész információkat kap a kereskedelemről, a marketingről. Kapcsolatba léphet más boltokkal, amit mi is segítünk. Amelyik bolt csatlakozik, az már egy adott minőségnek megfelel, amia vásárlók felé is egy pozitív üzenet. Számunkra egymás segítése a cél, és nem a rivalizálás. Egymás támogatása, az egy célért való egyesülés a fő feladatunk.

– Mik a jövőbeli célok az egyesületben?

 

– Elsősorban az egyesület irányelveinek finomításán dolgozunk, hogy azokat teljes mértékben véghez tudjuk vinni. Mindamellett szeretnénk egy védjegyet létrehozni. Erre a védjegyre beszállítók és boltok is pályázhatnak majd. Összességében ez a minőségbiztosítás jelzése lesz a vevők felé. Amelyik bolt ezt a védjegyet birtokolja majd, abban a vásárló biztos lehet, hogy amit ott vásárol, az minőségi, magyar, környezettudatos termék. Nagyon aktív a csapatunk, mindenki kiveszi a részét a munkából, úgyhogy úgy gondolom, meg tudjuk valósítani a céljainkat.

– Hogyan támogathatják a civilek a munkátokat?

– Van lehetőség pártoló és tiszteletbeli taggá válni, illetve szeretettel várunk minden olyan, területünkhöz közel álló szakembert, aki munkájával tudja segíteni egyesületünket. Ezen felül természetesen azzal segíthetnek, hogy támogatják ezeket a boltokat vásárlásukkal és reklámozással. Ezek a boltok megvalósítják a fenntartható kereskedelem példáját. Mindamellett online is lehet minket támogatni: aweboldalunk  jelenleg fejlesztés alatt van, dea Facebookon ésaz Instagramon már folyamatos a kommunikáció a követőink felé.

– Köszönjük szépen, további sok sikert kívánunk!

– Köszönöm a lehetőséget az egyesület nevében!

Forrás: futureofdebrecen

 

Cseh kormányalakítás

Balkonkertész

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek