Belföld
2021-09-24

Pénteken vizsgálja a magyar adósosztályzatot a Moody's

Pénteken vizsgálja Magyarország államadós-besorolását a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő. A cég 2021-re összeállított menetrendjében ez lesz a magyar államadós-besorolás idei második felülvizsgálati időpontja.

A Moody's éppen egy éve, tavaly szeptember óta felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátással tartja nyilván a "Baa3" szintű, befektetési ajánlású magyar szuverén osztályzatot.    
    A hitelminősítő a kialakult gyakorlatnak megfelelően várhatóan a fő európai és amerikai piacok zárása után, éjszaka jelenti be döntését Londonban.
    A Moody's mostani felülvizsgálati időpontjával befejeződik Magyarország idei hitelminősítői vizsgálatsorozata.
    A három piacvezető nemzetközi hitelminősítő az idén összesen hat - egyenként két-két - időpontot jelölt ki a magyar osztályzatok vizsgálatára.
    A másik két globális hitelminősítő, a Standard & Poor's és a Fitch Ratings már elvégezte a magyar adósbesorolások mindkét idei felülvizsgálatát - az elsőt mindketten február 12-én, a másodikat a Fitch július 30-án, az S&P augusztus 13-án -, és a két cég mindkét időpontban változatlan stabil kilátással megerősítette a magyar államadós-osztályzatokat.
    A Moody's idei menetrendjében Magyarország először március 26-án szerepelt, de a cég akkor nem vizsgálta érdemben a magyar szuverén besorolásokat.
    A Moody's Investors Service jelenlegi "Baa3" magyar államdós-besorolása a Fitch Ratings és a Standard & Poor's módszertanában "BBB mínusz"-nak felel meg.
    A Fitch és az S&P azonban két éve egy fokozattal a jelenleg is érvényes "BBB"-re javította a magyar államadósság-kötelezettségek besorolását az addigi "BBB mínusz"-ról, így a Moody's a másik két hitelminősítőnél egy szinttel alacsonyabb besorolást tart érvényben Magyarországra.
    A Moody's ugyanakkor a tavalyi második, szeptemberi felülvizsgálati időpontban felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az addigi stabilról a magyar szuverén osztályzat kilátását.
    A Standard & Poor's tavaly februárban szintén pozitívra javította a magyar államadós-osztályzat kilátását. Alig két hónap múlva, tavaly áprilisban azonban soron kívül a korábbi stabilra módosította vissza a magyar osztályzati kilátást, mindenekelőtt a koronavírus-járvány gazdasági hatásaival indokolva a lépést.
    A Fitch Ratings magyar államadós-besorolásainak kilátása a két évvel ezelőtti osztályzatjavítás óta stabil.
    A Moody's legutóbb csaknem öt éve, 2016. november 4-én módosította a magyar államadós-besorolást: akkor javította Magyarország hosszú futamidejű államkötvény-kötelezettségeinek osztályzatát az addigi "Ba1" szintről egy fokozattal az azóta is érvényes "Baa3"-ra, visszaemelve ezzel a magyar szuverén osztályzatot a befektetésre ajánlott kategóriába.
    A Moody's öt évvel ezelőtti lépése óta mindhárom piacvezető nemzetközi hitelminősítő a befektetésre ajánlott osztályzati sávban tartja nyilván Magyarországot.
 

Szijjártó: a vakcinák jelentik az egyedüli megoldást a világjárvánnyal szemben

Európai Bordalfesztivál kezdődik Baranyában

MTI

Szerző
Hasonló cikkek