Backstage
2023-11-20

Utazás a kocsmáktól az arénákig - The Sherlocks interjú

A jövő indie-rock sztárcsapata a Dürer Kertben.

A The Sherlocks az elmúlt években az Egyesült Királyság egyik legizgalmasabb zenekarává vált. A yorkshire-i testvérek, Kiaran és Brandon Crook által alapított csapat hihetetlen türelemmel, lelkesedéssel és hűséges rajongói táborral lépkedett végig a puboktól a teltházas koncertekig, hogy most olyan előadók előtt mozgassák meg a stadionok közönségét, mint Liam Gallagher, a Kings of Leon, a Kaiser Chief vagy éppen a The Libertines.  A brit csapat új albuma augusztusban jelent meg, amellyel novemberben útra is kel, így még frisseben kaphatjuk el őket november 27-én, a Dürer Kertben. A zenekar énekesével, Kiaran Crook-kal beszélgettem.

Nem ez az első alkalom, hogy Magyarországon zenéltek, ugyanis már játszottatok korábban a Sziget fesztiválon nálunk. Milyen emlékeid vannak erről a koncertről?

KIARAN: Szerettem nagyon! Akkoriban nagyon elfoglaltak voltunk, de jól éreztem magam, és egy kicsit spiccesek is voltunk. (nevet)

Augusztusban jelent meg a negyedik albumotok, "People Like Me and You" címmel. Hogyan emlékszel vissza a munkafolyamatokra?

KIARAN: Az album készítésekor némileg más megközelítést alkalmaztam. Általában minden albumot hasonlóan készítünk – az akusztikus gitáromon írok dalokat, megosztom a zenekarral, és a gyakorlóteremben jammelünk. A különbség ezúttal az volt, hogy egyetlen számot sem fejeztem be előtte. Minden dal először ötletként létezett, azaz csak versként vagy dallamként teljes szöveg nélkül. Amikor bementünk a stúdióba ott kellett megírnom szinte minden dalt, ami természetesen nagy nyomást gyakorolt rám. Meglepő módon élveztük a folyamatot a kihívások ellenére.

Fotó: The Sherlocks FB oldala

Az albumaitok borítói mindig különlegesek és összetettek, akár több mindent is beleláthatunk. Mesélnél az új album borítójáról?

KIARAN: Valami merészet és egyszerűt szerettünk volna, mert az előző albumunk borítója rendkívül összetett volt. Most egy letisztult koncepciót alakítottunk ki. Egy élénk sárga színt választottunk háttérnek, és rajta egy kezet, amiből két emberi alak is kivehető. Nem tudom már, hogy honnan jött az ötlet, de az album címadó dalára, a "People Like Me and You"-re reflektál.

Észrevettem, hogy a CD és VINYL mellett kiadtátok az albumot kazettán is. Hogyan jött az ötlet, hogy újra elővegyétek ezt a formátumot?

KIARAN:  Egyszerűen tetszett nekünk ez a retro hangulat. Lehetőségünk volt arra, hogy ebben a formátumban is kiadjuk és úgy gondoltuk, miért ne tennénk? Van néhány rajongó, aki gyűjtőtárgyként tekint rá, így nem is feltétlen azért szerzik be, hogy ezen hallgassák az anyagot.

 

Angliában már bejáratott közönségetek van, de egy európai turné során másként építititk fel a koncerteket? Lesznek meglepetések a setlistben?

KIARAN: Igen, egy picit változtatunk a koncerten, de ugye most először fogja az európai közönség élőben hallani az új albumot, úgyhogy bízunk benne, hogy ez mindenkinek nagy élmény lesz és szeretni fogja a közönség.

Mi az, amit a leginkább és a legkevésbé szeretsz a turnézásban?

KIARAN: Szeretem felfedezni a különböző helyeket, megkóstolni az új ételeket, és sok sört inni Európában. Mindig lemegyünk a közönséghez a merch pultokhoz, és akár egy kis iszogatás is belefér. Szeretünk ilyen módon is kapcsolódni a rajongókkal. Negatív dolgot nem tudok mondani.

Akkor a budapesti koncert alkalmával próbáljátok ki a Pálinkát is!:)

KIARAN: Mindenképpen!

Mennyire könnyű kitűnni és érvényesülni a brit indie szcénában? Tapasztalataid alapján mi befolyásolja a sikert a tehetségen túl?

KIARAN: Az a legfontosabb, hogy élvezd, amit csinálsz, mi ezt tesszük. Számunkra mindig is a zenélés volt az első helyen. Mi a kezdetekkor sem a pénz miatt alapítottunk zenekart, hanem mert valamilyen elfoglaltságot akartunk magunknak, hogy ne unatkozzunk. Én gitároztam, a báttyám, Brandon pedig dobolt és egyszercsak lett egy zenekarunk. Számunkra mindig is az volt az ambíció, hogy minél nagyobb tömegekhez jussunk el és folytassuk a zenélést, hogy egyre nagyobbak legyünk. Mára pedig teljesen ebből élünk meg.

Mennyire támogattak titeket a barátaitok és szüleitek a zenei pályátok kezdetén?

KIARAN: Nagyon támogatóak voltak, eljöttek a fellépéseinkre és meghallgattak minket. Sose mondták azt, hogy ne zenéljünk, így meg volt a lehetőségünk arra, hogy teljesen erre tudjunk koncentrálni.

A rajongók sokszor egyedi módon fejezik ki szeretetüket. Mi a legfurcsább, amit rajongótól tapasztaltál?

KIARAN: Volt egy srác, aki Dél-Amerikából, Uruguayból egészen a mi falunkig utazott, csak azért, hogy lásson minket élőben zenélni. Na ez elég őrült volt.

Azt szokták mondani, hogy „Az út a fontos nem a cél”. Mi volt az eddigi legemlékezetesebb pillanatod a karriered során?

KIARAN: A legemlékezetesebb pillanatok azok voltak, amikor nagy zenészekkel játszottunk együtt, mint Liam Gallagherrel vagy a Kings Of Leon-nal Sheffieldben. Örülök, hogy sok ilyen alkalomban volt már részem, így nehéz is egyet kiemelni.

Aki szereti a dallamos és pörgős indie-rockot és nem akar lemaradni a következő nagynak ígérkező brit csapat hazai debütálásáról, annak ott a helye a The Sherlocks november 27-i koncertjén a Dürer Kertben.

A jegyek a www.livenation.hu oldalon érhetők el.

Prima-díjas egyetemi polgárok

Kopaszkutya

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek