Backstage
2023-10-31

Tizenhárom horror inspirálta videóklip Halloweenra

Halloween szellemének jegyében összeállítottunk egy listát tizenhárom horrorfilm ihlette rock és metál videóból.

A metál zene születésétől fogva összefonódott a horrorral: a Black Sabbath okkult hangzása ugyanabban az évtizedben indult hódító útjára, mikor olyan kultikus filmek, mint a The Exorcist (1973), The Texas Chainsaw Massacre (1974), Dawn of the Dead (1978) vagy a Halloween (1978) rémisztgették és nyűgözték le a közönséget. A metál szcénát a mai napig olyan előadók uralják, akiknek dalszövegei, klipjei és színpadi előadásai élvezettel lubickolnak nyomasztó és hátborzongató témákban és elemekben, miközben nem félnek szembe menni a normákkal és határokat feszegetni.

Összegyűjtöttünk tizenhárom horrorfilm inspirálta metál és rock videót, hogy a nyarat idéző hőmérséklet ellenére is borzongással hangolódhassunk az év legijesztőbb éjszakájára.

 

Rob Zombie - Living Dead Girl

Rob Zombie neve az egyik első, ami eszünkbe jut azok közül, akiknek garantáltan bérelt helye van egy horror-metal crossover világban. Míg maga a dal horror-utalások tárháza, beleértve a Lady Frankenstein (1971), a Daughters Of Darkness (1971) és a The Last House On The Left (1972) című filmeket, a Living Dead Girl-höz készült videoklip az 1920-as klasszikus némafilm, a Dr. Caligari (The Cabinet Of Dr. Caligari) előtti esztétikai és narratív tisztelgés. Rob Zombie maga alakítja a címszereplő doktort, felesége és gyakori munkatársa, Sheri Moon Zombie pedig a címadó élőhalott lány szerepét játssza.

 

Alice Cooper - He's Back (The Man Behind The Mask)

Természetesen Alice Cooper sem hiányozhat a listánkról. A shock rock legenda He's Back (The Man Behind The Mask) dala – ami egyben a Friday the 13th, Part VI: Jason Lives főcímdala is – Jason Voorhees visszatérését ünnepli ebben a hamisítatlanul Alice Cooper-es, campes látványvilágú klipben. A dalban felcsendül a híres "ki-ki-ki mah-mah-mah", amely a Péntek 13. sorozat védjegye, a filmben pedig Alice Cooper Teenage Frankenstein és Hard Rock Summer szerzeményeivel is találkozhatunk.

 

Slipknot - Spit It Out

Stanley Kubrick A ragyogás (The Shining, 1980) című filmjét, amely Stephen King azonos című regényének adaptációja, sokan a valaha készült egyik legjobb horrorfilmnek tartják – nem meglepő, hogy a popkultúra számos alkotása hivatkozik rá. A Slipknot Spit It Out klipjében koncertfelvételek váltakoznak A ragyogás ikonikus jeleneteivel, a karaktereket pedig maguk a zenekar tagjai alakítják jellegzetes maszkjaikban. Az erőszakosnak ítélt tartalom miatt a Spit It Out videoklipet annak idején letiltotta az MTV.

 

Thirty Seconds to Mars - The Kill (Bury Me)

Ugyancsak A ragyogás előtt tiszteleg a Thirty Seconds to Mars The Kill (Bury Me) videoklipje. Jared Letóék a film több hátborzongató jelenetét is újraalkották, olyan easter egg változtatásokkal, mint a 237-es szobából lett 6277-es szoba – ami egy telefonbillentyűzeten a MARS betűket írja ki.

 

The Ramones - Pet Sematary

Újabb Stephen King regényből készült filmes adaptáció – és videóklip. A Pet Sematary klipjét a Sleepy Hollow temetőben forgatták, a dal pedig a film stáblistája alatt csendül fel. King egyébként maga is nagy Ramones rajongó, a banda neve még a könyvben is feltűnik.

 

Iron Maiden - The Wicker Man

A vesszőből font ember (The Wicker Man, 1973) brit horrorklasszikus főszereplője egy eltűnt lány után nyomozva egy elszigetelt, különös rítusoknak hódoló szigeti közösségbe csöppen. Az Iron Maiden az azonos című klipjében utal a filmre, a cselekményben való elmélyülés helyett a megfigyeltség és csapdába esettség érzésére alapozva a nyomasztó hangulatot.

 

Motörhead - Hellraiser

A Motörhead a Hellraiser című dalt az azonos című népszerű horrorfilm-sorozat harmadik filmjéhez, az 1992-es Hellraiser III: Hell on Earth című filmhez rögzítette. Pókerparti Lemmy és Pinhead között? Vajon ki nyer, és milyen sors vár a vesztesre?

 

Puddle of Mudd - Psycho

Klasszikus horrorfilmes kezdés: főhősünk egy pomponlányokkal és sportolókkal teli autót vezet éjszaka, mikor hirtelen egy férfi ugrik az autó elé… aki nem más, mint a Halloween-filmekből ismert Michael Myers. A videó más horrorfilmes utalásokat is tartalmaz, így olyan klasszikus horrorfilmek kulcsjeleneteit, mint a Psycho, a Poltergeist, A texasi láncfűrészes mészárlás és a Tudom, mit tettél tavaly nyáron.

 

Foo Fighters - Everlong

A Foo Fighters az 1981-es Gonosz Halott (The Evil Dead) horrorklasszikus jeleneteit elevenítik fel ebben a rájuk jellemző, mesterien komikus paródiában. Az Everlong videóklipje egy szürreális, szatirikus lázálom, ami rémület helyett mosolyt csal az arcunkra.

 

Ice Nine Kills - Assault & Batteries

A horror témájú metalcore banda repertoárjából az Assault & Batteries dalhoz készült klipre esett a választásunk, melyben a zenekar tagjai maguk is gyilkos babává maszkírozva kínoznak egy családot – akárcsak a Gyerekjáték (Child's Play) filmsorozatból ismert Chucky.

 

Ghost - Square Hammer

A Square Hammerhez készült videóklip az első vámpír-, és egyben egyik legnagyobb hatású horrorfilmet, az 1922-es Nosferatut idézi. Murnau ikonikus némafilmjének ötletét Bram Stoker Drakula regénye adta, vizualitása pedig korának jellegzetes filmes megoldásait tükrözi: erőteljes árnyékolás, kontúrozott mimikák, szürreális díszletek.

 

The Misfits - Scream!
 

A horror punk legenda The Misfits Scream! klipjét nem más, mint a zombi-filmek koronázatlan királya, George A. Romero rendezte, és bár konkrét filmes utalással nem találkozunk, a klip önmagában felér egy horror rövidfilm élményével.

 

Wednesday 13 - I Walked with a Zombie

Wednesday 13-t hallgatva az a gyanúnk támadhat, hogy az év minden napja Halloween – egyedül az változik, hogy a horror rajongó shock rocker melyik kultikus horrorfilm világába kalauzolja épp a hallgatót. Az I Walked with a Zombie az 1943-as, azonos című horrorklasszikus előtt tiszteleg: a film egy ápolónő történetét meséli el, aki a Karib-térségbe utazik, hogy egy cukorültetvény-tulajdonos beteg feleségét ápolja – ott azonban vudu-rituálék és sétáló halottak várnak rá. (Ha pedig valami melankolikusabb dallamra vágyva, magányosan nosztalgiáznánk inkább ezen a Halloween éjszakán, szívből ajánljuk a Haunt Me kísértetiesen simogató melódiáját.)

+1

 

Portal - Curtain
Bár nem horrorfilmes alapokból merítkezik, listánkon mégis helyet érdemel az ausztrál Portal death metal banda Curtain klipje, mely Edgar Allen Poe A győztes féreg című művének újragondolása. Nyugtalanító képsorok az emberi lét mulandóságáról, a halál elkerülhetetlenségéről és az élet kegyetlen csavaráról: még a leghatalmasabbak is meghalnak végül, és alantas férgek lakomájává válnak. Kíváncsiak vagyunk, Poe mit gondolt volna erről a videóról.

Fodcast

Debrecenben nyitja meg harmadik magyarországi IT-szolgáltatóközpontját az ALDI

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek