Backstage
2023-06-14

Mesterséges intelligencia bevetésével jöhet az utolsó Beatles-dal

Paul McCartney a mesterséges intelligencia és Peter Jackson rendező segítségével, egy 70-es években rögzített Lennon-demóból készítené el a dalt.

Paul McCartney a BBC-nek beszélt arról, hogy mesterséges intelligenciát alkalmazva egy régi demóban sikerült elválasztani John Lennon hangját a felvételt kísérő zongorától és egyéb háttérzajoktól. "Most fejeztük be, és idén fog megjelenni" – árulta el. A dal címét ugyan nem nevezte meg, de feltételezhetően az 1978-as Now And Then-ről van szó, mely az azóta már megjelent Free as a Bird és Real Love társaságában szerepelt azon a "For Paul" feliratú, nem sokkal Lennon halála előtt rögzített felvételeket tartalmazó kazettán, melyet Yoko Ono adott McCartney-nak a 90-es években.

beatles_in_studio.jpg (1296×730)

A három dal közül a Now and Then igényelte volna a legtöbb munkát és átalakítást, a refrén ugyan készen volt, a verze azonban szinte teljesen hiányzott, ráadásul az alapzaj miatt a felvétel minősége is olyan rossz volt, hogy George Harrison konkrétan „szemét”-nek titulálta.

2009-ben aztán előkerült még egy, tisztább minőségű felvétel a Now and Then-ről, McCartney pedig azóta többször is beszélt arról, hogy szeretné befejezni a dalt, melyre most, a technológia fejlődésével lehetősége is nyílt. A valódi fordulópontot Peter Jackson Get Back című dokumentumfilmje jelentette, ahol a számítógépet megtanították, hogy felismerje a zenekar tagjainak hangját, és eltávolítson minden egyéb zajt és zavaró hangot a beszélgetésekből.

"Ott volt John hangja és egy zongora, és ő [Peter Jackson] képes volt szétválasztani őket a mesterséges intelligenciával. Azt mondják a programnak: 'Ez a hang. Ez a gitár. Vedd le a gitárt'” – idézte fel McCartney az újabb közös munkát a rendezővel. A munkálatok ezek után pontosan úgy folytatódtak, mint egy átlagos stúdiófelvétel során, bár a zenész azért hozzátette: "Ez egy kicsit ijesztő és izgalmas is egyben, hiszen ez a jövő. Majd meglátjuk, hova vezet."

 

Egy évvel később kerül a mozikba az Avatar 3. és a Bosszúállók: A Kang-dinasztia is

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek