Backstage
2022-08-22

“A közös érdekek győznek az ego helyett” - Interjú a Fatal Error zenekarral

A valaha volt talán legpoposabb dalukhoz készített videóklipet nemrégiben a Fatal Error zenekar. A srácok tavaly nyáron dupla lemezzel jöttek ki, így a fesztiválszezonban nagy merítésből válogatták össze szinte minden este megújuló dallistájukat. A banda gitárszekciójával, Joós Bencével és Rónai Dávid “Jakó”-val a Campus Fesztiválon beszélgettünk, ahol elárulták: a Művirágok karneválja óta egy jó ideig nem akarnak hangkártyát látni, ám ez sem állítja meg őket abban, hogy új dalokon dolgozzanak.

Music Backstage: Visszatérő vendégei vagytok a Campus fesztiválnak. Mik a kedvenc Debrecenhez fűződő sztorijaitok?

Rónai Dávid “Jakó”: A Campusról általában rock and roll élményeink vannak, nemcsak fellépőként, hanem fesztiválozóként is. Ahogy megérkezünk Debrecenbe, mindig előkerülnek régi fotók és emlékek, például arról, ahogy a billentyűsünk, Misi reggel 6-kor fekszik az avarban, mert nem bírta a hőséget a sátorban. Fellépőként már több színpadot és több idősávot is megjárhattunk, nagyon megtisztelő, hogy 2022-ben a második legnagyobb helyszínen kora este játszhatunk.

Music Backstage: Nemrégiben jöttetek ki új videóklippel egy már jól ismert dalhoz, a Minden hanghoz. 2021 nyarán jött ki ez a szám, hogy-hogy visszanyúltatok hozzá?

Joós Bence: A Minden hang a tavaly nyáron megjelent Művirágok karneválja album első etapján volt hallható, a videóklipet Zsoláék már ekkoriban leforgatták Bikali Sanyival, akivel azóta gyakran dolgozunk együtt. A kisfilm valamiért a fiókba került, közben kijött a duplalemez második része is, de semmiképp sem akartuk veszni hagyni. Ez a dal teljes mértékben eltér mindentől, amit valaha csináltunk, extrapopos nóta a korábbiakhoz képest, az újdonsága miatt mindenképp ki akartuk hozni.

Music Backstage: Hogyan fogadták az ős-Fatalosok a dalt?

Jakó: A duplalemez hátulütője az volt talán egyedül, hogy sok számot adtunk ki, ezért is akartuk mindenképp klipesíteni a Minden hangot, hogy ne ússzon el a dal. Sokan nem hallgatták teljesen végig az albumot, azt is hitték páran, hogy ez egy teljesen új szám, de ezzel nincsen gond, tudjuk, hogy milyenek ez a mai zenehallgatási szokások. Egyébként teljesen jó fogadtatása volt. Akik hallgatnak minket, szerintem megszokhatták, hogy van egy kicsit poposabb, akusztikusabb oldalunk is, például a Művirágok karneválja is ilyesmi vágányon közlekedik. Talán ennyire popos hangszerelésű dalt még nem csináltunk, de pont ez volt benne a kihívás is. Bence és én jóval keményebb, metálosabb vonalról érkezünk, de ennek ellenére a zenekar összes tagja hozzá tudott adni valamit ehhez a dalhoz.

Music Backstage: A dupla album és a korábbi lemezek merítéséből hogyan állítotok össze egy fesztiválos dallistát?

Bence: Nehéz kitalálni, eleve 21 dalból már 14-et is nehéz összerakni úgy, hogy az tartalmas legyen és a közönségkedvencek kerüljenek előtérbe, amellett, hogy a régi dalokat sem szeretnénk elhanyagolni. Szeretjük a Halandó lemez számait is, hiszen az ország azokon keresztül ismerhetett meg bennünket a tv-ben, de a korábbi albumokról is vannak kedvencek. Az évek alatt lekopott annyira a műsor, hogy tudjuk, hogy mik azok a tételek, amik mindig jó, ha elhangzanak. Kísérletezünk folyamatosan és figyeljük a reakciókat. Egy szezonra belövünk mindig egy vázlatot és az észrevételeink szerint változtatjuk. Volt már párszor aranylövésünk, de szeretünk mindig kipróbálni pár újítást.

Music Backstage: A Lóci játszikos srácok mesélték, hogy náluk mindig egy-egy tag állítja össze az aznapi dallistát, olyannyira nagy a demokrácia.

Bence: Hú, az nálunk nem működne miattam és Jakó miatt. Mi biztosan a végére raknánk az összes zúzós dalt és Miki, a dobosunk biztosan nem bírná szusszal.

Jakó: Zsolának az összes sikítozós dalát betennénk a végére, jól kinyírnánk a hangját.

Music Backstage: Szabotálnátok egymást?

Bence: Szándékosan? Igen!

Music Backstage: Ha a mai koncertre ti választhatnátok plusz dalokat, mit játszanátok?

Bence: Az Iron Maidentől a Trooper, meg az összes Paddy and the Rats-dalt elsütnénk.

Music Backstage: Ennyire jó a kapcsolat a két zenekar között?

Jakó: Nagyon szeretjük őket. Sajnos most volt egy szomorú apropója is, Babicsek Bernát emlékkoncertjén játszottunk. Rettenetes tragédia, de egyben nagyon megtisztelő volt velük egy színpadon lenni.

Bence: Akármennyire szomorú, talán ez hozott minket igazán közel egymáshoz. Kölcsönös a tisztelet és a szeretet a két zenekar között. Minden bandára, akikkel együtt játszunk, a Fatal Error család tagjaiként tekintünk.

Jakó: Pont ezt imádjuk a fesztiválokban, direkt mindig nézegetjük, hogy kik játszanak aznap utánunk, kikkel tudunk smúzolgatni.

Music Backstage: A smúzolgatás kicsit negatív áthallású, nem? Mintha ki akarnátok használni valakit és csak azért beszélgetnétek.

Bence: Mi mindenkitől akarunk valamit!

Music Backstage: A dupla album után most dolgoztok új dalokon, vagy hagyjátok, hogy lemenjen a fesztiválszeon?

Bence: Vannak új ötletek, fel nem használt dalok is az előző lemezről. Kialakult egy munkafolyamatunk, most már mindenki hoz nótákat, majdhogynem komplett, rögzített demo formában. Zsola elég aktív, ha ő zenét ír, akkor egyből ki is csordul neki valami szöveg. Ez számomra irigylésreméltó, én csak zenében tudok így gondolkozni. Mindig makacsul ragaszkodom az elképzeléseimhez, aztán a srácok helyreraknak, de ez mindannyiunkkal így van. Így lesz Fatal. Mindig hagyjuk érvényesülni a másikat, de aztán úgyis a közös érdekek győznek az ego helyett.

Music Backstage: Elképzelhető, hogy még idén hallhatunk valami újdonságot?

Jakó: Érdekes, mert az eddigiekben mindig Zsola forszírozta, hogy legyen új dal, de most pont ő mondta, hogy próbáljunk meg a Művirágok karneváljáról még pár dalt megklippeztetni. A tavalyi év nagyon húzós volt az albumfelvételek miatt, én most legalább öt évig nem akarok hangkártyát látni.

Európa-bajnoki ezüstérmes az egyetem hallgatója

Pont nélkül tért haza Mezőkövesdről a Loki

Egyetemi Élet

Szerző
Hasonló cikkek