Sport
2023-02-14

A mester elégedett az itt zajló munkával

A japán Kanazawa Nobuaki tartott edzést a karatésainknak a DESOK-ban.

Az SKI Magyarországi Szövetségének jubileumi edzőtáborának keretében tíz napot hazánkban tölt kancho Kanazawa Nobuaki, az SKI (Shotokan Karate-do International) szervezet vezetője és instruktora. A japán mester több helyszínen tart edzéseket, és Debrecen sem maradt ki ebből: hétfőn a DESOK-ban tréningezett a DEAC karatésaival. A szép számú sportolót megmozgató program előtt Kanazawa Nobuaki készséggel osztotta meg velünk gondolatait.

A mester elmondta, Magyarországon már többször is járt, ám ez az első cívisvárosi látogatása. – Körülbelül 120 országban támogatja az SKI a helyi karatét. Ez azt is jelenti, hogy évente hat-hét hónapon át úton vagyok. Ami a magyarországi shotokan karate helyzetét illeti, sokat elmond róla, hogy tavaly rendezték meg a SKI Európa-bajnokságot, és a magyarok az éremtáblázat második helyén végeztek. A világbajnokságon is kitűnően szerepeltek, ez annak is köszönhető, hogy a magyar SKI-szövetség nem csupán szakmailag kiemelkedően erős, hanem vezetői szinten is. Nagyon pozitívnak ítélem meg az itteni munkát, jól képviselik a harcművészet teljes szellemiségét – fogalmazott kancho Kanazawa Nobuaki.

A mesternél a japán viszonyokról is érdeklődtünk. – A középiskoláktól az egyetemekig tartanak kurzusokat a hallgatóknak, azaz a karate nálunk tantárgyként tanulható. Van, aki ezen az úton halad tovább felnőttként is, de arra is van példa, hogy iskola után abbahagyják a karatét, majd idővel visszatérnek hozzá. Ha egyszer valakit “megfertőz” ez a sportág, rabja lesz egy életre. A szervezet központi edzőtermébe már egészen apró gyerekeket is elhoznak a szülők, s igen hamar megszeretik a karatét. S hogy mit ad ez a sport a hétkönapokban? Például a stressz és a konfliktus higgadt kezelését nagyban elősegíti – árulta el Kanazawa Nobuaki, aki ígérete szerint először, de nem utoljára járt Debrecenben.

A hétfő esti tréning első felében fokozattól függetlenül vehettek részt a karatékák, majd a haladó edzésen a fekete öveseknek vezényelt gyakorlatokat a mester.

 

 

 

Fotók: Derencsényi István

Fábián Franciska

Nyírmártonfalván folytatódott „A hajdú hagyományok nyomában” projekt

deac.hu

Szerző
Hasonló cikkek