MegMinden
2024-03-16

Életmód

(hvg.hu)

Letaglózó eredmény: ezt a 32 betegséget kockáztatja, aki túl sok ultrafeldolgozott élelmiszert eszik

32 különböző egészségügyi problémát okozhat az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása – mutat rá egy friss tanulmány.

BMJ folyóiratban publikált áttekintés több korábbi vizsgálatot is átfésült, melyek összesen 10 millió ember bevonásával készültek. Az eredmények rámutattak: közvetlen kapcsolat mutatható ki az ultrafeldolgozott élelmiszerek túlzott fogyasztása, valamint 32 egészségügyi probléma, például a szívbetegségek, a szorongás és a korai halál között.

Az ultrafeldolgozott ételek közé sorolhatók a különböző nassolnivalók, fagyasztott élelmiszerek és sok más is, melyekben ipari ízfokozók és adalékanyagok vannak.

A kutatók a friss tanulmányukban olyan korábbi vizsgálatokat tekintettek át, melyek mindegyike az elmúlt három év során jelent meg – és egyiket sem támogatta olyan cég, mely ultrafeldolgozott élelmiszereket gyárt.

Az eredmények szerint egészen széles körben károsak az ilyen ételek, számos szervrendszerre lehetnek rossz hatással. Mint kiderült, nagyjából 50 százalékkal növelhetik a szív- és érrendszeri okokból bekövetkező halálozást kockázatát, 48–53 százalékkal a szorongást és más mentális rendellenességek kialakulásának esélyét, és 12 százalékkal azt, hogy 2-es típusú cukorbetegség alakul ki valakinél.

A területen azonban még további vizsgálatok szükségesek, mivel a kutatók szerint a megfigyelésen alapuló vizsgálatok önmagában még nem tudják igazolni, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek felelősek bizonyos egészségügyi problémákért – jegyzi meg az eredményeket összegző The Washington Post.

Arra már korábbi tanulmányok is rávilágítottak, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek növelhetik a rákvalamint a különböző szívbetegségek kockázatát.

Az eredeti írást itt találja.

Az eredeti írást itt találja.

Változik a menetrend a Debrecen-Füzesabony és a Debrecen-Tiszalök vasútvonalon

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek