MegMinden
2023-12-02

Mikroműanyag

(origo.hu)

Mérgező anyag került a felhőkbe.

Ott vannak a levegőben, vízben, talajban, élelmiszerekben, vérben - a mikroműanyagok ma már gyakorlatilag mindenütt megtalálhatók a Földön. Ha mindez nem lenne elég, a közelmúltban műanyag részecskéket fedeztek fel Kelet-Kína felett a felhőkben is. Az új vizsgálatok szerint ezek a mikroműanyagok befolyásolhatják a felhőképződést és az időjárást.

A kínai Shandong Egyetem kutatócsoportja a Taj-hegy tetejénél található felhőkből vett vízmintákat. A 28 mintából 24-ben találtak mikroműanyagokat. Kimutattak többek között polietilén-tereftalát (más néven PET), polipropilén, polietilén és polisztirol anyagokat, ezek főként ruházati termékek szintetikus szálaiban, valamint csomagolóanyagokban és arcmaszkokban találhatók meg.

"Ez az eredmény jelentős bizonyítékot szolgáltat a felhőkben található nagy mennyiségű mikroműanyagok jelenlétére" - állapították meg a kutatók az Environmental Science and Technology Letters című folyóiratban közzétett tanulmányukban.

Óriási mennyiségű mikroműanyag volt a felhőkben

Az év elején egy japán tanulmány a Fudzsi- és az Oyama-hegy csúcsán mikroműanyagokat mutatott ki. A részecskék nagy valószínűséggel az óceánban lévő műanyagszemétből származnak, és légáramlás révén kerültek a hegyre.

DÖBBENETES ADAT, DE A TAJ-HEGY FELHŐVIZÉBEN 70-SZER TÖBB MIKROMŰANYAGOT MUTATTAK KI, MINT AMENNYIT A JAPÁN FELHŐKBEN TALÁLTAK.

„A közgondolkodás azt tartja, hogy a legtöbb környezetszennyező anyag folyékony halmazállapotú, és elsősorban a folyókba és tengerekbe kerül. A mikroműanyagok ugyanakkor fizikai részecskék, és nem követik a megszokott szabályokat. Ezeket a mikroműanyagokat érintetlen környezetben, rendkívül nehezen megközelíthető helyen találták" – mondta Fay Couceiro, a Portsmouthi Egyetem környezetszennyezéssel foglalkozó szakértője.

Az eredeti írást itt találja.

Paloznaki Jazzpiknik: Morcheeba és Brand New Heavies is lesz

Sportszerviz

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek