MegMinden
2023-12-02

Meta

(index.hu)

Több ezer fiókot törölt a Facebook.

Elon Musk máris hatástalanított több ezer felhasználói fiókot a Facebookon.

A Meta azt állítja, hogy nemrégiben eltávolított több ezer hamis és félrevezető fiókból álló, Kínában található hálózatot – írja a BBC. 

A felhasználók amerikaiaknak adták ki magukat, és polarizáló tartalmakat próbáltak terjeszteni az amerikai politikáról és az amerikai–kínai kapcsolatokról. A hálózat többek között abortuszról, kultúrháborús kérdésekről és Ukrajnának nyújtott segélyekről posztolt.

A Facebook, az Instagram és a WhatsApp anyavállalata csütörtökön kiadott negyedéves jelentésében vázolta a közelmúltbeli eltávolításokat. A kínai székhelyű hálózat több mint 4700 fiókot tartalmazott, és a világ más felhasználóitól lemásolt profilképeket és neveket használt.

A FIÓKOK MEGOSZTOTTÁK ÉS LÁJKOLTÁK EGYMÁS BEJEGYZÉSEIT, ÉS ÚGY TŰNT, HOGY A TARTALMAK EGY RÉSZE KÖZVETLENÜL AZ X-RŐL, A KORÁBBI TWITTERRŐL SZÁRMAZIK.

Egyes esetekben a fiókok szó szerint másolták és illesztették be amerikai politikusok – republikánusok és demokraták –, köztük Nancy Pelosi volt házelnök, Gretchen Whitmer michigani kormányzó, Ron DeSantis floridai kormányzó, Matt Gaetz és Jim Jordan képviselők és mások bejegyzéseit. A hálózat nem mutatott ideológiai következetességet.

A Meta által bemutatott példákban a kínai székhelyű hálózat egyik fiókja Sylvia Garcia demokrata kongresszusi képviselőnő idén már közzétett tweetjében szereplő szavakat hozott le újra. A nő a texasi abortusztörvényeket bírálta, és azt írta: „Ne feledjük – az abortusz egészségügyi ellátás."

A hálózat egy másik fiókja azonban lemásolta és beillesztette Ronny Jackson republikánus képviselő tweetjét, aki azt írta: „Az adófizetők dollárjaiból soha nem szabadna abortuszra utazást finanszírozni."

A Meta beszámolója szerint: „Nem világos, hogy ez a megközelítés a pártpolitikai feszültségek felerősítésére, a politikusok támogatói körében való közönségépítésre, vagy arra irányult-e, hogy a hiteles tartalmat megosztó hamis fiókok hitelesebbnek tűnjenek."

A Meta szerint a nagy kínai hálózatot leállították, mielőtt a valódi felhasználók körében elterjedt volna.

A Meta moderálási szabályai tiltják az általa „összehangolt, nem hiteles viselkedésnek” nevezett jelenséget, vagyis olyan fiókcsoportok posztjait, amelyek együtt dolgoznak és hamis személyazonosságot használnak más felhasználók félrevezetésére.

Az eredeti írást itt találja.

Klímacsúcs - Magyarország is csatlakozott a nukleáris egyezményhez

Átláthatóbb és kedvezményes lett egyes villamos kiserőművek csatlakozási díjszámítása

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek