MegMinden
2023-11-05

Szabály

(player.hu)

Könnyen igazságosabbá válhatna a sport.

Könnyen igazságosabbá válhatna a sport ezzel a módszerrel, mégsem élnek vele.

A tizenegyespárbajok sorrendjére és a befejezetlen játszmák matematikai értékelésére is kitér a Paradoxonok a sportversenyek szabályaiban című ingyenes e-könyv.

A szabályokat úgy kell megalkotni, hogy minden esetben garantálják az igazságosságot” – ez a véleménye sokak kedvenc sportjáról, a futballról dr. Csató Lászlónak, aki könyvet is írt erről témáról. A Budapesti Corvinus Egyetem Operációs és Döntés Intézete docense októberben mutatta be Paradoxonok a sportversenyek szabályaiban címet viselő e-könyvét.

Hogy miért ennyire fontos, hogy minél teljesebb mértékben legyenek igazságosak a sport szabályai?

Csató úgy látja, az igazságtalan és az igazságos szabály között kicsi a különbség, minimális változtatással, a matematika segítségével el lehet érni, hogy jó legyen a szabály, akkor miért ne tegyük meg.

Dr. Csató László, a HUN-REN SZTAKI tudományos munkatársa és kutatója, a Corvinus docense 2017-ben vette észre, hogy a 2018-as labdarúgó-világbajnokság európai selejtezőjében bizonyos körülmények oda vezethetnek, hogy egyes csapatoknak érdemes vereséget szenvedni. A szakirodalmat tanulmányozva hamarosan kiderült számára, hogy erre már más kutatók is rájöttek, de akkor már úgy érezte, ez sem veheti el attól a kedvét, hogy a kérdéskört alaposan tanulmányozza. Ötéves munka eredménye lett a Paradoxonok a sportversenyek szabályaiban című e-könyv, melyet a Typotex könyvkiadó honlapjáról (regisztráció után) az érdeklődők ingyenesen letölthetnek.

Mi legyen a félbeszakadt meccsekkel?

A könyv – ahogyan a szerző elmondta – foglalkozik azzal is, mi történt a Covid idején a már elkezdett bajnokságokkal, amelyeket a járvány miatt nem lehetett befejezni. Érdekes, hogy a különböző sportágak más és más módszert használtak. Ez a típusú probléma már sokkal korábban is felmerült, mi történjen a befejezetlen játékokkal, és Élő Árpád, a magyar származású amerikai fizikus javasolta – elsősorban a sakkban, de azóta más sportágaknál is használják – az ún. élő-pontszámok használatát. Ez a módszer figyelembe veszi a versenyzők egymáshoz viszonyított játékerejét.

A Covid után például a Magyar Kézilabda Szövetség úgy döntött, törlik az évi szezont, és a nemzetközi kupasorozatokba az előző év versenyzőit delegálták, természetesen ez sok igazságtalansághoz vezetett.

Az eredeti írást itt találja.

Babarczi Eszter

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek