MegMinden
2023-10-03

Marco Rossi

(index.hu)

Rossi keretet hirdetett, majd elment letenni az állampolgársági esküt

Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya kedden Telkiben kihirdette 26 fős keretét az Európa-bajnoki selejtezősorozat soron következő két találkozójára: a szerbek elleni hazai, valamint a litvánok elleni idegenbeli összecsapásra. Az olasz szakember ismét meghívta a nemzeti együttesbe a korábban sérülés miatt hiányzó Gazdag Dánielt (Philadelphia Union), Botka Endrét (FTC) és Nagy Zsoltot (PAFC), illetve klubváltása után visszatérhet Bolla Bendegúz (Servette FC) is.

A szakembernek azonban a mai napon más fontos dolga is akadt, sőt, az életpályát tekintve talán még fontosabb is, mint a kerethirdetés. Amint azt a csakfoci.hu megírta: kedd délután valóra válik Marco Rossi régi terve, és leteszi a leteszi a magyar állampolgársági esküt.

AZ OLASZ SZAKEMBER AZ INDEXNEK MEGERŐSÍTETTE A SPORTOLDAL INFORMÁCIÓJÁT, AZ ESKÜTÉTELRE 17 ÓRÁTÓL KERÜL SOR.

A csapat október 14-én, szombaton 20:45-től a Puskás Arénában fogadja a szerbeket, három nappal később, október 17-én, kedden Kaunasban ugyancsak 20:45-től lép pályára a házigazda litvánok ellen.

A válogatott 26 fős kerete:

  • Kapusok: Demjén Patrik (MTK Budapest), Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Gulácsi Péter (RB Leipzig), Szappanos Péter (Paksi FC)
  • Védők: Balogh Botond (Parma), Botka Endre (Ferencvárosi TC), Fiola Attila (Fehérvár FC), Lang Ádám (Omonia Nicosia), Mocsi Attila (Rizespor), Szalai Attila (TSG Hoffenheim), Szalai Gábor (Kecskeméti TE)
  • Középpályások: Bolla Bendegúz (Servette FC), Kalmár Zsolt (Fehérvár FC), Kata Mihály (MTK Budapest), Kerkez Milos (Bournemouth), Nagy Ádám (AC Pisa), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia FC), Nego Loic (Le Havre AC), Styles Callum (Barnsley FC)
  • Támadók: Ádám Martin (Ulszan Hyundai), Csoboth Kevin (Újpest FC), Gazdag Dániel (Philadelphia Union), Horváth Krisztofer (Kecskeméti TE), Sallai Roland (SC Freiburg), Szoboszlai Dominik (FC Liverpool), Varga Barnabás (Ferencvárosi TC)

A Telki edzőközpontban Marco Rossi szövetségi kapitány állt az újságírók rendelkezésére. Az első észrevétel arra vonatkozott, hogy nincsenek újoncok a keretben, majd arra terelődött a szó, hogy minden bizonnyal fontos lesz az összeszokottság a soron következő, Szerbia és Litvánia elleni Eb-selejtezőkön.

MÁR CSAK AZÉRT IS, MERT AZ EREDMÉNYEK SZERENCSÉS ALAKULÁSA ESETÉN AKÁR MATEMATIKAILAG IS TOVÁBBJUTHAT A MAGYAR VÁLOGATOTT HAT KÖR UTÁN.

„Igen, így van, pontosan erről van szó – adott igazat a kérdezőnek a kapitány. – A meghívottak között vannak olyanok is, akik nem kaptak túl sok lehetőséget klubjaikban az utóbbi időben. Azonban őket régóta ismerjük, és ami legalább ilyen fontos, egymást is jól ismerik. Jövő szombatig, október 14-ig lesz alkalmunk bőven a variációk kipróbálására, és arra, hogy a kevesebbet játszók belelendüljenek.” 

Rossinak felvetették, hogy vasárnap lenn volt Miskolcon, látta a DVTK–Kecskemét bajnoki mérkőzést. Nyilván a KTE válogatott kerettagjait, Horváth Krisztofert és korábban Szuhodovszkit. De vajon bekerülhet-e hosszú távon valaki a tabella harmadik helyén álló Diósgyőrből?

„Valóban ott voltunk Diósgyőrben, de nem csak ott, hanem mindenhol. Az elmúlt két évben bejártuk Magyarországot, 40 000 kilométer került az autómba, lassan le kell cserélni, annyit mentem vele meccsről meccsre. Sokakat megtekintünk, és inkább a magyar meccseket nézzük, nem a Liverpool vagy a Freiburg mérkőzéseit, azokat ugyanis a tévében követjük. Őket elég a tévében nézni. Nem mondok újat azzal, hogy a magyar bajnokság színvonala nem azonos az angoléval, a németével vagy a spanyoléval. De a huszonhat kerettagból tizenketten így is az NB I-ből érkeznek. Tehát mindig nézünk új játékosokat. A Diósgyőr fontos szerepet tölt be itthon, támadásban kimondottan erős, védekezésben még fejlődésre van szüksége a csapatnak. Gera Dánielt régóta ismerjük, ahogy Lukács Dánielt is, aki még abban a Honvédban is szerepelt, amelynek én voltam az edzője.”

Rossi emlékeztetett: Vécsei, Schäfer és Kleinheisler hiányzik, míg Kata Mihályt azért hívták meg ezúttal is, mert jól teljesít az MTK-ban.

„Senkit sem felejtünk el, mindenkit figyelünk. Aki tudja a válogatott játékosaink mintáját, példáját követni, azok előtt nyitva a nemzeti együttes kapuja. Kövessék Szoboszlai példáját, ha ő beleteszi azt a munkamennyiséget, akkor azt bárki más is beleteheti, és ez független a tehetségtől.”

Az Index munkatársa megemlítette, hogy Szoboszlai Dominik a Liverpool csapatában, és úgy általában egészt Angliában óriási becsben van, egyáltalán nem túlzás az az ajnározás, amit a kinti médiában és itthon is kap. Jürgen Klopp Liverpooljában ő a német menedzser meghosszabbított keze, de vajon a válogatottban milyen a szerepe?

„Dominik szerepe nálunk egyértelmű – mondta Rossi. –  Ahhoz a taktikai szerephez mérten, amit Kloppnál kénytelen betölteni, mi jobban szeretnénk, ha Dominik közelebb kerülne a támadó harmadhoz, hogy a technikai képességeit ott jobban ki tudjuk használni.

DACÁRA ANNAK, HOGY MÉLTÁN ISMERIK EL ANGLIÁBAN, MÉG TÖBB GÓLT KELLENE LŐNIE AHHOZ, HOGY IGAZI VILÁGSZTÁR LEGYEN!

Én is mindig ezt mondom neki, és Klopp is ugyanezt mondja. Van lehetősége a javulásra, még nincs 23 éves, de a gyenge pontjain még dolgoznia kell. Szoboszlai olyan példakép, és nemcsak a tehetsége, hanem a mentalitása okán is, akit mindenkinek követnie kell.”

A válogatott keret jövő hétfőn találkozik Telkiben.  

A magyar válogatott a szeptemberi játéknapokon kétszer lépett pályára. Előbb Eb-selejtezős összecsapáson 2–1-re nyert a csoport legnagyobb favoritjának tartott szerbek otthonában, majd három nappal később barátságos találkozón Csehországot fogadta, és végzett 1–1-es döntetlenre.

Az eredeti írást itt találja.

Megjelent az új Egyetemi Élet

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek