MegMinden
2023-09-18

Nyílméregbéka

(velvet.hu)

Íme a világ legerősebb mérgű állatai.

Ezekkel az állatokkal jobb, ha óvatosan bánunk.

Leginkább két oka van, ha egy állat erős méreggel rendelkezik: vagy nem mozog gyorsan, vagy nincsen erős védekezési módokkal felszerelve az ellenségeivel szemben. Noha nem az emberek ellen termelnek mérget, azért jobb, ha néhány állattal kifejezetten óvatosak vagyunk!

Nyílméregbéka

A sokak által ismert nyílméregbéka mérgéből akár egy-két szem, konyhasó méretű mennyiség is képes kioltani egy ember életét. A fajt mérge a vadonban az elfogyasztott rovarokból származik. Mivel terráriumi körülmények között nem kapnak ilyen eleséget, ezért azok az egyedek nem mérgezők.

Brazil vándorpók

Ez a Brazíliában honos nyolclábú a marásával a legnagyobb adag mérget képes az emberbe fecskendezni a ma ismert pókfajok közül. Átmérője 10-15 cm, és nem csak esőerdőben érzi jól magát, hanem lakott területen is. Az állat mérge hosszan tartó, fájdalmas izomgörcsöket és légzési nehézséget okoz, amely néhány órán belül halálhoz vezethet orvosi ellátás nélkül.

Kőhal

A kőhal hátán tizenhárom tüske van, amelyek mindegyike két, méreggel teli zacskót tartalmaz, ezekből pedig már akár 18 miligramm is végzetes lehet. A tengeri sünökkel ellentétben, a kőhal éles és kemény tüskéivel szemben nem véd meg minket semmilyen vízi- vagy búvárcipő, ezek a tüskék még egy bakancs talpát is gond nélkül átszúrják. A hatalmas fájdalommal járó mérgezés legtöbb esetben szövetelhalást, bénulást és keringési elégtelenséget okoz, legrosszabb esetben pedig halált.

Kúpcsiga

A kúpcsiga azért is tartozik a „különösen ijesztő” kategóriába, ugyanis a mérgére – ami körülbelül 200 különböző, egyenként is mérgező anyagból tevődik össze – egyelőre még nem találtak ellenszert.  Együttes hatásuk ideg- és izombénító, de néhány faj mérge órákon át tartó folyamatos szívmasszázs és mesterséges lélegeztetés nélkül gyakorlatilag biztosan halálos kimenetelű.

Az eredeti írást itt találja.

Győr-DVSC a Magyar Kupában

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek