MegMinden
2023-03-02

Marosvásárhelyi Nemzeti Színház

(szinhaz.org)

Erdélyi társulatok a Színházi Olimpián.

A 10. Színházi Olimpia keretében több mint 10 erdélyi társulat legjobb előadásai érkeznek Magyarországra. Az alábbiakban ezeket az előadásokat szemlézzük.

Marosvásárhelyi Nemzeti Színház

A nép ellensége

Városmajori Szabadtéri Színpadon láthatjuk a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház – Tompa Miklós Társulatának előadásában A nép ellensége című Henrik Ibsen drámát, amelyet Keresztes Attila rendezett. Ibsen drámájának középpontjában a polipként mindent megfojtó korrupció áll: a norvég kisváros legfőbb bevételi forrása és egyben sokak megélhetésének záloga a helyi gyógyvíz. A polgármester testvére azonban felfedezi, hogy a gyógyulni vágyókat súlyos fertőzésveszély fenyegeti, a gyógyforrások vize ugyanis mérgezett. A társadalmi drámában egyéni érdek és a kollektív felelősség feszül egymásnak, szembeállítva az egyént a megélhetését féltő közösséggel és annak hangadóival.

Az ördög próbája

A társulat egy másik előadását a Budaörsi Latinovits Színház hívta meg. Az ördög próbája egy a rendező, Radu Afrim saját ötlete alapján színpadra állított történet, az előadás szövegének létrehozói pedig maguk a színészek. Az alkotócsapat által írt szövegen és a színészek improvizációin alapuló történet a szocializmus világában gyökerezik és napjaink világába nyúlik. Mi a közös egy hirtelen meggazdagodott üzletemberben, Ördög Miklós Leventében és Ceaușescuban? Minden kiderül Az ördög próbája című előadásból, amelyekre jegyek már kaphatók!

Az eredeti írást itt találja.

Future of Debrecen

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek