MegMinden
2023-01-27

Hacker

(hvg.hu)

Mozgolódik egy orosz és egy iráni hackercsoport.

Az iráni Charming Kitten és az orosz Cold River hackerei azon dolgoznak, hogy titkos információkat lopjanak a nyugati kormányoktól, vagy megszégyenítsék a döntéshozókat – jelentette a brit kiberbiztonság.

Az Oroszországhoz és Iránhoz kötődő hackerek egyre gyakrabban veszik célba brit politikusokat, újságírókat és kutatókat olyan kifinomult módszerekkel, amelyek célja, hogy hozzáférjenek az illető e-mailjéhez – számolt be róla a The Guardian. A brit Nemzeti Kiberbiztonsági Központ (NCSC) figyelmeztetése szerint egy orosz és egy iráni kötődésű csoport próbál hozzáférni a célszemélyek adataihoz, ezért különös óvatosságot kérnek mindenkitől az e-mailben kapott linkek és csatolmányok használatánál.

A jelentés szerint két hackercsoport már évek óta tevékenykedik, nemrégiben azonban egyre aktívabbak a brit célpontokkal kapcsolatban. Emellett az Egyesült Államokban és más NATO-országokban is egyre több támadást hajtanak végre. A céljuk elsősorban a kémkedés, valamint az, hogy kompromittáló e-maileket tegyenek közzé az interneten.

Paul Chichester, az NCSC műveleti igazgatója szerint a hackerek általában úgy próbálnak a célpont bizalmába férkőzni, hogy másnak adják ki magukat – olyannak, aki valószínűleg kapcsolatba lépne velük. Ilyen lehet például, ha újságírónak hazudják magukat, majd ráveszik az illetőt, hogy rákattintsanak az általuk küldött rosszindulatú linkre.

A két csoport a Charming Kitten és a Seaborgium – vagy más néven Cold River –, előbbi iráni, másik orosz kötődésű. Utóbbiakat korábban azzal vádolta meg a Google, hogy kiszivárogtatták az MI6 volt vezetőjének, Richard Dearlove-nak és más, a kemény Brexitet támogatóknak a levelezését, akik meg akarták akadályozni, hogy Theresa May nyélbe üsse az EU-val való megállapodását a kilépésről.

Idén ugyanezt a csoportot azzal vádolták meg, hogy három amerikai nukleáris kutatólaboratóriumot vett célba. Azt nem tudni, sikerült-e az akciójuk.

A hackerek néha arra használják a feltört fiókokat, hogy közelébe férkőzzenek annak, aki a valódi célpontjuk.

Az eredeti írást itt találja.

Horgászat

Szorongás

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek