MegMinden
2022-09-07

Dobozváros

(brancskozosseg.hu)

A díjnyertes gyerekkönyv 10 év után visszatér.

Dobozváros – az Év Gyerekkönyve-díjas meseregény várva-várt új kiadása

Lakatos István kultikussá vált regénye új köntösben, kibővítve: még több illusztrációval és egy 16 oldalas képregénnyel!

A 2012-ben Év Gyerekkönyve-díjat nyert Dobozváros tulajdonképpen egy blöffnek indult. Az Aranyvackor nevű gyerekirodalmi pályázaton akartam indulni – illusztrált szövegekkel szerző-illusztrátor párosok indulhattak –, viszont nem találtam magam mellé írót, ellenben nagyon szerettettem volna gyerekkönyveket rajzolni. Jobb híján egy vonatúton kitaláltam egy történetet, majd megírtam, hogy elkészíthessem hozzá a rajzokat. Végül két különdíjat nyertem – a szöveggel.

Úgy adódott, hogy a Magvetőtől felajánlották, hogy szívesen kiadnák a könyvet. Elképesztő szerencse, hatalmas megtiszteltetés! Megkötöttük a szerződést, és nekiálltam írni. Az első hatvan oldal után megmutattam a szöveget, és elcsodálkoztak: hogyhogy regényt írok? Ti vagytok a Magvető, mondtam, regényeket adtok ki. Azt hitték képeskönyv lesz, hiszen korábban rajzolóként sündörögtem a kiadók körül. Így lett a blöffből tévedés, és sok-sok munka, lelkesedés és nehézség váltakozása után megszületett az első regényem. Majd elkészítettem az illusztrációkat, és a történet szerves részeként rajzoltam bele egy négy oldalas képregényt, csakis azért, hogy elmondhassam: a Magvető kiadta egy képregényemet!

De miről is szól a könyv? Hiszen a megjelenés óta eltelt 11 év, sokan még csak nem is hallottak róla.

Egy szép napon becsönget Zalánékhoz egy torzonborz, hóbortos öregember, és közli a fiúval, hogy a szülei valójában nem a szülei: gumimásolatok, ugyanis a valódikat elrabolták, és a rejtélyes Dobozvárosba vitték. Az öreg, akit Széklábnak hívnak, magával viszi Zalán síneken guruló, saját kerttel és sziklával ellátott házába, hogy segítsen megmenteni a szüleit. Útközben tavat szerelnek, befogadják a szőrös, víziszonyos vizimanót, Kolompócot, hagymás babot főznek, végül Zalánnak sikerül beszöknie Dobozvárosba – és csak ott kezdődnek az igazi kalandok.

"Többet ér, mint egy szekrénnyi gyereknevelési könyv."

A Dobozváros 2011 novemberében jelent meg, remek kritikákat kapott, majd a következő évben elnyerte az Év Gyerekkönyve-díjat, és néhol még az általános iskolai tananyagba is bekerült. Őrület!

"...a Dobozváros egymagában többet ér, mint egy szekrénnyi gyereknevelési kézikönyv, mert úgy magyarázza el a környezetvédelem, a család vagy az olvasás fontosságát, hogy az egy pillanatig sem tűnik szájbarágósnak."

Szűcs Gyula, Index

"Már a téma megnyert magának az elején, hiszen a modern kor embereinek egymástól való elidegenedésével ezelőtt még nem találkoztam gyerekkönyvben. Modern téma, modern körítéssel, ráadásul olyan zseniális ötletek tömkelegét sikerült mindebbe beleépíteni, mint a csillaggyurma, a tójavítás, a tehén a szekrényben, esetleg a személyes kedvencem: a Bajuszos Robot. A kutyafáját! Hát az tényleg zseniális. Miegymás. Emellett sikerült a környezetvédelmi tanulságot olyannyira szépen belefűzni, hogy az ne legyen tolakodó, mégis legyen erős."

atalant, Moly

Az eredeti írást itt találja.

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek