MegMinden
2021-11-23

Koncz Zsuzsa

(beatkorszak.blog.hu)

„Egy csöpp kis eszem, ha volna nekem, eljátszanám a jó kislányt…”

Koncz Zsuzsa második albuma volt az első nagylemez, amit kizárólag az Illés együttessel közösen készített. A Szerelem igazi beatlemez, találhatók rajta balladák, soulos-, rockos dalok és versmegzenésítések is, no meg az André – amivel Koncz Zsuzsa szinteket lépett előadóként.

 

Szerelem dalait az Illés (londoni interjú miatti) letiltásának folyományaként a rádió és a televízió sem játszhatta, az Én nem tudtam azt kérem című szám is csak úgy hangozhatott el a tévében, hogy az énekesnőt az Express együttes kísérte. A tiltás ellenére (vagy éppen ezért) a Szerelem lett az énekesnő első aranylemeze és áttörést hozott Koncz Zsuzsa számára, ami azt is jelentette, hogy nem kellett többé „előírásszerű” táncdalokat énekelnie.

Az énekesnő harmadik, Kis virág címet viselő albumát a rajongók 1971 telén vehették először a kezükbe, bár a remekbeszabott boritókép még a tavaszt idézte: Koncz Zsuzsa igazi „hippi csajként” Illés Lajos kertjében állt a fényképezőgép elé.

A nagylemezt Illés Lajos balladája, a Valahol egy lány nyitja. A dal harmóniai struktúrájának alapja egy egyszerű, ám nagyszerű ereszkedő E-dúr menet és különleges, hogy emellett a refrén mindössze az V. fokra (H) és a tonikára (E) szorítkozik. Koncz Zsuzsa előadása nagyon szép és a vokál-szerkesztés pedig furfangos: az első és a harmadik sorban alsó, a második és a negyedik sorban felső szólamot énekel szólóénekére.

A legendárium szerint a dal Illés-szám is „lehetett volna, mégsem az lett”. Mindenesetre nagyon jól áll Koncz Zsuzsának, a dal máig tartó népszerűsége egyáltalán nem véletlen. Igaz, ma már kevesen értik a refrén valódi jelentését, ami – átvitt értelemben ugyan – de Magyarország elhagyására, disszidálásra biztatott:

„A királyé nem leszek, nem leszek,
Akkor inkább elmegyek, elmegyek,
Soha vissza nem jövök, nem jövök már…”

Az eredeti írást itt találja.

Balázs Ákos

Továbbra is nagy mennyiségben van jelen a szennyvízben a vírus örökítőanyaga

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek