MegMinden
2021-08-25

Klímaváltozás

(divany.hu)

Mely országokba érdemes menekülni, hogy eséllyel éljük túl a katasztrófát?

Nem újdonság, hogy a klímaváltozás egyre súlyosabban veszélyezteti bolygónk, pontosabban az emberiség jövőjét. Brit szakemberek már arra keresik a választ, hogy vajon mely országokba érdemes menekülni, hogy a legnagyobb eséllyel éljük túl a katasztrófát?

A cambridge-i székhelyű Anglia Ruskin Egyetem Globális Fenntarthatósági Kutatóintézetének munkatársai az amerikai Notre Dame Egyetem által kidolgozott, globális adaptációs indexnek elnevezett rendszert alapul véve – amely számszerűsíti, mennyire veszélyezteti a klímaváltozás a világ egyes országait, és milyen mértékben képesek alkalmazkodni hozzá – rangsorolták azokat az országokat, ahol a legsikeresebben élheti túl a lakosság a világméretű klímakatasztrófát.

Medium Business Insider által szemlézett kutatásban a szakemberek három kritériumot vettek alapul az egyes országokat illetően:

1. Milyen mértékben képes a földterület ellátni a rajta élők élelmiszerigényét, vagyis a lakosság méretéhez viszonyítva mekkora terület van hasznosítva gazdálkodás céljából? (Minél több, annál kedvezőbbek a feltételek a túlélésre.)

2. Mennyire van a terület közel vagy távol más, sűrűn lakott vidékekhez, országokhoz? (Minél elszigeteltebb az ország, annál jobb.)

3. Mennyire képes az ország ellátni saját magát energiával és különböző javakkal? (Minél önellátóbbak, annál nagyobb az esély a katasztrófa átvészelésére.)

Nem meglepő, hogy az ötös lista mindegyik helyén szigetországok végeztek, amelyek bizonyították, hogy a kontinenstől elszakadva is képesek többmilliós lakosság fenntartására.

 

Az eredeti írást itt találja.

Már több mint tízezer tehetséges fiatalt támogatott az Új Nemzeti Kiválóság Program

A Tisza partján találkoztak a nyugdíjasok

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek