Külföld
2023-11-30

Ismét elhalasztották a montenegrói népszámlálást

Ismét elhalasztotta a montenegrói népszámlálás megkezdését a podgoricai kormány.

Ez már a második alkalom, hogy a Milojko Spajic vezette kormány elhalasztotta az összeírást az ellenzék tiltakozása miatt. A balközép Szocialisták Demokratikus Pártja bejelentette, bojkottálni fogja az összeírást, amennyiben nem teljesülnek a követelései. Ezek között egyebek mellett az egyes önkormányzatok népszámlálási bizottságainak kibővítése szerepel, hogy bennük helyet kapjanak az ellenzék és a nemzeti kisebbségek tagjai is, illetve azt is követelik, hogy dolgozzanak ki egy számítógépes programot, amely az adatok bevitelét ellenőrizné.
    A kormány most ezeknek a követeléseknek a teljesítésén dolgozik, és bejelentette, hogy december 3-ig elhalasztotta a népszámlálást, amely így december 18-án zárul le. Milojko Spajic kabinetje korábban november 1-jéről 30-ra halasztotta el az összeírást.
 

   Korábban több kisebbségi vezető és az ellenzék azért kérte a népszámlálás elhalasztását, mert véleményük szerint "Montenegró-ellenes" kampány folyt az országban, amelynek célja az ott élő szerbek számának növelése volt. A népszámlálás bírálói Belgrádot vádolták meg a szerbpárti kampány szervezésével, ezt azonban Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök határozottan elutasította.
    Jakov Milatovic köztársasági elnök a legutóbbi halasztáskor arra szólította fel a pártokat, hogy hagyjanak fel a népszámlálás átpolitizálásával, mert az összeírás nagyon fontos a statisztikai adatok megszerzése miatt.
    Montenegróban legutóbb 2011-ben tartottak népszámlálást. Az akkori adatok szerint az ország 620 029 lakosának 45 százaléka vallotta magát montenegróinak, 29 százaléka szerbnek, míg a bosnyákok a lakosság 9, az albánok 5, a horvátok és a romák pedig népesség 1-1 százalékát tették ki.
 

Magyar Kupa: megtehetjük az első lépést az újabb címvédés felé

A diplomás sportcsillagokért

MTI

Szerző
Hasonló cikkek