Külföld
2023-02-26

Új főtitkárt választ az ellenzéki Demokrata Párt Olaszországban

Megkezdődött a baloldali ellenzéki Demokrata Párt (PD) új főtitkárának megválasztása Olaszországban, akinek személyéről a párt tagjai és szimpatizánsai voksolnak vasárnap az egész országban felállított szavazókörzetekben.

 A PD új főtitkára a tavaly szeptemberi parlamenti választási vereség után lemondott Enrico Lettától veszi át az ellenzékbe szorult erő vezetését.
    A Demokrata Párt főtitkárának megválasztása reggel nyolc órától este nyolc óráig tart. Az ország 5500 pontján várják a voksolókat: a szavazókörzeteket a párt irodáiban, valamint iskolákban, színházakban, edzőtermekben és utcán felállított sátrakban alakították ki. Húszezer önkéntes segít a szavazás lebonyolításában.
  

  Az eredményt az urnazárást követően a PD római székházában jelentik be. A legutolsó PD-főtitkár választáson 1,6 millióan járultak az urnákhoz.
    A PD 2007-ben vezette be azt a gyakorlatot, hogy országosan választják meg a párt főtitkárát, és a voksoláson nemcsak a párt tagjai, hanem szimpatizánsai is részt vehetnek. Valójában minden 16 évnél idősebb voksolhat, miután fejenként két euró hozzájárulást fizet a párt kasszáiba. Az egyik feltétel, hogy a választónak európai uniós (EU) állampolgárnak kell lennie, nem EU-s külföldi állampolgároknak érvényes olaszországi tartózkodási engedélyt kell felmutatniuk.    
  

  A PD vezetésére eredetileg négyen pályáztak, de a február 3. és 19. között rendezett előválasztáson csak ketten jutottak tovább: Stefano Bonaccini a szavazatok közel 53 százalékával és Elly Schlein majdnem 35 százalékkal.
    Az 56 éves Stefano Bonaccini az egykori Olasz Kommunista Pártban (PCI) kezdte politikai pályafutását. 2014-től a baloldali hagyományú Emilia-Romagna tartomány elnöke, miután 2020 januárjában második mandátumát is megszerezte.  
    A 37 éves, amerikai-svájci állampolgár Elly Schlein 2014 és 2019 között  a PD európai parlamenti képviselője, majd Emilia-Romagna tartományi alelnöke, vagyis Stefano Bonaccini helyettese volt. Elly Schlein tavaly szeptembertől a római parlament képviselője.
    A mostani választást megelőző televíziós vitán Stefano Bonaccini célként a PD szétdarabolásának megállítását jelölte meg. Nem zárta ki a Giorgia Meloni vezette jobboldali kormánnyal való együttműködést bizonyos kérdésekben. Bonaccini hangoztatta, hogy győzelemre akarja vezetni a PD-t a 2024-es európai parlamenti választásokon. Elly Schlein élesen szembehelyezkedik a jobboldali kormánnyal, és szorgalmazza az Öt Csillag Mozgalommal (M5S) való együttműködést.  
  

  A PCI utódpártjaiból 2007-ben született PD élén számos főtitkár váltotta egymást: Walter Veltroni, Dario Franceschini, Pier Luigi Bersani, Matteo Renzi, Nicola Zingaretti, valamint olyanok is, akik csak átmenetileg, rövid ideig vezették a pártot. 2021-ben a főtitkári székbe Enrico Letta került, aki a párt tavaly szeptemberi választási veresége után lemondott.  
    A PD a legnagyobb támogatottságát Matteo Renzivel a 2014-es európai parlamenti választásokon érte el 40,8 százalékkal. A 2022-es parlamenti választáson nem érte el a húsz százalékot. A legfrissebb felmérések szerint jelenleg 17 százalék körül áll.
    A párt 2011 és 2017 között folyamatosan kormányon volt, majd egy év szünet után 2019-ben ismét kormányra került az Öt Csillag Mozgalommal.
    A párt adatai szerint a PD tagsága jelenleg 150 ezres, miközben két évvel ezelőtt kétszer ennyi volt.

Február végéig dönthetnek a rögzített áramárakra váltásról az intézmények

MTI

Szerző
Hasonló cikkek