Hajdú-Bihar
2023-02-14

Partnerség a helyi gazdaságfejlesztés érdekében

A mostani gazdasági helyzetben kulcsfontosságú az önkormányzatok és intézményeik számára a gazdaságos működés, az energetikai és zöld fejlesztések elindítása, és az ehhez kapcsolódó pénzügyi források megszerzése. Ebben kíván a Magyar Bankholding Zrt. az önkormányzatok partnere lenni, amikor stratégiai együttműködési megállapodást köt a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségével.

A megállapodás keretében a bankcsoport tagjai mind projektfejlesztési, mind működésfinanszírozási tapasztalataikat, szaktudásukat még koncentráltabban kívánják a megyei-, valamint régiós-, − elsősorban fenntarthatósági és zöld − fejlesztési elképzelések szolgálatába állítani. A megállapodás aláírásakor Puskás András, a Magyar Bankholding elnöki főtanácsadója elmondta: „A Magyar Bankholding jelenleg is meghatározó szereplője az önkormányzati pénzügyi piacnak, tagbankjainak ügyfélkörébe több mint 1200 számlavezetett önkormányzat és további 3100 önkormányzati intézmény, vállalat tartozik. Az önkormányzatok piacán elért szilárd pozíciónkat a jövőben tovább kívánjuk erősíteni a nagyobb önkormányzatok és a kapcsolódó intézményeik irányába történő nyitással”.

A Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége képviseletében Pajna Zoltán elnök elmondta: „Közös célunk a megyei helyi önkormányzatok fejlesztési elképzeléseinek minél hatékonyabb megvalósulása, és mindkét szervezet kívánatosnak tartja, hogy növekedjen a környezetileg fenntartható iparágak, ügyfelek részaránya a térségi fenntartható infrastruktúra- és gazdaságfejlesztés révén”.

A most megkötött megállapodás értelmében a felek fokozottan keresik az együttműködési lehetőségeket az önkormányzati infrastruktúra fejlesztése, az önkormányzatok és KKV-k energetikai fejlesztése, a foglalkoztatási hatékonyságot eredményező gazdaságfejlesztés, valamint a KKV-k és az agrárium fenntartható technológiai fejlesztése területén. A megállapodás keretében a Takarékbank és az MKB Bank széleskörű szolgáltatással segít összeállítani a helyi fejlesztési programokhoz, projektekhez szükséges fenntartható finanszírozási eszközöket. Ennek során komplex települési-/városfejlesztési tanácsadást, valamint ezirányú igény esetén zöld (fenntarthatósági) és digitális célokat szolgáló teljeskörű pályázati menedzsmentet kínál. Támogatást nyújt továbbá a célok megvalósítását leginkább elősegítő finanszírozási struktúra (hitel, tőke, kötvény, leasing, faktoring stb.) összeállításában is.

Közel 40%-os piaci részesedéssel a Magyar Bankholding jelenleg is meghatározó szereppel bír az önkormányzati pénzügyi piacon. Ügyfélkörébe több mint 1200 számlavezetett önkormányzat (köztük a legkisebb helyi önkormányzattól a megyei önkormányzatig bezárólag) és további 3100 önkormányzati intézmény, vállalat tartozik. Számukra a bankcsoport regionális pénzügyi és fejlesztési tanácsadással egybekötött finanszírozási-, valamint számlavezetési, betételhelyezési tevékenységet végez egyedi kiszolgálás keretében. Az önkormányzatok piacán elért szilárd pozícióját a bankcsoport a jövőben tovább kívánja erősíteni a nagyobb költségvetéssel rendelkező önkormányzatok és a kapcsolódó intézményeik irányába történő nyitással.

A bankcsoport kiemelt figyelmet fordít az önkormányzati ügyfélkörre, így önálló divízió működik a bankcsoporton belül az önkormányzatok és intézményeik, valamint az egyházak még magasabb szintű, egyedi kiszolgálására. A Magyar Bankholding jövőbeni tervei között szerepel egy zöld, energetikai fejlesztést segítő önkormányzati hiteltermék kialakítása.


 

Nyírmártonfalván folytatódott „A hajdú hagyományok nyomában” projekt

Idóutazás

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek