Hajdú-Bihar
2021-06-02

Elkerülheti a bírósági felelősségre vonást a csalást elkövető unoka

A Hajdúszoboszlói Járási Ügyészség a nagyobb kárt okozó csalás bűntette miatt indult büntetőügyben a gyanúsítottal szemben határozatával feltételes ügyészi felfüggesztést alkalmazott.

A gyanúsított nagymamája 2016. szeptember 23-án kórházba került és már aznap meghalt. Unokája tudta azt, hogy nagyanyja vagyonát végrendeletben más személyre hagyta. A nő 2016. szeptember 23-án az illetékes kormányhivatalban kérelmezte, hogy a hatóság rendelje őt ki nagyszülője ideiglenes gondnokául. A kormányhivatal a gyanúsított birtokában lévő szakorvosi igazolás alapján még aznap határozatot hozott és kirendelte a gyanúsítottat ideiglenes gondnoknak.

A nő ezen határozat birtokában 2016. szeptember 23-án megjelent annál a pénzintézetnél, ahol a nagymamájának egy befektetési számlája volt és arról – a banki ügyintéző által szabálytalanul elindított kifizetést követően – 2016. október 5-én közel 3 millió forintot vett fel.

A gyanúsított a pénz felvételét eltitkolta a végrendeleti örökös, valamint féltestvérei előtt, majd a közjegyző által lefolytatott hagyatéki tárgyaláson sem közölte ezt a tényt, ezáltal a végrendeleti örökösnek közel 3 millió forint kárt okozott.

A büntetőeljárás során a nagyszülő temetésére fordított pénzösszeg kivételével a felvett készpénzt a gyanúsított önként bevitte a rendőrségre, ahol azt tőle lefoglalták, majd kiadták a végrendeleti örökösnek, mint sértettnek, ezáltal a bűncselekménnyel okozott kár teljes egészében megtérült.

A gyanúsított magatartásával nagyobb kárt okozó csalás bűntettét valósította meg, amely bűncselekmény 3 hónaptól 3 évig terjedő szabadságvesztés büntetéssel büntethető.

A Hajdúszoboszlói Járási Ügyészség a büntetlen előéletű, a bűncselekmény elkövetésével okozott kárt megtérítő gyanúsítottal szemben a büntetőeljárást határozatával 1 év időtartamra felfüggesztette tekintettel arra, hogy ezen intézkedéstől a gyanúsított magatartásának kedvező irányú változása várható. Amennyiben a feltételes ügyészi felfüggesztés 1 éves időtartama eredményesen eltelik, a járási ügyészség a gyanúsított ellen indult büntetőeljárást meg fogja szüntetni.

Járványhelyzetben is eredményes évet zárt a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség

5 millió 207 ezer a beoltott, 275 az új fertőzött, elhunyt 13 beteg

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek