Gazdaság
2023-10-01

Heti makronaptár

A kormányzati szektor második negyedévi egyenlegéről, a júliusi külkereskedelmi termékforgalomról, az augusztusi ipari termelésről, a kiskereskedelmi forgalomról és a turisztikai szálláshelyek forgalmáról közöl adatokat a jövő héten a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Hétfőn teszi közzé a külkereskedelmi áruforgalom júliusi részletes adatait második becslése alapján a KSH. A szeptember 8-án közölt első becslés szerint júliusban 697 millió euró volt a termék-külkereskedelmi többlet. Az előző hónaphoz viszonyítva az export 16, az import 11 százalékkal csökkent. Az egy évvel korábbihoz viszonyítva júliusban az export euróban számított értéke 4,3 százalékkal nagyobb, míg az importé 13 százalékkal kisebb volt. A külkereskedelmi egyenleg 2,0 milliárd euróval javult. Az év első hét hónapjában az euróban számolt export 10,6 százalékkal nőtt, az import 0,8 százalékkal csökkent, az áruforgalmi mérlegtöbblet 5,060 milliárd eurót tett ki, 9,127 milliárd euróval javult a múlt év azonos időszakához képest.
  

  Kedden jelenik meg a kormányzati szektor második negyedévi egyenlege. A kormányzati szektor első negyedévi hiánya az előzetes adatok szerint 1728 milliárd forint, a GDP 9,8 százaléka volt. Az egyenleg az előző év azonos időszakához képest 1265 milliárd forinttal, GDP-arányosan 6,8 százalékponttal romlott. A kormányzati szektor bevétele 7210 milliárd, kiadása 8938 milliárd forint volt. A múlt év azonos időszakához képest a bevételek 607 milliárd forinttal, 9,2 százalékkal, a kiadások pedig 1872 milliárd forinttal, 26,5 százalékkal nőttek.
    Szintén kedden közli a statisztikai hivatal a turisztikai szálláshelyek augusztusi forgalmának adatait. Júliusban a turisztikai szálláshelyeken 2,2 millió vendég 6,4 millió éjszakát töltött el, a vendégek száma 4,3 százalékkal magasabb, a vendégéjszakáké 1,0 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 8,4 százalékkal csökkent, a külföldivendég-éjszakáké 13 százalékkal emelkedett. Január-júliusban a belföldi vendégek 8,1 százalékkal kevesebb, a külföldiek 13 százalékkal több éjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken, mint az előző év azonos időszakában.
    Szerdán a kiskereskedelem augusztusi forgalmáról közöl adatokat a KSH. Júliusban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 7,7, naptárhatástól megtisztítva 7,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 4,1, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 5,5, az üzemanyag-kiskereskedelemben 20,5 százalékkal kisebb lett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. A szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 0,2 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest. Január-júliusban a forgalom volumene 9,9 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál.

    Pénteken teszi közzé az ipari termelés augusztusi adatait első becslése alapján a statisztikai hivatal. Júliusban a KSH második becslése szerint az ipari termelés volumene 2,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, munkanaphatástól megtisztítva a termelés 2,5 százalékkal mérséklődött. A feldolgozóipari alágak többségében csökkenést mértek, ugyanakkor a legnagyobb súlyú járműgyártásban, valamint a villamos berendezés gyártásában nőtt a termelés volumene. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a júniusinál 2,8 százalékkal nagyobb volt. Január-júliusban az előző év azonos időszakához képest az ipari termelés 4,5 százalékkal csökkent.
 

10 emberrel hősiesen küzdött a Loki, de vereséggel zárta a szombati párharcot

Az amerikai Kongresszus az utolsó pillanatban tartott szavazással elkerülte a kormány részleges leállását

MTI

Szerző
Hasonló cikkek