Egyetem Tér
2024-02-02

Újabb képzéseket hirdetett a Debreceni Egyetem

Több új szakkal bővült az idei általános felvételi eljárásban elérhető képzések listája a Debreceni Egyetemen. A felvételi tájékoztató legfrissebb kiegészítésében eddig még meg nem hirdetett mesterszakokat kínál az intézmény, valamint egy újabb alapképzés is elérhetővé vált a felvi.hu-n, így a DE 2024 szeptemberétől összesen tizenhárom új szakkal várja a jelentkezőket.

A tavaly decemberben megjelent felvételi tájékoztatóban is több újonnan induló szakot tett elérhetővé a Debreceni Egyetem: a digitális fogászati tervezés és az edző alapképzés mellett a muzeológia, az egészségügyi közgazdász, a gyógyszerfejlesztési kutatás-menedzsment, a klasszikus hangszerművész (harsona), a klasszikus hangszerművész (mélyhegedű), a klasszikus hangszerművész (tuba) mesterképzési szakok jelentek meg. A szeptemberben induló új képzések listája most tovább bővült.

A tájékoztató január 31-én, szerdán közzétett hivatalos kiegészítésében elérhető a Bölcsészettudományi Kar új képzése, a vállalati interkulturális menedzsment mesterképzési szak, mely a Debrecen környéki gazdasági fejlesztések munkaerőpiaci igényeire reagál, elsősorban a nyelvi képességek bővítését és alapvető gazdasági ismeretek megszerzését, interkulturális kompetenciák fejlesztését támogatja. A szakon angol és német nyelvet, vezetési ismereteket, online kommunikációt, kulturális ismereteket, tárgyalási technikákat és projektmenedzsmentet lehet majd tanulni.

Már választható a Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar négy féléves, nappali és levelező tagozatos formában induló gyermekkultúra mesterképzési szakja is. A képzés célja, hogy a hallgatók megismerjék a nevelési intézmények tevékenységét kiegészítő gyermekkultúra terjesztési és személyes fejlesztési lehetőségeit.

Szintén újdonság, hogy a Műszaki Karon már magyar nyelven is elérhető a repülőmérnöki alapképzés, melyen hivatásos pilóta képesítést szerezhetnek a hallgatók, akik tizenöt hetes szakmai gyakorlaton is részt vesznek. A leendő szakemberek elsajátíthatják a légiközlekedéssel kapcsolatos ismereteket, repülőgépeket üzemeltető vállalkozásoknál, szervezeteknél végezhetnek repülőmérnöki feladatokat, valamint a légiüzemeltetéssel, illetve a földi kiszolgálással és a szállítási feladatok szervezésével, minőségbiztosítással foglalkozhatnak. 
Az Egészségtudományi Kar naprakész tudást kínáló, interdiszciplináris tudományterülethez kapcsolódó, négy féléves, nappali és levelező tagozaton, angol és magyar nyelven egyaránt meghirdetett egészségügyi bioinformatika mesterképzését is választhatják a jelentkezők, melynek keretében az élettudományokban keletkező nagy mennyiségű (főképp genetikai jellegű) adat hatékony kezeléséhez, értelmezéséhez és hasznosításához szerezhetnek ismereteket.

A Debreceni Egyetem Magyarországon egyedülállóan széles képzési kínálatával a 2024/2025-ös tanévben 13 képzési területen 13 karral várja a felvételizőket. Összesen 71 alapképzési, 88 mester-, 6 osztatlan és 26 tanárszakot, 7 felsőoktatási szakképzést kínál a DE, valamint 24 doktori iskola hívja a jövő tudósait. 

A jelentkezőknek érdemes figyelmesen tanulmányozniuk a Debreceni Egyetemmel kapcsolatos tájékoztató anyagokat, a pontszámításról, valamint az intézményi pontokkal kapcsolatban is alapvető információk érhetők el az intézmény honlapján.

Az általános felvételi eljárás jelentkezési határideje február 15. A felvi.hu oldal e-felvételi felületén az Ügyfélkapun keresztül történő belépést követően lehet jelentkezni a választott szakokra és itt kell hitelesíteni a jelentkezéseket.

Sajtóközpont - BZ

Fábián Maja a DEAC-hoz igazolt

Látogatási tilalmat rendeltek el több klinikán

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek