Egyetem Tér
2023-11-28

Párbeszéd a nyílt tudomány érdekében

Hazánkban elsőként bevezetett data steward tevékenységéről is tájékoztatta az Open Science legújabb eredményeit bemutató országos workshopon a szakembereket a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár. A rendezvény célja a nyílt tudomány irányelveinek összehangolása volt.

A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár számára kiemelten fontos terület a nyílt tudomány, az Open Science támogatása. A DEENK ezáltal közvetlenül segítheti a kutatói tevékenységet, széles körben hozzáférhetővé válhatnak a tudóstársadalom számára releváns tanulmányok. 

A DEENK a Magyar Nemzeti Bank által a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen megrendezett Open Science Workshopon mutatta be a területen eddig elért eredményeit, a kitűzött célokat és a rendelkezésre álló eszköztárat. A könyvtár szakemberei arról is tájékoztatták a résztvevőket, hogy milyen módon valósítja meg a gyakorlatban a Debreceni Egyetem az Open Science irányelveket. Minderről Fazekas-Paragh Judit, a DEENK Oktatás- és Kutatástámogatási Osztályának vezetője, valamint Száldobágyi Ádám data steward tartott előadást.

Fazekas-Paragh Judit az Open Science irányelvek gyakorlatba átültetéséről beszélt a DE kutatási ökoszisztémájában.

- Ebben a stratégiai tevékenységben nagyon fontos, hogy megtörténjen az irányelvek összehangolása más hazai egyetemekkel, ezáltal érhetjük el ugyanis azt a célunkat, hogy a felsőoktatási intézmények közös nevezőn legyenek a kihívásokkal való küzdelemben – tette hozzá az osztályvezető. 

Az első alkalommal megrendezett országos workshopon az is elhangzott, hogy a nemzeti párbeszédbe való bekapcsolódás a DEENK számára jelentős, Magyarországon elsőként a Debreceni Egyetemen alkalmaztak data stewardot, aki a kutatási adatkezeléssel, vagyis az adattár gondozásával foglalkozik.

Száldobágyi Ádám data steward kiemelte, hogy a DEENK a kutatók munkájának segítésére olyan stratégiát dolgozott ki, mely lehetővé teszi a kutatási adatok hosszútávú megőrzését. Mint mondta: van igény az adattárra, ezt bizonyítja az ezer feletti letöltések száma is.

A BME-n tartott rendezvényen három hazai felsőoktatási intézmény, a Debreceni Egyetem mellett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a Corvinus Egyetem szakemberei vettek részt.

Sajtóközpont - BZ

Fotók: bme.hu

Bild TV

Egyetemi delegáció Amerikában

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek