Egyetem Tér
2023-11-15

A Jószemű José az oDEon-ban

A Real Madrid legendás utánpótlásedzője, Tóth-Zele József pályafutásáról szóló portréfilmet tekinthették meg a Debreceni Egyetem hallgatói és munkatársai kedd este az egyetemi színházteremben. A közönségtalálkozóval egybekötött bemutatón a 88 éves szakember és a film producere, Kovács Barnabás nagykövet is részt vett.

A Jószemű José, vagy ahogy a Real Madrid-nál emlegetik, a Mister csaknem harminc éven át kutatta a fiatal tehetségeket a királyi klub számára. Az ő szemének is köszönheti a futballvilág például Emilio Butraguenót, Carvajalt vagy Alvaro Moratát. Nem mindennapi pályafutásáról Kovács Barnabás nagykövet, volt barcelonai főkonzul és Bencsik Róbert rendező készített dokumentumfilmet, ami elnyerte a Magyar Sportújságírók Szövetségének Nívódíját.

A debreceni bemutatót az oDEon Egyetemi Színházban tartották kedd este, a filmet a 88 esztendős legenda és Kovács Barnabás producer társaságában nézhették meg az egyetem hallgatói és munkatársai, valamint a hazai sportélet ismert szakemberei.

A 47 perces alkotásban megelevenednek a füzesabonyi gyerekkori emlékek, az 1956-os magyarországi események, majd a disszidálás Bécsbe, és természetesen a játékoskarrier főbb állomásai, a Rapid Wien-nél, a francia Grenoble csapatában, a párizsi Red Star FC-nél, majd az Atlético Madridnál töltött időszakok. Mesél a legenda a 15 éven át tartó egyetemi biológiai és politikatudományi tanulmányairól, valamint bokasérüléséről, ami miatt 27 évesen be kellett fejeznie focista pályafutását.

Az utánpótlásedzőként a Real Madrid-nál töltött 29-30 évet egykori játékosai is megidézik a filmben, Spanyolország egyik legeredményesebb tehetséggondozójaként tekintenek a Mister-re, ahogy Emilio Butragueno is nevezi interjújában. A spanyolországi években kialakult kapcsolatok sorából természetesen nem maradhat ki barátsága Puskással és Kubalával sem.

A legenda kedvenc madridi helyeire is elvitte a stábot, de persze a hazai kötődésekről is szívéhez közel állóként beszél, többek között a Puskás Akadémia és a Real Madrid közötti kapcsolat fenntartásáról, illetve a gesztelyi sportközpontról, amit róla neveztek el.

A filmvetítést közönségtalálkozó követte, a személyes hangvételű beszélgetésből az is kiderült, hogy készül a folytatás, a filmkészítők a 88 éves Tóth-Zele József egész élettörténetét vászonra vinnék.

Az est zárásaként a Mistert és Kovács Barnabás nagykövetet Bács Zoltán kancellár köszöntötte a Debreceni Egyetem nevében. 


Sajtóközpont-TH

"Mindemegfagyunk"

Sorozatban harmadik sikerére hajt a DEAC

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek