Egyetem Tér
2022-09-06

Emlékfa-ültetések a nemzeti összetartozás jegyében

Két erdélyi helyszínen, Csíkszentdomokoson és Farkaslakán ültettek emlékfákat a Debreceni Egyetem és az Aranycsapat Testület képviselői. A mostani két alkalommal együtt már összesen négyszer emlékeztek faültetéssel a legendás magyar csapatra és Buzánszky Jenőre.

A nemzeti összetartozás szellemében először 2018. augusztus végén ültettek emlékfát az Aranycsapatra, valamint annak oszlopos tagjára, Buzsánszky Jenőre emlékezve Székelyudvarhely főterén. Egy évvel később a Debreceni Egyetem Sporttudományi Oktatóközpontja előtt álló Buzánszky-szobor mellett avattak jelölőkövet és ültettek emlékfát. A DE és az Aranycsapat Testület képviselői nemrég további két helyszínen folytatták a járványhelyzet miatt az utóbbi években szünetelő kezdeményezést. Mindkét eseményt egy-egy erdélyi településen tartották.

A Csíkszentdomokoson, a Buzánszky Jenő Sportközpont mellett rendezett ünnepségen Jávor András rektori főtanácsadó, a DEAC elnöke elmondta: a jelenlegi nehéz helyzetben a magyar nemzet összefogása és a határon túli magyarok segítése az anyaországból kiemelten fontos. Hozzátette: a Debreceni Egyetem több határon túli képzést indított és tervez indítani, ezáltal segítve a magyar fiatalok továbbtanulását. 

Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Testület elnöke megjegyezte: Buzánszky Jenő folyamatosan járta Erdélyt, hogy támogassa a külhoni sportrendezvényeket és egyesületeket, ezért Tiszteletbeli Székely címet is kapott. 

Az ünnepségen részt vett a Buzánszky Jenő Labdarúgó Egyetemi Kupa részéről Kulcsár Zsolt Levente alapító-ötletgazda, valamint Kozma Mihály és Magyar Zoltán fővédnökök. Jelen volt továbbá a DE Hallgatói Önkormányzat képviseletében Sánta János, a DEHÖK Sportbizottság elnöke, Macsuga Péter, a DEHDK nemzetközi kapcsolatokért felelős alelnöke, Karda Róbert, Csíkszentdomokos polgármestere és Binder Levente, a Buzánszky Jenő Sportközpont vezetője is.

A faültetés Farkaslakán, a Buzánszky Jenőről elnevezett sportbázison folytatódott, ahol Lomnici Zoltán az összetartozás fontosságát emelte ki, mint fogalmazott: az Aranycsapat emléke, sikerei összekötik a magyarságot. Az eseményen részt vett Kovács Lehel, Farkaslaka polgármestere és Jakab Zoltán, a Buzánszky Jenő Sportbázis egyik megálmodója, székelyföldi sportvezető.

A szimbolikus megemlékezéseket a tervek szerint a jövőben folytatják, a felvidéki Királyhelmecen, valamint a kárpátaljai Beregszászon is elültetik az összetartozást jelképező tölgyet. 

Kapcsolódó hír, hogy a Buzánszky Jenő Labdarúgó Egyetemi Kupa sorsolási ceremóniáját szeptember 26-án, hétfőn rendezik a Nagyerdei Stadionban található Red & White Pub-ban.
 

 

Sajtóközpont - BZ

Baleset szemtanúit keressük

Thessalonikiben fogták el az Európa szerte keresett 26 éves magyar nőt

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek